achtergrondplaatje

nieuwsbrieven

 

 

Nieuwsbrief 5 oktober 2020

Nog een paar dagen een heerlijke nazomer. Helaas wordt het al aardig fris en in de klas blijven nu vaker de ramen open om te luchten. Dus op zoek naar shirts met lange mouwen, warme joggingbroeken en de winterjassen. Of juist de kasten lekker uitruimen en nog even ruilen via KrijgdeKleertjes. Deze pakketten hebben wij alvast voor je gevonden: voor meisjes en jongens

 

Verder in deze nieuwsbrief:

 • Interview met Ilse, onze grafisch ontwerper
 • Ruilpunten in het nieuws
 • Bestuurswissel KrijgdeKleertjes
 • Online pakketten weer zichtbaar na de vakantie

 

Heb je het ook gelezen in de Libelle van je moeder, buurvrouw of de kapper? KrijgdeKleertjes staat in de modespecial met het artikel 'Nieuwe kans voor tweede hands'. Ada van het bestuur vertelt met veel enthousiasme over de impact van ruilen.

 

Interview Ilse
KrijgdeKleertjes werkt met vele vrijwilligers, achter de schermen hebben we een team dat zich op allerlei manieren inzet om KrijgdeKleertjes op de kaart te zetten.

 

Dit keer een interview met Ilse, zij heeft het logo van KrijgdeKleertjes ontworpen en de infographic over het ruilen. Op dit moment is ze bezig om voor ons een nieuw beeldlogo te ontwerpen, dat makkelijker te gebruiken is op badges of upcycle items. Naast het vertrouwde KrijgdeKleertjeslogo met de groene letters, kunnen we straks ook dit ronde logo met het herkenbare meisje Lotte gebruiken!

 

Hoe ben je in contact gekomen met KrijgdeKleertjes?
Toen KrijgdeKleertjes eind 2012 begon zag ik een oproep op LinkedIn voor een grafisch ontwerper. Ik was net voor mezelf begonnen en dit leek me een leuke stichting om vrijwilligerswerk voor te doen. Het had ook raakvlakken met mijn eigen werk. Sindsdien doe ik ongeveer één keer per jaar een opdracht voor KrijgdeKleertjes, zoals een cadeaubon, een verjaardagskaartje en een banner.

 

Je bent grafisch ontwerper, waarom ben je dat gaan doen?
Als klein meisje knutselde ik al boekjes in elkaar van letters en plaatjes. Van jongs af aan was ik met tekenen en denken in beelden bezig. Op de mavo werd verteld over de beroepen die je kon gaan doen en toen ze vertelden over grafische vormgeving, wilde ik daar meer over weten. Bij het Grafisch lyceum heb ik echt mijn draai gevonden. Na mijn opleiding op het Grafisch Lyceum had ik de smaak te pakken en ben ik ook op de Kunstacademie, richting Grafisch Ontwerpen gaan volgen.
Na een aantal jaren werken in het bedrijfsleven werd ik helaas ontslagen, maar daardoor kreeg ik wel de kans om voor mezelf te beginnen. Op mijn website zie je de verschillende soorten opdrachten zien die ik heb gedaan.

 

Het nieuwe beeldlogo voor KrijgdeKleertjes wordt erg leuk, hoe kom je aan je inspiratie?
Bij een nieuwe opdracht heb ik eerst nog niet direct een idee, maar gelukkig lukt het altijd. Meestal kom ik op de beste ideeën door samen te werken met degene die de opdracht geeft. Zo kreeg ik van Ada een duidelijke briefing en tussendoor feedback, waardoor ik begreep wat de bedoeling was. Het leuke is ook, doordat er al een huisstijl is, je daar ook variaties op kunt maken. In het nieuwe beeldlogo zit bijvoorbeeld het meisje 'Lotte' uit de infographic..

 

Heb je zelf ook wel eens geruild via KrijgdeKleertjes?
Helaas heb ik er niet zo veel gebruik van gemaakt, destijds was er voor mijn oudste dochter nog niet zo veel keus. Dochter nummer twee draagt natuurlijk veel van haar oudere zus. Daarna geef ik kleding, die nog een ronde mee kan, door in de wijk. Wel koop ik regelmatig tweedehands kleding, want het idee van pre-loved spreekt mij wel aan.

 

Ruilpunten in het nieuws
Het aantal ruilpunten blijft groeien. Ook Hoogeveen heeft nu een ruilpunt en dankzij het project Kleed-Je opent in Nijmegen ook een bijzonder ruilpunt haar deuren. Het is fijn dat de meeste ruilpunten inmiddels weer open zijn gegaan. Juist nu kunnen ze jouw steun goed gebruiken.

 

Steun jij als ProRuiler al een lokaal ruilpunt? Dit kan heel gemakkelijk: Log in op de website, ga naar “mijn pagina”, klik op tabblad “bewerken”, scroll naar beneden en selecteer onderaan bij 'Ja, ik steun een lokaal ruilpunt!' de plaatsnaam van het ruilpunt dat je wil steunen.. Hiermee laat je je waardering blijken en zorg jij dat de ruilpunten kunnen blijven draaien. Vergeet ook niet je ProRuiljaarkaart te verlengen. Ben je nog geen ProRruiler, maar wil je toch je lokale ruilpunt steunen? Word dan ProRuiler voor maar 1 euro per maand (12 euro per jaar).

 

Ruilpunt Nieuwegein/Montfoort

Sinds Marjolein verhuisd is van Nieuwegein naar Montfoort ligt het Krijgdekleertjes ruilpunt even stil. Graag zou ze samen met iemand het ruilpunt voortzetten. Ben jij die ruil- enthousiasteling uit omgeving Woerden-Linschoten-Montfoort, die hiermee aan de slag wil? Ook zou wat extra opslag ruimte haar helpen. Kan je helpen neem dan contact op met Marjolein.

 

Ruilpunt Hilversum

Dit jaar is Sandra begonnen met een ruilpunt in Hilversum. Ze is op zoek naar een locatie en één of meerdere vrijwilligers. Heb je interesse of een goede tip voor een locatie? Stuur haar dan een mailtje.

 

Ruilpunt Nijmegen, een bijzonder project!

We zijn heel erg blij dat we in Nijmegen op een prachtige locatie met een heel bijzonder ruilpunt gaan starten. KrijgdeKleertjes Nijmegen is een samenwerking tussen Werkplaats Inclusie Nijmegen (Pluryn), VSO Kristallis Aventurijn (direct er naast gelegen) en KrijgdeKleertjes. Op het ruilpunt kunnen de leerlingen van de school stage-ervaring opdoen en werken zij samen met vrijwilligers uit de wijk. Een mooie kans om mensen uit de buurt bij elkaar te brengen en jongeren passende werkervaring te laten opdoen. Daarnaast laten we met elkaar zien dat ruilen goed is voor het klimaat en voor elkaar!

 

Op 5 oktober is de officiële opening van het ruilpunt op de Hatertseweg 400. Daarna is het ruilpunt drie ochtenden in de week (maandag, woensdag en vrijdag) van 9:30 tot 13:30 open. Je kunt er niet alleen kinderkleding ruilen, maar je kunt er ook terecht voor kleding voor volwassenen en leuke upcycle-artikelen.

Achter de schermen is al hard gewerkt om het ruilpunt startklaar te maken. De leerlingen worden begeleid door stagebegeleiders en ook is er al een grote groep vrijwilligers. Wil je ook een handje helpen, neem dan contact op met Lieke van de Braak via krijgdekleertjesnijmegen@gmail.com. Zij is projectleider van Project Kleed-Je. Het project is mede mogelijk gemaakt door de Mr.F.Couveestichting, Stichting Buitenkans, het Dr.C.J.Vaillantfons en het Oranjefonds.

 

Vrijwilligers
Via Krijgdekleertjes.nl zijn al meer dan tienduizend pakketten van eigenaar gewisseld en bij de ruilpunten in het land nog ontelbaar veel meer shoppers vol. Wat een geweldige positieve impact heeft dit op het milieu. En daarbij is het een fijne manier om met een klein budget toch voldoende kleding te vinden voor je kind. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt dankzij alle enthousiaste vrijwilligers, die zich allemaal op hun eigen manier inzetten om het ruilen bij een ruilpunt of online mogelijk te maken. Zonder vrijwilligers geen KrijgdeKleertjes!

Op dit moment zijn we op zoek naar mensen die ons willen helpen bij het plaatsen van berichten op Instagram en Facebook. Lijkt het je leuk om verschillende onderwerpen die te maken hebben met onze ruilpunten, duurzame mode, ruilen en creatieve upcycle ideeën te delen, kijk dan bij de uitgebreide vacaturebeschrijving.

 

Bestuurswissel
Het bestuur van KrijgdeKleertjes heeft regelmatig contact via Skype, maar eind september konden we eindelijk elkaar weer echt ontmoeten bij het ruilpunt in Elst. We hebben officieel afscheid genomen van Martine Boonk en Else Ottevanger. Zij verlaten het bestuur, maar blijven op een andere manier zich actief inzetten voor KrijgdeKleertjes.

We willen Else en Martine nogmaals bedanken voor al hun inzet in het bestuur. We zijn blij dat de voorzittersfunctie van Martine wordt overgenomen door Yolanda Koese. Voor Else is het bestuur nog op zoek naar een vervanger! (algemeen bestuurslid).

 

Wil je meedenken over de koers van KrijgdeKleertjes, activiteiten organiseren of op andere wijze een bijdrage leveren aan het bestuur, dan horen we graag van je!

 

Ook je pakketten terug van vakantie
Heb je op de site je pakketten onbestelbaar gemaakt, vergeet dit dan niet na de vakantie weer uit te vinken.

1) Log in op de site en ga naar 'mijn pagina' (roze vlak, linksboven).
2) Kiest daar het tabblad 'bewerken'
3) Vink halverwege die pagina 'vakantie' uit.
Het resultaat? Je pakketten zijn zichtbaar en kunnen weer worden besteld.

Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor je zelf kan je leuke pre-loved kleding vinden.

 

In de volgende nieuwsbrief vertellen we meer over onze nominatie voor de Duurzame top 100 van Trouw.

 

Nieuwsbrief 15 januari 2020

Hopelijk heb je net zo'n fijne kerstvakantie gehad als wij en ben je lekker uitgerust. Je hebt natuurlijk veel tijd doorgebracht met je familie, maar heb je bijvoorbeeld ook je kledingkast uitgeplozen om het nieuwe jaar weer opgeruimd te starten? Zet je pakketten dan snel online! Weet je dat je ook pakketten op de site kan zetten zonder ProRuiler te zijn? Het aanbieden van pakketten is altijd mogelijk! Of je kunt je kleding naar één van onze donatiepunten brengen, op dit moment hebben we er één in Zwolle en in Bunnik.

 

Als je wel ProRuiler wordt, kan je drie pakketten uitkiezen voor we je vragen om zelf iets online te zetten. Zo kunnen bijvoorbeeld ook zwangere vrouwen die nog geen kleertjes te ruilen hebben, hun baby hullen in pre-loved kleertjes. De keuze is reuze op de website met meer dan 250 pakketten van maat 44 tot 176.

 

Verder in deze nieuwsbrief:

 • Doorgeefpen in Gouda
 • Ruilpunten in het nieuws
 • Laatste website weetjes

 

Heb je nog kleding voor de sneeuw of een paar schaatsen nodig, dan kan je bijvoorbeeld in de zoekbalk de term 'sneeuw' invullen en zie je alle pakketten waar het woord sneeuw in voorkomt. Zoeken is handig voor kleding in een bepaalde kleur of thema.

 

Doorgeefpen in Gouda
We starten weer met de doorgeefpen. Dit keer is Roos aan het woord van ruilpunt Gouda. Op 21 januari is daar het volgende ruilmoment gepland.

 

Wat doe je bij het KrijgdeKleertjes ruilpunt?
Ik ben de coördinator van KrijgdeKleertjesGouda. Samen met de vrijwilligers zorg ik ervoor dat alle ingeleverde spullen zo snel mogelijk een plekje krijgen in ons ruilpunt om weer geruild te kunnen worden. Daarnaast houd ik de Facebookpagina op orde en haal ik her en der spullen op die we kunnen gebruiken. Soms is dit kleding, maar het kan ook een tweedehands kledingrek, plastic bakken of schoenenrek zijn.

 

Hoe lang bestaat het ruilpunt en hoeveel bezoekers komen er?
Hoera! KrijgdeKleertjesGouda bestaat precies 1 jaar! Gemiddeld kwamen er vorig jaar wekelijks tien bezoekers bij ons langs.

 

Wat vind je belangrijk aan KrijgdeKleertjes?
Het meest belangrijke aan het ruilpunt vind ik de manier van kleding hergebruiken. Er is zoveel kleding in omloop dat nieuw kopen echt niet meer nodig is. Daarnaast is het altijd heel gezellig met de vaders, moeders, opa’s en oma’s die op bezoek komen.

 

Hoeveel tijd steek je in het ruilpunt?
Elke week ongeveer drie tot vijf uur.

 

Hoe ben je terecht gekomen bij KrijgdeKleertjes?
Een paar jaar geleden kwam ik tijdens het zoeken op internet bij KrijgdeKleertjes terecht. Ik had al heel wat kleding verzameld en wilde er graag wat goeds mee doen. Niet veel later ging ik weer fulltime als leerkracht aan de slag en kwam ik pas in 2018, na de geboorte van onze dochter en een heleboel kleertjes verder, weer op de Ouders Natuurlijk Beurs in contact met KrijgdeKleertjes. Ditmaal met succes. Het Sociaal Team Gouda had wel oren naar het concept en zo konden wij in januari 2019 aan de slag in Gouda. Een mooie, vaste ruimte met veel opbergmogelijkheid. Top!

 

Wat wens je voor het ruilpunt?
Naast het ruilen van kleding zou ik graag ook kleding voor dames willen gaan ruilen.

 

Wat is je advies voor iemand die een ruilpunt wil beginnen?
Ga in gesprek met een sociaal team, wijkteam of gemeente om te kijken of er draagvlak is voor je idee. Als dat zo is kunnen ze vaak helpen met het zoeken naar een geschikte plek. Ook beschikken ze meestal over een netwerk van vrijwilligers die mooi kunnen helpen bij het ruilpunt.

 

Wat is voor jou de reden om niet gewoon nieuwe kleding te kopen?
Reduce, re-use, repair, recycle. We hebben zoveel grondstoffen al verbruikt om kleding te produceren dat het onnodig is om nieuwe kleding te kopen. Als ik nieuwe kleding nodig heb, dan zoek ik eerst tweedehands, in een weggeefwinkel of ruil ik het bij het ruilpunt.

 

Hoe zorg je voor hoge kwaliteit kleding bij jouw ruilpunt?
Alle kleertjes gaan eerst door onze handen voor het in de bakken terecht komt. Kleding die toch vies, kapot of kwalitatief slecht is gaat weer terug naar de bezoekers.

 

Welke vraag zou je stellen aan de volgende persoon die deze doorgeefpen krijgt?
Hoe maak je KrijgdeKleertjes bekend bij de mensen, welke middelen gebruik je om zoveel mogelijk mensen te bereiken?

 

Ruilpunten in het nieuws

Ruilpunt Eindhoven De Werf

Als trouwe bezoeker van Krijgdekleertjes stond Lotte vooraan in de rij toen bleek dat er een nieuwe coördinator gezocht werd voor een ruilpunt bij haar in de buurt. Echt een dream come true om zelf een ruilpunt te kunnen beheren, en helemaal luxe dat alle voorzieningen er al waren! Op 8 januari was haar eerste ruilochtend in Wijkcentrum De Werf en ze was heel tevreden met de tien bezoekers. Kijk ook eens naar de Facebookpagina waarop ze erg actief is.

 

Ruilpunt Arnhem-Zuid

Maaike van huiskamer-ruilpunt Arnhem-Zuid is op zoek naar een opvolger voor haar ruilpunt. Heb jij ruimte vrij voor een voorraad kleertjes en wil je graag het ruilpunt overnemen, dan kan je contact opnemen via krijgdekleertjesarnhemzuid@gmail.com. We geven je graag meer informatie over wat er verwacht wordt en hoe het werkt.

 

Ruilpunt Zoetermeer

Voor de ruilers uit de buurt van Zoetermeer is er een nieuw ruilpunt bijgekomen. Je kan 22 januari alvast in je agenda zetten om hier te komen ruilen. Wil je weten waar je ruilpunt Zoetermeer kan vinden en op de hoogte blijven van de ruilmomenten, volg dan ook de Facebookpagina van het ruilpunt.

 

Ruilpunt Elshout

Ruilpunt Elshout is verhuisd en heeft 10 januari de aftrap beleefd op de nieuwe locatie. Deze nieuwe locatie is te vinden aan de Kerkstraat 52 in Elshout. We hopen alle trouwe ruilers en natuurlijk ook nieuwe ouders hier weer te ontmoeten. Ook voor dit ruilpunt vind je de ruilmomenten op Facebook.

 

Ruilpunt Middelrode

Ook ruilpunt Middelrode is verhuisd, van de voorkamer naar de garage. Mariska heeft nu meer ruimte om ruilers te ontvangen. Op de foto is te zien hoe mooi het is geworden.

 

Laatste website weetjes
Winnaar

Corien heeft de ProRuiljaarkaart voor 2020 gewonnen met onze winactie. Gefeliciteerd en veel ruilplezier komend jaar! Lees het hier! Achter de schermen wordt er hard gewerkt om te zorgen dat jij ook aan iemand een ProRuil abonnement cadeau kan doen.

 

Babykleding

Heb je dit overzicht al gezien over hoe (bijna) alle merken babykleding vallen? Handig, als je babykleertjes gaat ruilen.

 

Artikel

VoordeBuurt heeft een geweldig artikel over KrijgdeKleertjes op hun website en Facebookpagina geplaatst. Mede-voorzitter Martine legt duidelijk uit hoe het ruilen in zijn werk gaat en waarom het zo'n goed idee is.

 

Oude pakketten

Pakketten die langer dan drie maanden op de site staan, worden verwijderd. Hiermee houden we het aanbod actueel. Je krijgt altijd bericht met de vraag of je pakket nog beschikbaar is. Zo zorgen we er samen voor dat de website niet te traag wordt (veel foto’s kost veel ruimte en snelheid) en dat pakketten niet per ongeluk al naar de kringloop zijn gebracht.

 

Circulaire economie
Begin februari is de Week van de Circulaire Economie. Dit is de landelijke campagneweek voor de circulaire economie in Nederland. KrijgdeKleertjes is hier een goed voorbeeld van maar tijdens deze week zijn nog veel meer goede initiatieven te ontdekken. Zoals deze fabriek in Twente, waar de kleding die niet meer geruild kan worden op een hele duurzame manier wordt gerecycled. 

 

Nieuwsbrief 13 november 2019

Hoera, onze nieuwe website is online! Je hebt hierover al een e-mail van ons gehad, maar we leggen hier in het kort nog even uit wat er is veranderd en verbeterd.

 

En vind jij de upcycle items gemaakt door een vrijwilligster in Elshout ook zo leuk? Je kan ze daar kopen, maar je kan er nu ook eentje winnen! Het enige wat je hoeft te doen is het 7000ste pakket ruilen via de website. De ontvanger krijgt de vlaggenlijn en de gever een mooi geupcyclede tas. De teller stond vandaag al op 6967 pakketten.

 

Verder in deze nieuwsbrief:

 • Interview met fotografe Marlous
 • Ruilpunten in het nieuws
 • Quotes

 

Heb je al eens speelgoed geruild via de website? Er staan veel leuke dingen op en je kan ook zelf een pakket maken van speelgoed waar je kind te oud voor is geworden. Of ga langs bij een van de ruilpunten, sommigen organiseren een speciaal speelgoed-ruilmoment.

 

Website live
Al een aantal maanden hebben we het er over, maar nu was het eindelijk zover. 1 November ging de site live en het resultaat mag er zijn.

 

Wat is er nu veranderd en verbeterd aan KrijgdeKleertjes.nl?

 • Je kunt nu ook met je telefoon of tablet snel een pakket plaatsen. Superhandig!
 • Teksten zijn aangepast door diverse vrijwilligers en onze copywriter Mies.
 • Speciale Krijgdekleertjes foto’s zijn gemaakt door de fotografen Ratna, Marlous en Ingeborg.
 • De indeling van de site is gebruiksvriendelijker, maar als je nog ideeën of verbeteringen hebt dan horen we die graag via info@krijgdekleertjes.nl.
 • Het systeem is helemaal geüpdatet, zodat allerlei technische problemen waar we steeds meer tegenaan liepen zijn opgelost.
 • Het online ruilen zelf is niet veranderd: je hebt nog steeds ruiltegoed nodig om te kunnen ruilen. We noemen ze nu alleen 'Ruiltjes' in plaats van 'ruilpunten'.
 • Je hoeft geen strippen meer te kopen. In plaats daarvan betaal je 12 euro per jaar (omgerekend 1 euro per maand) om ProRuiler te worden. Als ProRuiler help je ons dus om het ruilen via KrijgdeKleertjes.nl mogelijk te maken. Ook steun je met je bijdrage een lokaal ruilpunt naar keuze.
 • Had je nog strippen? Elke strip is automatisch omgezet naar 2 maanden lidmaatschap als ProRuiler. Zodra je periode als ProRuiler is afgelopen, kun je kiezen voor een verlenging met een jaar.

 

Veel plezier met het ontdekken en ruilen via de vernieuwde KrijgdeKleertjes-website!

 

Tip vooral ook anderen over de voordelen van ruilen via de site of bij een ruilpunt. Voor zwangere vriendinnen staan er bijvoorbeeld leuke spullen op de site zoals voedingskussens, een draagdoek en kraampakketmaterialen (te vinden bij het speelgoed).

 

Fotograaf in de spotlight: Marlous
Prachtige plaatjes hebben de fotografen gemaakt voor de nieuwe website. Zijn jullie ook zo nieuwsgierig naar de fotografen achter die mooie foto’s. Dit keer Marlous in de spotlight.

 

Hoe lang ben je al fotograaf en waarom?
Ik heb in Utrecht de opleiding fotografie gevolgd aan de Hogeschool voor de Kunsten. Daarna heb ik een tijd lang fotografie-opdrachten gedaan en veel fotografieprojecten op basisscholen gegeven, ik vond dit altijd super leuk om te doen. Vooral het werken met kinderen en hun manier van kijken en fotograferen is erg leuk om te zien. Eind 2014 ben ik voor de liefde verhuisd naar Eindhoven en in 2015 bevallen van mijn eerste zoontje.

 

Na de bevalling heb ik de keuze gemaakt om de opleiding verpleegkunde te gaan volgen en ondertussen werk ik in de wijkzorg. Sinds een paar jaar ben ik betrokken bij de website van KrijgdeKleertjes, ik draai de mislukte ruilen terug, en ik zag een oproep voorbij komen dat er fotografen werden gezocht. Ik merkte het afgelopen jaar dat ik het fotograferen ook wel miste en dit leek me een mooie kans om het weer wat op te pakken en om op deze manier een steentje bij te dragen aan de website.

 

Welk type fotografie vind je het leukst om te doen?
Mijn opleiding was vooral gericht op documentaire fotografie, een verhaal vertellen over alledaagse bezigheden en onderwerpen met gebruik van beelden en dan vooral beelden van mensen is wat ik het leukst vind.

 

Wat vond je bijzonder aan het fotograferen voor KrijgdeKleertjes?
Ik vind het sowieso een super goed initiatief en erg leuk dat ik op deze manier nog wat extra kan bijdragen aan de nieuwe site!

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Mijn inspiratie haal ik vooral uit alledaagse onderwerpen en mensen om mij heen.

 

Wat vind je de leukste foto die je hebt gemaakt voor KrijgdeKleertjes en waarom?
Bovenstaande foto! Mijn zoontje vindt het altijd erg leuk om een nieuw pakket uit te pakken en alles te passen. Op deze foto pakt hij een doos uit.
 
Als je nog een plek, persoon of gebeurtenis mocht fotograferen wie of wat zou dat zijn?
Ik zou graag sowieso het fotograferen weer willen oppakken. Op dit moment ben ik zes maanden zwanger en helaas heeft mijn lichaam het deze zwangerschap behoorlijk zwaar. Hierdoor staat mijn plan om het fotograferen weer op te pakken even op een laag pitje, maar daar komt volgend jaar vast verandering in.

 

Ruilpunten in het nieuws

 

Ruilpunt Leidsche Rijn

Met de feestdagen in het vooruitzicht organiseren verschillende ruilpunten een speelgoedruil. Bovenstaande foto is gemaakt bij ruilpunt Leidsche Rijn, daar kwamen meer dan 100 mensen naar Recycle Sint. Er was ruime keus aan speelgoed. Wil jij je speelgoed een tweede leven geven? Kijk dan hier wanneer de ruilmomenten zijn, of informeer bij jouw dichtstbijzijnde ruilpunt naar de mogelijkheden.

 

Ruilpunt Nieuwegein

Ruilpunt Nieuwegein is in volle vaart van start gegaan, met ruim 20 ruilers op de eerste ruilavond was het een groot succes. Wil je er de volgende keer ook bij zijn? Zet dan vrijdagavond 29 november alvast in je agenda.

 

 

Ruilpunt Amsterdam

Ruilpunt Amsterdam is op zoek naar helpende handen, zo wordt er per direct gezocht naar één of meer mede-coördinatoren. Mensen met een hart voor hergebruik, oog voor kwaliteit en hands-on mentaliteit. Team Amsterdam schrijft: “We hopen iemand te vinden die de taken deels wil overnemen of deze willen delen. Lijkt het je leuk? Via krijgdekleertjesamsterdam@gmail.com ontvangen we graag wat informatie over jezelf, je motivatie en je mogelijkheden. We sturen je meer informatie toe en nemen daarna z.s.m. contact met je op om kennis te maken.”

 

In Amsterdam zouden ze graag weer van start gaan op een nieuwe locatie, heb je nog tips voor een ruimte met mogelijkheden voor gezellige ruilmomenten en opslag dan hoort Barbara dat graag.

 

Donatiepunt Zwolle

Ook nieuws uit Zwolle, hier start Johanneke een donatiepunt voor kinderkleding. Je kunt bij Johanneke kinderkleding t/m maat 176 inleveren. Johanneke zorgt ervoor dat hiervan mooie pakketten worden samengesteld om online te ruilen op de website, zodat jouw kleding weer een goede bestemming krijgt.

 

Quotes gezocht

Heb je het ook gezien? Op de nieuwe website staan onze favoriete quotes van Proruilers. Heb je voor ons een quote zoals Sharon uit Beusichem stuur die dan op naar communicatie@krijgdekleertjes.nl.

“Mijn dochter heeft gisteravond álle nieuwe kleren en schoenen uitgestald en bewonderd. Elk paar schoenen aan gehad, en met elk paar getest hoe hard ze er 20 rondjes mee om de tafel kon rennen. Conclusie: het zijn allemaal héle snelle schoenen, en vandaag wil ze in ieder geval de hartjespanty aan naar school. Ze kon bijna niet geloven dat álles voor haar was! Dankjewel!! “

 

Nieuwsbrief 20 oktober 2019

Hebben jullie het al gezien in de krant? Krijgdekleertjes staat op de 28e plaats in de Duurzame 100! De Duurzame 100 is een ranglijst van de groenste denkers en doeners in Nederland. Dit jaar niet met wetenschappers, bedrijven of politici maar met initiatieven zoals KrijgdeKleertjes. In de elfde editie van deze lijst staan dit keer burgerinitiatieven in de spotlight. Barbara, Ada en Yolanda waren 10 oktober bij de prijsuitreiking en volgden verschillende debatten en presentaties over duurzaamheid.

 

Verder in deze nieuwsbrief:

 • Recycle Sint
 • Ruilpunten in het nieuws
 • Instagram

 

Bijna 7000. Zoveel pakketten hebben we al online geruild via www.krijgdekleertjes.nl. Nog maar iets meer dan 100 pakketten ruilen en dan kunnen we weer een feestje vieren, misschien wel tegelijk met onze zevende verjaardag op 12 december. Had je al gezien dat meer dan de helft van de pakketten babykleertjes zijn, in de kleine maatjes van 44 t/m 68? Dus ken je iemand die zwanger is of net vader of moeder geworden, geef dan eens een KrijgdeKleertjes pakket cadeau. Ook is er ruime keus aankleding voor kinderen tot 4 jaar. Wist je dat je drie keer een pakket uit mag zoeken, voordat je zelf iets aan moet bieden? Ben jij straks degene die een prijs krijgt voor het ruilen van het 7000ste pakket? De prijs is een geweldige zelfgemaakte vlaggenlijn aangeboden door KrijgdeKleertjes ruilpunt Elshout!

 

Duurzame 100
Op 10 oktober was de finale van de Duurzame 100. Barbara, Ada en Yolanda waren bij deze inspirerende avond georganiseerd door de krant Trouw. Eerder die week waren de nummers 100 t/m 26 bekendgemaakt en KrijgdeKleertjes is super trots dat we de op de 28e plaats staan in deze speciale lijst. Dit jaar ging de aandacht naar de burgers die zelf aan de slag gaan en vrijwilligers mobiliseren, lokaal of landelijk. Zo was er aandacht voor initiatieven op het gebied van afval, circulair, duurzaamheid, energie, groen, mobiliteit, voedsel en wonen. KrijgdeKleertjes was een van de 300 aanmeldingen.Tijdens de avond in pakhuis de Zwijger in Amsterdam waren er diverse lezingen, debatten en pitchers. Het was een avond vol optimisme, inspirerende initiatieven en bevlogen sprekers. Zoals de discussie over fair trade en hoe dat kan bijdragen aan een eerlijker klimaatbeleid. Hoe “Lisa goes vegan” vertelde over haar zoektocht naar plantaardig eten, want waar en hoe begin je?

Ada was bij een discussie met een millennial expert en youth for climate over de (stakings)acties die jongeren ondernemen voor het klimaat en hoe ze de politiek wakker willen schudden. Yolanda en Barbara zagen een bevlogen Marieke Eyskoot vertellen over mode en lifestyle en hoe je bewuste duurzame keuzes kan maken. Yolanda sloot aan bij: plastic aanpakken vanuit de bron. Wat zet echt zoden aan de dijk om de plastic berg te verminderen? Een vragenuur over plastic door de afvaladvocaat, plastic soupsurfer en hoofd duurzaamheid van de Hema. Al met al te veel om op te noemen, maar tof om te zien hoe het idee van KrijgdeKleertjes ook bijdraagt aan deze top 100 van duurzame burgerinitiatieven

 

Speelgoed ruilen
Met Sinterklaas en kerst voor de boeg start ook de jacht op cadeautjes, daar wil KrijgdeKleertjes je bij helpen. Op veel locaties zijn ruilmomenten waar niet alleen kleertjes, maar ook speelgoed geruild kan worden. Zo creëer je thuis alvast ruimte én vier je een duurzame Sint en kerst. Wil jij speelgoed ruilen? Kijk voor het online aanbod op krijgdekleertjes.nl. Er staan meer dan 70 pakketten met speelgoed online. Ook kan er bij diverse ruilpunten speelgoed geruild worden, op Facebook vind je verschillende ruilmomenten. En misschien heb je al gehoord van de Recycle Sint, die een mooie 18e plek hadden in de Duurzame 100. De ruilpunten Utrecht Leidsche Rijn en Elst zijn een paar van de 68 plekken waar de Recycle Sint aan de slag gaat. De komende tijd verwachten ze nog meer locaties op de kaart te zetten.

 

Ruilpunten in het nieuws

Ruilpunt Nieuwegein

KrijgdeKleertjes Nieuwegein gaat van start! De opstart heeft wat voeten in de aarde gehad, daarom is Marjolein extra blij dat het bijna zover is. Op 25 oktober van 19.30-21.30u is de eerste ruilavond op Buurtplein Batau in Nieuwegein. Een mooie locatie, die ook uitnodigt om elkaar te ontmoeten en met vrienden of buren een kopje thee of koffie te drinken terwijl je rondkijkt tussen de kleertjes. Dankzij veel donaties is er een mooie startvoorraad. Marjolein kijkt er erg naar uit (met gezonde spanning) en hoopt dat veel mensen het ruilpunt weten te vinden. Mocht een ervaren vrijwilliger nog zin en tijd hebben ons te ondersteunen, dan zou dat fijn zijn! Neem dan contact op via de mail.

 

Ruilpunt Elshout

Monique in Elshout stond een paar dagen geleden in het Brabants Dagblad! In onze vorige nieuwsbrief schreven we al dat ruilpunt Elshout een nieuwe locatie zoekt en nu staat haar oproep ook in de krant. En nog beter nieuws: ze heeft ondertussen een nieuwe locatie gevonden in dezelfde straat!

 

Ander nieuws

Het aantal ruilpunten in het hele land blijft groeien, volgende keer vertellen we je meer over ruilpunt Rosmalen (Noord Brabant), in Zwolle komt een nieuw donatiepunt en er is een opvolgster gevonden voor het ruilpunt Eindhoven de Werf.

 

KrijgdeKleertjes op Instagram

Kinderen die blij zijn met hun pre-loved kleertjes, inspirerende teksten en tips voor duurzamekleding. Volg ons op Instagram voor groene, kleurrijke en vrolijke tips en plaatjes. Zou je ook wel willen posten voor KrijgdeKleertjes, stuur ons communicatieteam dan een bericht.


Nieuwsbrief 11 september 2019

Helaas, het is weer voorbij die mooie zomer. Het wordt al aardig fris, dus de shirts met lange mouwen en warme joggingbroeken kunnen weer uit de kast worden gehaald. Of hebben je kinderen in de zomer een groeispurt gehad en hebben ze nieuwe outfits nodig? Zoek dan een pakket op de website of ga langs bij een van de ruilpunten en vind bijvoorbeeld een fijne warme jas.

 

Verder in deze nieuwsbrief:

 

 • Het verhaal van fotografe Ratna
 • Ruilpunten in het nieuws
 • Je online pakketten weer zichtbaar na de vakantie

 

In december bestaat KrijgdeKleertjes al weer zeven jaar, hoe tof zou het zijn om dan 7000 of meer pakketten online te hebben geruild. De teller staat nu op 6820.

 

Wil jij ook iemand laten kennis maken met ruilen? Stuur dan deze nieuwsbrief door.

 

KrijgdeKleertjes in gesprek met fotograaf Ratna
Op dit moment worden de laatste puntjes op de i gezet van onze nieuwe website. Het leuke is dat daarvoor ook toffe foto’s zijn gemaakt door Ratna, Ingeborg en Marlous.

 

In deze nieuwsbrief vertelt Ratna haar verhaal:

 

Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik voor het eerst met een camera op pad ging. Ik was een jaar of 16 en had de spiegelreflexcamera van mijn zus gepikt. Met dat ding om mijn nek ging ik elk weekend foto’s maken in de omgeving. Ik weet nog dat ik het superleuk vond om te doen, maar het was toen wel een dure bezigheid. Die rolletjes ontwikkelen was altijd spannend, je wist nooit of je een goede foto had gemaakt. En het duurde toen wel twee weken voordat je het kon ophalen bij de plaatselijke drogisterij of fotozaak.

 

Helaas kwam het fotograferen op een laag pitje te staan. Ik ging studeren en daarna gelijk door met werken. Ongemerkt gingen de jaren voorbij. Ik had een drukke baan als producer bij een reclamebureau. En mijn eigen bedrijfje opgezet met een vriendin. Dus ik had niet zoveel tijd voor mijn eigen hobby’s. Totdat ik begin dit jaar ontslagen werd. Mijn afdeling werd in zijn geheel opgedoekt. In plaats van negatief te zijn en bij de pakken neer te gaan zitten, ben ik diep gaan nadenken. Wat wil ik de rest van mijn werkend leven doen?  En dat was… fotograferen! In maart heb ik me ingeschreven bij de Fotoacademie en de basisopleiding gevolgd.

 

Ondertussen heb ik al een paar foto-opdrachten gehad, waaronder ook voor KrijgdeKleertjes. Dit was voor mij een geweldige kans om meer 'fotograaf-uren' te maken plus een mogelijkheid om ook te werken aan een geweldig concept. Had ik dat ook maar gehad 13 jaar geleden, want zo oud is mijn dochter intussen.

Door KrijgdeKleertjes besef ik steeds meer dat ik het heel leuk vind om kinderen te fotograferen. Het liefst maak ik ongemerkt foto's van kinderen, wanneer ze lekker in hun spel zitten. Zorgeloos, ongedwongen en vaak zie je ook het plezier van de gezichtjes afdruipen. Super leuk als ik weer een 'capture' van een emotie heb kunnen vastleggen.

 

Ik ben dus maar een paar maanden geleden aan het fotograferen geslagen, maar het is echt verslavend. Ondertussen heb ik weer een baan in de reclame gevonden, maar hoop dat ik in de toekomst van fotografie echt mijn beroep van kan maken. Dus ik sta open voor nieuwe opdrachten!

 

Wil je weten waar ik uithang of wat ik aan het doen ben? Kijk op Instagram bij ratnasoetje of ratnawashere. Sinds kort heb ik ook het schetsen weer op gepakt, een erg leuke hobby en een mooie combinatie met fotografie.

 

Ruilpunten in het nieuws
De vakantie is voorbij, de koffers weer uitgepakt. En met dit weer verlang je vast naar warmere kleren én dus een nieuwe ruilmiddag. Kijk in de evenementenkalender op Facebook of check je lokale ruilpunt wanneer ze weer van start gaan.

 

Coördinatoren gezocht in Amsterdam

Helaas zijn er door omstandigheden nog geen Amsterdamse ruilmomenten gepland voor de rest van het jaar. Wij willen dit wel heel graag realiseren en hebben jullie hulp daarbij nodig!
Zo zijn we per direct op zoek naar een of meer mede coördinatoren in Amsterdam. Mensen met een hart voor hergebruik, oog voor kwaliteit en hands-on mentaliteit. We hopen iemand te vinden die de taken deels wil overnemen of deze willen delen. Lijkt dit je leuk? Neem contact op met Barbara via mail en we ontvangen graag wat informatie over jezelf, je motivatie en je mogelijkheden. Hopelijk kan er dan snel weer geruild worden in Amsterdam.

 

KrijgdeKleertjes Elshout op zoek naar een nieuwe ruimte

Na bijna twee jaar in de Kerkstraat geruild te hebben, is het tijd voor een nieuwe locatie. Weet of heb jij een mooie (gratis) ruimte in Elshout of omgeving, die leeg staat, waar kleertjes mogen blijven staan en waar eens per maand een ruilochtend georganiseerd mag worden? Stuur dan een mail naar coördinator Monique. Bijna honderd mensen maken met regelmaat gebruik van ons initiatief en we willen het heel graag doorzetten. Voorlopig wordt er nog geruild in de Kerkstraat. De eerstvolgende ruilochtend is 1 oktober.

 

Vacature ruilpunten Friesland, Groningen en Flevoland

Ook zouden we het leuk vinden als er een ruilpunt zou starten in Friesland, Groningen of Flevoland. Je kan bijvoorbeeld klein beginnen in de huiskamer (met wat opslagruimte). Ervaren vrijwilligers van Krijgdekleertjes geven je graag advies en support. Lijkt het je leuk om mee te draaien als lokaal punt? Bekijk onze vacature.

 

Nieuwe website
Nog even en dan komt de nieuwe website toch echt online. Achter de schermen wordt veel werk verzet om teksten aan te passen, nieuwe foto’s te plaatsen en de site te testen. We zijn nog op zoek naar mensen die kunnen helpen met het maken van animaties of filmpjes om beeldend uit te leggen wat Krijgdekleertjes is, hoe het ruilen werkt en hoe leuk het is om een pakket te ontvangen. Laat even weten via communicatie@krijgdekleertjes.nl als je hier ervaring mee hebt en ons wil ondersteunen hierbij.

 

Duurzame dinsdag
De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving. De meest duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën en initiatieven maken kans op prijzen en de mogelijkheid om het idee of initiatief een extra impuls te geven. Neem een kijkje in de koffer en vind KrijgdeKleertjes terug in de lijst als nr. 491.

 

Ook leuk om te weten dat Cerian, oprichter van KrijgdeKleertjes, zich nu inzet voor Guerrilla Gardeners en hiermee de ‘VHG Groenprijs’ heeft gewonnen.

 

Ook je pakketten terug van vakantie

Had je op de site je pakketten onbestelbaar gemaakt, vergeet dit dan niet na de vakantie weer uit te zetten.
1) Log in op de site en ga naar 'mijn pagina' (roze vlak, linksboven).
2) Kiest daar het tabblad 'bewerken'.
3) Vink halverwege die pagina 'vakantie'uit.

 

Het resultaat? Je pakketten zijn weer zichtbaar en kunnen weer worden besteld.

Nieuwsbrief 17 juli 2019

Voor de meesten van ons is het bijna vakantie. Of misschien ben je zelfs al met vakantie. Even nog inpakken (wat een klus toch altijd…) en dan gaan genieten. Heb je nog kleertjes nodig voor op de camping, of geen kans om te wassen op je vakantiestek, zoek dan nog wat extra’s op de website. En kijk eens hoe druk deze dame is met inpakken (of juist uitpakken) van verkleedkleren. Ratna Soetrisno maakte deze mooie foto tijdens de Ouders Natuurlijk Beurs.

 

Verder in deze nieuwsbrief:

 • Interview met Ingeborg van 'Ik en Fotografie'
 • Verrassingspakket verloting Ouders Natuurlijk Beurs
 • Ook je online pakketten met vakantie

 

Ruilen jouw vrienden, buren, medeschoolpleinouders, verre neven en nichten en social media-kennissen al? Geef door hoe leuk ruilen is en stuur deze nieuwsbrief door!

 

KrijgdeKleertjes in gesprek met fotograaf Ingeborg
Weet je nog, onze oproep voor een fotograaf? We kregen geweldig leuke reacties en de afgelopen tijd hebben Ingeborg van Ik en Fotografie en Ratna hele toffe foto's voor ons gemaakt op de ON-beurs en bij een aantal ruilochtenden. Marlous Eckhardt schoot mooie foto's van het ruilen via de website. Prachtige plaatjes die we gaan gebruiken om onze vernieuwde website een mooie look en feel mee te geven. Zijn jullie ook zo nieuwsgierig naar de fotografen achter die mooie foto’s? Als eerste een interview met Ingeborg van ‘Ik en Fotografie’.

 

Hoe lang ben je al fotograaf en waarom?
Sinds vorig jaar juni ben ik mij fulltime gaan richten op de fotografie. Na een coachingtraject kwam echt duidelijk naar voren dat ik hier iets mee wilde doen. Ik heb ongeveer 7,5 jaar gewerkt als apothekersassistente in het ziekenhuis en het gebrek aan persoonlijke aandacht voor de patiënt, de werkdruk en het werken binnen bepaalde kaders deed mij tot deze keuze komen. Nu kan ik mijn creatieve ideeën meer ontwikkelen, mijn kwaliteiten beter benutten in het contact met mensen en ze de aandacht geven die ze nodig hebben. Het liefst maak ik heel persoonlijke portretten. Daarin komt voor mij het persoonlijk contact met mensen op de voorgrond.

 

Welk type fotografie vind je het leukst om te doen?
Portretfotografie heeft mijn voorkeur. Ik creëer een sfeer waarin mensen zichzelf kunnen zijn en zich openstellen. Dus niet poseren en lachten op commando, maar in contact staan met elkaar, die verbinding aangaan, of gesprek. Als iemand zichzelf kan zijn in een prettige sfeer, dan kun je iemands ware aard zien en dat maakt iedere foto uniek. Het geeft mij veel voldoening om heel persoonlijke portretten te maken. Daar krijg ik energie van! Op dit moment fotografeer ik koppels, zwangeren, kindjes gedragen in de draagdoek en gezinnen. In de toekomst wil ik daar bruiloften en/of uitvaartfotografie aan toevoegen.

 

Wat vond je leuk aan het fotograferen voor KrijgdeKleertjes?
Het initiatief van KrijgdeKleertjes vind ik heel leuk, zelf ruil ik ook kleding in Utrecht voor mijn zoontje van tweeënhalf. Met mijn foto’s kan het duffe imago van ‘tweedehandskleding’ worden omgezet in iets van deze tijd. Op de Ouders Natuurlijk beurs was een hele goede sfeer: gemoedelijk, heel natuurlijk, ongedwongen. Hierdoor ging het fotograferen bijna als vanzelf, de kindjes die spontaan speelden en de stand met kleertjes waar ouders iets moois konden uitzoeken. Lees meer hierover op mijn blog, en een sneak preview van de foto’s die ik heb gemaakt.

 

Wat vind je de meest sprekende foto die je hebt gemaakt voor KrijgdeKleertjes en waarom?
Ik heb gekozen voor een jongetje helemaal in z’n eigen spel. Hij wil een kledingstuk gaan strijken en dat is zijn ding op dat moment. De omgeving is niet belangrijk, ook al staat hij tussen de benen van de volwassenen. Een hele eerlijke en directe foto, die de ongedwongen, vrije sfeer weergeeft.

 

Waarom kiezen mensen jou als fotograaf?
Wat ik van klanten terugkrijg, is dat ik heel spontaan en flexibel kan meebewegen met de kinderen en dat de shoot heel ontspannen voelt. Als je houdt van verbinding met je dierbaren en dát graag authentiek vastgelegd wilt krijgen, dan moet je bij mij zijn. Voor mij is het belangrijk dat je jezelf kan zijn, zodat je de verbinding aan kan gaan met je geliefden en hierin zijn alle emoties waardevol. Om een persoonlijke foto te creëren stuur ik een digitale vragenlijst naar je op om je beter te leren kennen. Denk hierbij aan je muzieksmaak tot waar je graag komt qua locatie etc. Meestal fotografeer ik in een natuurlijke omgeving zoals een strand, park of bos, gewoon elke plek waar je graag komt.

 

Als je nog een plek, persoon of gebeurtenis mocht fotograferen wie of wat zou dat zijn?
Graag zou ik op reis gaan naar Afrika om daar de Big Five te fotograferen en natuurlijk de mensen zoals ze zijn bij een lokale stam. Begin volgend jaar gaan we op reis naar Spanje en Portugal met het gezin. Daar wil ik meer experimenteren met reisfotografie, verhalen schrijven en fotoshoots op locatie doen. Ik zou het ook heel leuk vinden om in contact te komen met mensen die daar of onderweg op de foto willen. Lijkt dat je wat neem dan contact op.

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

De meeste inspiratie haal ik uit de mensen zelf tijdens de shoot. Tijdens de shoot voel ik vaak al aan wat het volgende plaatje nog mooier en waardevoller kan maken. Ik maak daarbij gebruik van een techniek genaamd Moment Design om door middel van vragen mooie momenten terug te halen. Achteraf kijk ik: wat ging goed, wat kan beter en dat geeft ook vaak nieuwe inzichten. Daarnaast houd ik me scherp door andere fotografen te volgen en te kijken welke elementen ik verder wil ontwikkelen in mijn stijl.

 

Quotes voor de nieuwe website
Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan een nieuwe website voor KrijgdeKleertjes. Het zou kunnen dat jullie af en toe merken dat de huidige site niet helemaal lekker meer werkt. Dit staat gelukkig het ruilen niet in de weg, maar het laat wel zien dat we echt toe zijn aan een nieuwe, goedwerkende site. We hebben de afgelopen maanden wat geld bijeengesprokkeld via de donateursactie van het Oranje Fonds en verkoop van kleertjes op de Ouders Natuurlijk Beurs. We zijn er nog niet, dus donaties zijn nog steeds welkom via: NL29 RABO 0122 1208 84 van Stichting ProRuil te Bunnik.

 

Op de nieuwe site willen we graag quotes delen van ruilers. Over de reden dat je ruilt, je mooiste vondst, je herinnering aan een ruilmoment, het contact met andere ouders, etc. Vind jij het leuk om jouw ervaring straks terug te lezen op de site? Mail naar communicatie@krijgdekleertjes.nl wat je wilt delen en hoe je genoemd wil worden als afzender (bijv. David de Boer, vader van drie jongens). Dank je!

 

Een voorbeeld van zo’n mooie quote, die we laatst kregen van een bezoeker van de ON Beurs: ‘Gisteren dit superleuke pakje op de ON Beurs uitgekozen bij jullie. Dat is toch wel de vondst van de dag geweest. Mijn dochter heeft meer interesse voor het kaartje.’

 

Vacature social media-redacteur
Ben jij handig met sociale media, zoals Instagram, Facebook en Twitter? En wil je KrijgdeKleertjes helpen om een nog groter bereik te krijgen? Kom ons gezellige communicatieteam dan versterken. Wij zoeken een redacteur voor onze social media kanalen die sterk is in het combineren van tekst en beeld. En die nieuws over ruilen, kinderen en duurzaamheid wil maken en verspreiden. Het kost je een paar uurtjes in de maand, vrij in te delen. Het is een vrijwillige functie, maar we geven je natuurlijk graag in ruil iets passends terug (zoals leuke kleertjes voor je kindje).
Wil je ons helpen? Stuur dan een mailtje naar communicatie@krijgdekleertjes.nl.

 

Verloting Ouders Natuurlijk Beurs
Dit jaar bestond de Ouders Natuurlijk Beurs tien jaar en daarom werd een verloting georganiseerd onder alle bezoekers. Ook KrijgdeKleertjes deed mee aan de verloting en had een verrassingspakket kinderkleding beschikbaar gesteld. De winnaar van het pakket gaf dit cadeau aan haar zus, Lindy. Zij mocht aan ons haar wensen doorgeven en vroeg om een najaarspakket voor haar zoon in maat 86/92. Amanda van KrijgdeKleertjes Elst heeft met veel zorg een mooi pakket voor Lindy en haar zoontje gemaakt. En dat viel in de smaak, zo liet Lindy weten: ‘Op de Ouders Natuurlijk Beurs heeft mijn zus voor mij een super leuk kado gewonnen!! Van het weekend kwam het pakket binnen en we kunnen weer veel nieuwe combinaties maken, heel erg leuk!! Bedankt voor het toffe kado!!!’

 

Ruilpunten en pakketten op vakantie
Veel ruilpunten hebben een zomerstop, maar niet in Staphorst, Tholen en Beusichem. Daar kan je 19 juli (Staphorst), 7 augustus (Tholen) of 17 augustus (Beusichem) terecht en er is volop keus. Ook in Vianen kan je de komende weken nog lekker komen ruilen, de tweede helft van augustus is ook daar even vakantie. Je kan via de evenementenpagina van onze Facebookpagina of de lokale Facebookpagina’s zien bij welke ruilpunten je in de zomer kan ruilen, of om je aan te melden. Online kan je natuurlijk blijven ruilen, daar houden we geen vakantie, in ieder geval niet allemaal tegelijk!

 

Want ga je binnenkort lekker weg? Met een kleine moeite zorg je ervoor dat tijdens je vakantie jouw KrijgdeKleertjes pakketten ook eventjes op vakantie mogen. Daardoor zijn je pakketten eventjes niet te bestellen en voorkom je teleurstelling bij de ruiler en gedoe voor jou terwijl je op vakantie bent.

 

Zo maak je je account klaar voor de vakantie:
1) Log in op de site en ga naar 'mijn pagina' (roze vlak, linksboven).
2) Kiest daar het tabblad 'bewerken'.
3) Vink halverwege die pagina 'vakantie' aan.

 

Het resultaat? Je pakketten zijn onzichtbaar voor anderen. Op je account is niet zichtbaar dat je dit hebt aangevinkt, dus niemand die weet dat je niet thuis bent! Niet vergeten om je pakketten na de vakantie weer zichtbaar te maken, je pakketten blijven onzichtbaar (en dus onbestelbaar) tot je dit vinkje bij 'vakantie' weer opheft!

Tot de volgende nieuwsbrief. Stuur het vooral door als je iemand kent die ruilen ook tof vindt!

Nieuwsbrief 12 juni 2019

Wij zijn dol op de uitdrukking 'pre-loved' in het Engels. Zoveel mooier dan 'tweedehands'. Ons mini-fotomodel Imme laat zien waarom: zo'n pyjamaatje waarin een ander kindje al heerlijk heeft geslapen, een kledingstuk wat haar lekker warm heeft gehouden en waarin veel met haar geknuffeld is. Van zo'n kledingstuk is gehouden, net als van het kleine dragertje. Boordevol liefde zit het pyjamaatje nu en dat was je er niet zomaar uit. Nee, dat geef je door aan het volgende kindje!

 

Verder in deze nieuwsbrief:

 • Duurzame dinsdag
 • Doorgeefpen in Zeeland
 • Ruilpunten in het nieuws

 

En vergeet niet dat je KrijgdeKleertjes bekender kan maken door deze nieuwsbrief te sturen naar vrienden die ook dol zijn op pre-loved kleertjes. Wat dacht je van deze enthousiaste meid die haar 'nieuwe' tuinbroek helemaal geweldig vindt. Zo willen we toch allemaal dat kinderen reageren op kleding die een volgende ronde meegaat…

 

KrijgdeKleertjes op de Ouders Natuurlijk Beurs
Het is bijna zover! Op zaterdag 15 juni staat KrijgdeKleertjes op de Ouders Natuurlijk Beurs in Doorwerth. We hebben er veel zin in: we willen zo veel mogelijk ouders vertellen hoe leuk ruilen is en we hopen ook een aantal van jullie, onze vaste ruilers, te ontmoeten!

Samen met alle ruilpunten hebben we de allerleukste kleertjes verzameld om mee te nemen naar Doorwerth. We hebben echt van alles: kleurrijke jurken, fijne jumpsuits, handige basics, vintage items voor de liefhebbers, lieve babyslofjes, vrolijke verkleedkleren zwemkleding en zonnehoedjes (want die komen bij mooi weer goed van pas op de beurs!). Iedereen mag komen snuffelen en iets moois uitzoeken om mee te nemen naar huis. Dat mag helemaal gratis, maar we nemen wel een spaarpot voor vrijwillige bijdragen mee.

 

Daarnaast verkopen we zelfgemaakte vlaggenlijnen en gymtasjes (gemaakt van restmaterialen) en leuke baby-startpakketjes. De opbrengsten van de dag zijn – je raadt het al – volledig bestemd voor onze nieuwe website. Ook aan de kinderen hebben we gedacht: voor hen hebben we een speelhoekje waarin ze onze KrijgdeKleertjes-poppen kunnen aankleden. Met een heuse strijkplank en strijkijzer, knijpers, waslijn en kleertjes kunnen de kleine poppenouders hun hart ophalen. Mama’s en papa’s hebben intussen alle tijd om uit te vinden hoe ze online of bij een ruilpunt in de buurt kinderkleding kunnen ruilen en om in onze voorraad kleertjes te snuffelen.

 

En we gebruiken de dag ook om veel mooie foto’s te maken voor de nieuwe KrijgdeKleertjes- website. Fotografen Ingeborg de Haan en Ratna Soetrisno zijn aanwezig om mooie plaatjes te schieten. En omdat de Ouders Natuurlijk Beurs tien jaar bestaat, vindt er een speciale verloting plaats. Een van de prijzen is een KrijgdeKleertjes-verrassingspakket, een op maat gemaakt pakket vol kinderkleding. Wie weet ben jij de gelukkige…

 

Meer informatie over de Ouders Natuurlijk Beurs vind je hier.

 

Winactie Ouders Natuurlijk Beurs
Wil jij ook naar de Ouders Natuurlijk Beurs? KrijgdeKleertjes geeft een vrijkaartje voor de beurs weg. Alles wat je daarvoor moet doen, is deze nieuwsbrief goed doorlezen en de vraag die we op woensdag 12 juni op Facebook stellen goed beantwoorden. Onder alle goede inzenders verloten we een entreekaart voor de Ouders Natuurlijk Beurs op 15 juni 2019.

 

Duurzame dinsdag
De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving. De meest duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën en initiatieven maken kans op prijzen en de mogelijkheid om het idee of initiatief een extra impuls te geven.

 

Dit jaar zit KrijgdeKleertjes ook in de koffer vol duurzame initiatieven, als een van de 516 ideeën die dit jaar zijn verzameld. Kleding ruilen via KrijgdeKleertjes is duurzaam en zorgt voor minder CO2 uitstoot. KrijgdeKleertjes is met de diverse ruilpunten in het land en de website ook een community die mensen met elkaar verbindt. Tijdens ruilochtenden komen ouders van verschillende achtergronden bij elkaar en er zijn vele vrijwilligers die zich belangeloos inzetten. Ook hopen we dat begin september de nieuwe website online kan komen en we daardoor nog meer ouders kunnen stimuleren om te gaan ruilen.

 

Ruilpunten in het nieuws
Gezocht: coördinatoren (m/v) voor ruilpunt Den Haag!

Krijgdekleertjes Den Haag is een gezellig en goedlopend ruilpunt waar je elke maand leuke kinderkleertjes kan ruilen t/m maat 152. Een van de huidige coördinatoren stopt en daarom zoeken we vervanging. Heb jij een hart voor duurzaamheid en kinderen, vind je het leuk om je handen uit de mouwen te steken en op een praktische en gezellige manier iets goeds voor je omgeving te doen? Dan moet je zeker even contact opnemen met Lotte via krijgdekleertjesdenhaag@gmail.com!

 

Donatiecontainer ruilpunt Pijlsweerd

Het is alweer een poosje geleden, maar in oktober wonnen de Utrechtse ruilpunten van Krijgdekleertjes (KrijgdeKleertjes Leidsche Rijn, Lunetten, Pijlsweerd en Tuinwijk) het Circulair Compliment van de Gemeente Utrecht en de Duurzame Week. Het ruilpunt in Pijlsweerd heeft dankzij deze prijs een mooie gele, bestickerde donatiecontainer kunnen regelen. Ook werden de vaste vrijwilligers van het eerste uur op een gezellige lunch getrakteerd. Om te vieren dat het ruilpunt een jaar bestaat - een mooi jaar om op terug te kijken! Nogmaals heel hartelijk bedankt voor het Circulair Compliment, lieve gemeente en mensen van de Duurzame Week!

 

Schoenen in Zwolle

Wie de schoen past, trekke hem aan! Al deze schoenen zijn er nog drie weken te vinden bij ruilpunt Zwolle. Daarna schuift Willeke het overschot in de schoenen van Stichting Babyspullen. Trek de stoute schoenen aan en kom langs. Meer informatie vind je op Facebook.

 

Doorgeefpen in Zeeland
Deze maand is de Doorgeefpen bij Theresa van ruilpunt Tholen/Scherpenisse.

 

Wat doe je bij het KrijgdeKleertjes ruilpunt?
Ik ben de coördinator van Krijgdekleertjes Tholen. Maandelijks organiseer ik een ruilmiddag in mijn huis, maar er kunnen ook ouders op afspraak komen ruilen. Naast het normale ruilen hebben we een Krijgdekleertjes Babybag-initiatief opgezet. Nieuwe ouders kunnen eenmalig een tas met een begin voorraadje babykleding ophalen, ook worden er leuke goodies van lokale ondernemers bijgevoegd. Dit initiatief kwam tot stand, omdat we van begin af aan een overschot babykleding hadden die we op een leuke manier wilden weggeven.

 

Hoe lang bestaat het ruilpunt en hoeveel bezoekers komen er?
Begin mei was de eerste ruilmiddag. We waren met ongeveer dertig (groot)ouders en kinderen! Sindsdien zijn er al meerdere ruilers op afspraak geweest en zit de ruilmiddag van juni ook al vol.

 

Wat vind je belangrijk aan KrijgdeKleertjes?
Ik vind het belangrijk dat kinderkleding een tweede leven krijgt. Veel kleren zijn nog bruikbaar nadat de kinderen eruit gegroeid zijn en het is zonde om daar niets meer mee te doen. Daarnaast vind ik het heel mooi hoe we ouders kunnen verbinden. Voordat ik Krijgdekleertjes Tholen begon was ik erg geïsoleerd in mijn nieuwe woonplaats. Door dit initiatief ben ik in korte tijd in contact gekomen met veel verschillende mensen, maar geef ik ook andere ouders de kans om uit hun isolement te komen. Dat vind ik het mooiste van alles!

 

Hoeveel tijd steek je in het ruilpunt?
Omdat we nog in het beginstadium zitten kost het me veel tijd. Het is de eerste maanden bijna een fulltime baan geworden! Inmiddels wordt het steeds minder. Ik schat toch wel een dag per week.

 

Hoe ben je terecht gekomen bij KrijgdeKleertjes
Voordat ik naar het eiland Tholen verhuisde woonde ik met mijn kinderen in Schiedam. Daar waren we vaste gast bij het lokale mamacafé. Ik heb daar ook Abbey van Krijgdekleertjes Schiedam-Noord ontmoet en kennisgemaakt met haar ruilpunt. Haar werk heeft mij geïnspireerd om het eerste ruilpunt in Zeeland te starten.

 

Wat wens je voor het ruilpunt?
Dat we blijven groeien! De eerste fase is fantastisch gegaan, maar we willen nog veel meer ouders en kinderen bereiken.

 

Waarom komen mensen bij jullie ruilen?
Omdat er weinig andere initiatieven in de omgeving zijn. Er wordt wel veel door de kerken georganiseerd, maar dat kan voor sommige ouders een drempel zijn. Daarnaast zit daar geen continuïteit in. Wij zijn elke maand bereikbaar!

 

Wat is je advies voor iemand die een ruilpunt wil beginnen?
Gewoon doen! Het is een fantastische ervaring en je krijgt veel hulp en advies vanuit Krijgdekleertjes.

 

Wat is voor jou de reden om geen nieuwe kleding te kopen?
Budget: sinds mijn scheiding moeten we het met minder doen. Kinderen groeien zo snel uit hun kleding, ze maken vlekken of de kleren gaan snel kapot. Zelfs bij de goedkoopste winkels is een complete garderobe een flinke aanslag op ons budget. Dat geld investeer ik liever in hun toekomst: sparen voor een studie, rijbewijs of eerste woning.

 

Dit is alweer het einde van de nieuwsbrief. Ken je mensen die blij worden van ruilen? Vertel het door! En deel onze facebookpagina. Hoe meer mensen meedoen met KrijgdeKleertjes hoe groter de keus in kleding, dus geef door aan vrienden en bekenden hoe leuk het is om pre-loved kleding te ruilen en te dragen.

En misschien heb je nog een bedrag over voor de nieuwe website via het Oranjefonds. Of je kan elk klein bedrag storten op NL29RABO0122120884 van Stichting ProRuil te Bunnik. Elke donatie, hoe klein ook, is een stapje dichterbij een nieuwe website.

 


 

Nieuwsbrief 15 mei 2019

Heb je de leus van onze Zuiderburen al gehoord? In België hebben ze nu de actie 'Mei Plasticvrij'. Een mooie uitdaging om minder plastic te gebruiken en één van hun tips is tweedehandskleding kopen. Onze extra tip is natuurlijk kleding ruilen via KrijgdeKleertjes.

 

Ook in Nederland is er aandacht voor duurzaamheid, zoals op de Ouders Natuurlijk Beurs. KrijgdeKleertjes staat op 15 juni met een stand op de Ouders Natuurlijk Beurs. We zouden jullie daar graag ontmoeten!

 

Ook heel leuk: de blog van Jenn, één van onze vrijwilligers in Bunnik. Daarin deelt ze de ervaringen van haar gezin om duurzamer te leven. Lees hier haar blog en top-10 aan favoriete duurzame producten, sites en apps die we jullie zeker niet wil onthouden.

 

Verder in deze nieuwsbrief:

 • Oranje Fonds
 • Ouders Natuurlijk Beurs
 • Doorgeefpen bij ruilpunt Dalfsen

 

En niet te vergeten onze ruilpunten in het nieuws. Het aantal ruilpunten blijft gestaag doorgroeien en kortgeleden startte het eerste ruilpunt in de provincie Zeeland.

 

Nieuwe website
Help jij KrijgdeKleertjes aan een nieuwe website? Er is al bijna 10% van ons streefbedrag van 3000 euro opgehaald. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Maar... we hebben wel wat extra nodig om daadwerkelijk een nieuwe website te bouwen! Alle kleine beetjes helpen… dus in plaats van een kopje koffie op het station, een nieuw t-shirt, sleutelhanger of pakje speelkaarten kopen kan je elk klein bedrag storten op NL29RABO0122120884 van Stichiting ProRuil te Bunnik. Elke donatie, hoe klein ook, is een stapje dichterbij een nieuwe website.

 

Of doneer minimaal 5 euro via het Oranje Fonds. Daarmee steun je niet alleen de start van de nieuwe website, maar ook de activiteiten van het Oranjefonds én kun je jouw favoriete ruilpunt een steuntje in de rug geven! Als alle lezers van deze nieuwsbrief een kleine donatie doen is dat streefbedrag zo bij elkaar.

 

Daarnaast hebben we al wat reacties van gebruikers gehad om de website aan te passen. Daar zijn we erg blij mee, want zo kunnen we zorgen dat de nieuwe website bij jullie wensen aansluit. Heb jij ook nog tips of wensen, stuur ze dan per e-mail aan communicatie@krijgdekleertjes.nl. Hartelijk dank voor je moeite!

 

KrijgdeKleertjes op de Ouders Natuurlijk Beurs
Vorig jaar stonden we voor het eerst op de Ouders Natuurlijk Beurs in Doorwerth en dat is zo goed bevallen dat we dit jaar weer gaan! De Ouders Natuurlijk Beurs is speciaal voor (toekomstige) ouders en hun kinderen, en is een beurs vol met workshops, lezingen en meer dan honderd stands met voornamelijk duurzame producten. De beurs is gemoedelijk, inspirerend en kindvriendelijk. Dit jaar vindt de beurs plaats op zaterdag 15 juni.

 

KrijgdeKleertjes is aanwezig om zoveel mogelijk ouders kennis te laten maken met de voordelen van ruilen. Uiteraard maken we er een echt KrijgdeKleertjes-feest van, compleet met een wildruil en een leuke activiteit voor de kinderen. Ook zullen we vlaggenlijnen en andere leuke spulletjes, gemaakt van restmateriaal, verkopen. De opbrengst gaat naar de bouw van de nieuwe website.

 

De Ouders Natuurlijk Beurs bestaat dit jaar tien jaar en bezoekers kunnen meedoen aan een speciale verloting met mooie prijzen. KrijgdeKleertjes heeft hiervoor een verrassingspakket kinderkleding beschikbaar gesteld. Ga jij naar de Ouders Natuurlijk Beurs op 15 juni? Kom dan vooral even langs bij onze stand! We vinden het leuk om onze ruilers in levende lijve te ontmoeten!

 

Meer informatie over de Ouders Natuurlijk Beurs vind je hier.

 

Ruilpunten in het nieuws
Eerste ruilpunt in Zeeland

Op 1 mei vond de eerste ruilmiddag van ruilpunt Tholen plaats. De opening was een groot succes. Ongeveer dertig grote en kleine ruilers bezochten de ruilmiddag en gingen met tassen vol geruilde kleding weer naar huis. Ook de lokale media bracht een bezoek aan de opening, de artikelen zijn na te lezen op de Internetbode en Eendrachtbode.

 

De volgende ruilmiddag in Tholen staat gepland op 5 juni. Aanmelden kan via de Facebookpagina van Krijgdekleertjes Tholen.

 

Beesd verhuisd

De verhuizing van ruilpunt Beesd is achter de rug. Vanaf nu ben je welkom om te komen ruilen bij Jeanette, op de Middenstraat 34 in Beesd. Jeanette over het ruilpunt in Beesd: ‘Omdat ik zelf jonge kinderen heb, vind ik het superfijn dat je kleding kan laten doorstromen voor een tweede leven. Er kan bij mij op afspraak geruild worden (via info@kindercrea.net) of op de ruilochtenden -en middagen die we op Facebook aankondigen’.

 

Utrecht in actie voor Because We Carry

Bij KrijgdeKleertjes krijgen we relatief veel babykleertjes in de kleinste maatjes binnen. Logisch natuurlijk, want die kleintjes groeien daar ontzettend snel uit! Voor het overschot in de allerkleinste maatjes worden altijd goede doelen gezocht en daarom zamelden de Utrechtse ruilpunten Leidsche Rijn, Pijlsweerd en Tuinwijk de afgelopen weken pakketjes babykleding en -spulletjes in voor Because We Carry, een hulporganisatie die gevluchte ouders en hun kinderen steunt op de Griekse eilanden Lesbos en Samos. Samen met Utrechtse ruilers hebben de drie ruilpunten in totaal 36 zogenaamde Carry pakketten met de eerste basisbenodigdheden samen weten te stellen. Hierdoor krijgen 36 pasgeboren baby's en hun moeders een net iets fijnere start in het leven!

 

Doorgeefpen in Dalfsen
Deze maand is de Doorgeefpen bij Bianca van ruilpunt Dalfsen.

 

Wat doe je bij het KrijgdeKleertjes ruilpunt?
Bij mij in de schuur kun je kinderkleertjes ruilen vanaf maat 44 tot en met 134. Op het moment ruil ik alleen op afspraak.

 

Hoe lang bestaat het ruilpunt?
Mijn ruilpunt bestaat sinds 1 mei 2018. Dus nu één jaar. Omdat ik ruil op afspraak heb ik hier verder niets mee gedaan. Wel heb ik een artikel geschreven voor het plaatselijke online nieuwsnet hier in het dorp.

 

Wat vind je belangrijk aan KrijgdeKleertjes?
Wat ik belangrijk vind, is dat mensen hun kinderkleertjes een tweede kans geven. Vaak zijn de kleren nog te netjes om ze weg te doen. Ook merk ik dat hier best wat mensen wonen met een laag inkomen en dan is dit natuurlijk ideaal. Het ruilpunt wordt heel erg gewaardeerd, hoor ik van verschillende mensen.

 

Hoeveel tijd steek je in het ruilpunt?
Op het moment is het wat drukker, omdat ik nog veel uitzoekwerk heb van een hele grote donatie die ik onlangs heb gekregen. Verder ongeveer drie uurtjes per week.

 

Hoe ben je terecht gekomen bij KrijgdeKleertjes?
Ik kwam vorig jaar een advertentie tegen van een dame die kinderkleertjes zocht voor haar kinderen. Ze had bijna geen budget. In een reactie kwam ik KrijgdeKleertjes tegen. Ik werd enthousiast en ben mij hierin gaan verdiepen.

 

Wat is het gekste dat er geruild is bij jullie?
Wat het gekste is, ik heb geen idee, nog niet zulke rare dingen gehad. Wel leuk om misschien te vertellen dat er af en toe een dame uit Duitsland langs komt om te ruilen. Ze woont net over de grens en dit is voor haar het dichtste bij. Ook komt een dame uit het noorden wel eens langs om te ruilen. Zij werkt hier in de buurt en mijn ruilpunt ligt op haar route naar huis.

 

Hoe zorg je voor hoge kwaliteit kleding bij jouw ruilpunt?
De kleertjes die binnenkomen controleer ik goed op vlekken en scheuren, maar ik kijk ook of de kleding nog zo 'modern' is dat het een tweede ronde mee kan.

 

Welke vraag zou je stellen aan de volgende persoon die deze doorgeefpen krijgt?
Oei, dat is een moeilijke. Misschien toch ‘hoe je mensen kunt laten weten dat het niet erg is om te ruilen?’ Je hoeft niet altijd nieuwe kleren te kopen. Ik merk dat het hier nog een beetje een taboe is.

 

Fotograaf gezocht
Ken of ben jij iemand die professionele foto’s maakt en het leuk zou vinden om KrijgdeKleertjes kosteloos te helpen? Dan horen we dat graag! We leggen een beeldbank aan van foto’s die we gebruiken op onze nieuwe website, social media, voor in de pers, etcetera. Het moeten kleurrijke en speelse foto’s worden van al onze activiteiten. Zoals ruilen bij een lokaal ruilpunt, evenementen zoals de Ouders Natuurlijk Beurs, en iemand die een pakket krijgt of verstuurt. Uiteraard zorgen wij ervoor dat je naam overal vermeld wordt, dus voor jou een mooie kans om meer bekendheid te krijgen als fotograaf! Ben of ken jij die fotograaf die we zoeken? Neem dan contact op met ons via communicatie@krijgdekleertjes.nl.

Dit is alweer het einde van de nieuwsbrief. Ken je mensen die blij worden van ruilen? Vertel het door! Voor in de agenda: 15 - 22 juni 2019 wordt er in Utrecht weer de Duurzame Week georganiseerd, vorig jaar hebben we daar een mooie (geld)prijs ontvangen. In de volgende nieuwsbrief meer hier over.

Deel onze facebookpagina om je vrienden te vertellen over KrijgdeKleertjes en hoe tof het is om kleding een tweede kans te geven, of om de Oranjefonds-actie te steunen.


Nieuwsbrief special 27 april 2019

In onze vorige nieuwsbrief kon je het al lezen: we bouwen aan een nieuwe website! En omdat dat veel geld kost, zijn we via het Oranje Fonds een actie begonnen om zo veel mogelijk op te halen. Inmiddels staat de teller al op 160 euro! Iedereen die heeft gedoneerd, ontzettend bedankt! Maar... we hebben ons streefbedrag nog lang niet bereikt. We kunnen dus nog veel hulp gebruiken. En daarvoor hebben we ook jou nodig!

 

Hoe werkt het?
Via de website van het Oranje Fonds kun je gemakkelijk een bedrag overmaken om ons te steunen. En vergeet niet dat alle kleine beetjes helpen!

 

De helft van je bijdrage gaat naar KrijgdeKleertjes en de andere helft naar het Oranje Fonds. Je kunt ook doneren aan een persoon of een team binnen KrijgdeKleertjes. Dus doneer je liever aan je favoriete ruilpunt, dan kan dat ook. Een gedeelte van je bijdrage gaat dan naar de nieuwe website, en een deel naar het ruilpunt van je keuze. Woudrichem, Elst, Elshout en Hilversum doen al mee.

 

Je kiest een bedrag en je kiest of je bij wilt dragen aan de transactiekosten. Dan vul je je gegevens in. Je kunt anoniem doneren, je naam hoeft dus niet op de pagina te komen. Ten slotte kies je of je met iDEAL of een eenmalige machtiging betaalt. Dat was alles! Je hebt nog 55 dagen om te doneren, daarna sluit de actie. En mocht je tips nodig hebben om geld op te halen, lees dan nog even door.

 

Klik hier om te helpen

 

Hoe kan je helpen?
Heb je niet veel geld om te doneren, of wil je juist een extra groot bedrag bijdragen aan de website? Dan kun je overwegen om een actie te beginnen. Annu van donatiepunt Bunnik hield een garagesale om geld op te halen. De aftersale via marktplaats loopt nog, maar op dit moment staat de teller al op 220 euro! Annu zit boordevol ideeën over wat je zou kunnen doen aan acties: een sponsorloop (of fiets of zwem) met kinderen; klusjes doen voor geld; taarten, cupcakes, hotdogs, limonade of wat voor lekkers dan ook verkopen; een fototentoonstelling organiseren waarbij je de foto's (gewoon gemaakt door je vrienden en familie) per opbod verkoopt; een veiling houden of gewoon ouderwets het verkopen van je oude spullen. Dus heb je op Koningsdag spullen verkocht, maar is er nog veel over? Verkoop je spullen dan tijdens de meivakantie (of elke dag die jou uitkomt natuurlijk) voor KrijgdeKleertjes.

 

En waar doen we het ook alweer allemaal voor? Wietske van ruilpunt Woudrichem vertelt: 'Kinderkleding ruilen is een hele makkelijke manier om iets voor het milieu te doen. Het is duurzaam, maar ook leuk. Je krijgt immers nieuwe kleding zonder iets te hoeven kopen. En je maakt een ander ook weer blij met jouw gebruikte spullen. En, niet onbelangrijk, door te ruilen geven we onze kinderen mee dat niet altijd alles nieuw hoeft te zijn.' Om dit te faciliteren wil KrijgdeKleertjes alle ouders een prachtig ruilplatform bieden op de mooie nieuwe website!

 

Tot de volgende nieuwsbrief. Stuur deze nieuwsbrief vooral door als je iemand kent die ruilen ook tof vindt! Je vindt ons ook op Facebook en Instagram.

 

Nieuwsbrief 17 april 2019

De lente zit in de lucht. Een goede tijd om op te ruimen en om nieuwe plannen te maken. Eén van onze plannen is om de website te verbeteren. Dat is een grote investering en om voldoende geld in te zamelen zijn we een actie gestart, samen met het Oranje Fonds. Verderop in deze nieuwsbrief lees je hier meer over.

 

Verder in deze nieuwsbrief:

 • Ruilpunten in het nieuws
 • Foto’s gezocht
 • Pakket van de maand

 

Klik hier om te helpen

 

Crowdfunding nieuwe website
Help jij KrijgdeKleertjes aan een nieuwe website? Trouwe ruilers hebben het vast wel eens gemerkt, de website kraakt en piept een beetje onder het vele ruilen. Goed nieuws: er wordt hard gewerkt aan een nieuwe site. Een online plek waarop je makkelijk en snel kleding en andere spullen kunt ruilen, je favoriete lokale ruilpunt terug kunt vinden en een echt thuis voor de hele KrijgdeKleertjes-community.

 

Maar... we hebben wel wat hulp nodig om de nieuwe site te kunnen betalen. Daarom zijn we een collecte via het Oranje Fonds gestart. Help je mee? Elke donatie, hoe klein ook, is een stapje dichterbij een nieuwe website.

Daarnaast willen we graag gebruik maken van jullie frisse blik om de website te verbeteren en aan te passen aan de wensen van gebruikers. Heb je tijd om de website te bezoeken en onderstaande vragen te beantwoorden?

 

 • Wat vind je van de website? (is het goed leesbaar, kun je vinden wat je zoekt, is het

duidelijk hoe je kan ruilen?)

 • Welke dingen vind je positief aan de website?
 • Welke dingen zou je anders doen (in vormgeving, opbouw, tekstueel)?
 • Heb je nog (andere) tips of vragen voor ons?

 

Antwoorden kun je per e-mail sturen aan communicatie@krijgdekleertjes.nl. Hartelijk dank voor je moeite!

 

Fotograaf gezocht
Ken of ben jij iemand die professionele foto’s maakt en het leuk zou vinden om KrijgdeKleertjes kosteloos te helpen? Dan horen we dat graag! We leggen een beeldbank aan van foto’s die we gebruiken op onze nieuwe website, social media, voor in de pers, et cetera. Het moeten kleurrijke en speelse foto’s worden van al onze activiteiten. Zoals ruilen bij een lokaal ruilpunt, evenementen zoals de Ouders Natuurlijk Beurs, en iemand die een pakket krijgt of verstuurt. Uiteraard zorgen wij ervoor dat je naam overal vermeld wordt, dus voor jou een mooie kans om meer bekendheid te krijgen als fotograaf! Ben of ken jij die fotograaf die we zoeken? Neem dan contact op met ons via communicatie@krijgdekleertjes.nl.

 

We ontvangen graag je leuke foto
We zijn altijd op zoek naar jullie foto's, ervaringen en verhalen. Misschien heb je zelf een leuke kledingvondst gedaan, geruild bij één van de lokale  ruilpunten? Of is je kind ontzettend blij met een nieuw kledingstuk of speelgoed uit een pakket? Laat het zien en horen. Heb je iets leuks te melden dat je graag op onze Facebookpagina of in de nieuwsbrief wilt vertellen? Je kunt dit mailen naar communicatie@krijgdekleertjes.nl en wie weet staat jouw bericht wel in onze volgende nieuwsbrief.

 

Ruilpunten in het nieuws
 

Ruilpunt Elshout

Ruilpunt Elshout kreeg in maart hulp via NLDoet. Met hulp van de vrijwilligers werd er gepoetst, werd alle kleding gesorteerd, zomerkleding opgehangen zodat alles er nu weer keurig bij ligt voor het voorjaar en de zomer. Dankjewel NLDoet!

 

Ruilpunt Hooghalen

Ruilpunt Hooghalen is van start, en hoe! Met twintig moeders, vier vaders en zeventien kinderen werden er tassen met kleertjes ingeleverd en gesorteerd, kleertjes uitgezocht om mee naar huis te nemen, koffie gedronken en gespeeld. Bedankt voor jullie hulp, bedankt voor jullie komst en tot een volgende keer! Je vindt de info over de maandelijkse ruilochtend op Facebook.

 

Ruilpunt Zwolle

Ruilpunt Zwolle nam 19 maart deel aan een inspirerende avond op het gebied van duurzame kleding. 'Wij raden je aan om gewoon klein te beginnen'. Dit was het advies van de experts op het gebied van duurzame kleding. Koop eerst een kledingstuk dat bijvoorbeeld het GOTS-label (keurmerk voor kleding waarbij de productie op milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt) heeft of draag eens een tweedehands kledingstuk en bekijk gewoon hoe dat bevalt. Willeke van KrijgdeKleertjes werd het het hemd van het lijf gevraagd op het gebied van duurzame en tweedehandse kleding. Het was een avond waarbij we flink met onze neus op de feiten werden gedrukt, maar dit ging gepaard met de heerlijke Hollandse nuchterheid dat de veranderkracht van de consument groot is. Als consument kunnen wij de huidige praktijken van kledingbranche wel degelijk beïnvloeden.

 

Pakket van de maand april: sportief oranje
De maand april heeft net de koningsspelen gehad aan het eind van de maand is het alweer Koningsdag. Wij hebben er zin in. Heerlijk de rommelmarkten afstruinen en misschien zelfs WildRuilen. Heb je voor die tijd al een oranje outfit nodig, bijvoorbeeld voor je kind om goed gestyled naar Koningsdag te gaan of om zelf niet uit de toon te vallen tussen al dat oranje geweld? Dan raden we je zeker aan om eens op de website te kijken en te zoeken op ‘oranje’. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit leuke jongenspakket?

 

Tot de volgende nieuwsbrief. Stuur het vooral door als je iemand kent die ruilen ook tof vindt!

Deel onze Facebookpagina om je vrienden te vertellen over KrijgdeKleertjes en hoe tof het is om kleding een tweede kans te geven, of om de Oranje Fonds actie te steunen.

Nieuwsbrief 13 maart 2019

Wat geweldig, we hebben met elkaar al weer meer dan 6500 pakketten online geruild! Heb je onze leuke winactie op Facebook ook gezien? Want om dit prachtige feit te vieren, hebben we twee superleuke, geupcyclede haarbandjes weggeven. Stefanie de Bree was de gelukkige winnaar voor haar dochter Evi. En misschien gaat de andere haarband wel naar haar vriendin Alana.

 

Verder in deze nieuwsbrief:

 • nieuws van de ruilpunten
 • doorgeefpen bij Iris uit Beusichem
 • tips & tricks voor online ruilen

 

Een mooi doel zou zijn om voor de zomer 7000 pakketten te hebben geruild, dan koppelen wij daar weer een mooie weggeefactie aan. Ruilen jullie mee? Maak leuke pakketten met kinderkleding, of ga eens door je eigen kast. Wat draag ik nog ('does it spark joy?' zoals Marie Kondo zegt)? Met welke miskoop zou ik iemand anders nog een plezier kunnen doen? Ook voor grote meisjes is er kleding op de site te vinden. Zoals bijvoorbeeld dit damespakket met een fuchsia/paars vest.

 

Ruilpunten in het nieuws
Ruilpunt Zwolle

Op dinsdag 19 maart is Willeke van ruilpunt Zwolle aanwezig bij CU Saloon: Eerlijke kleding. Willeke is uitgenodigd om een pitch te houden. Er zijn meer duurzame, Zwolse initiatieven aanwezig. Ben je dinsdagavond in de buurt, kom dan ook langs! Wie weet doe je nog leuke ideeën op om de garderobe van jou én je kinderen nog eerlijker te maken... Meer informatie vind je via Facebook.

 

Ruilpunt Scherpenisse

Het duurt nog even maar dan is het eerste ruilpunt in Zeeland een feit. In Scherpenisse zijn de voorbereidingen voor een nieuw ruilpunt gestart. Vanaf 1 mei 2019 kan er elke eerste woensdag van de maand geruild worden. Iedereen is welkom tussen 14:30 en 16:30 uur op de Schuttershof 7. De voortgang kan je nu al volgen op de Facebookpagina van KrijgdeKleertjes Tholen.

 

Ruilpunt Beesd

Het ruilpunt in Beesd was op zoek naar een opvolger. Gelukkig duurde het niet lang voordat Jeanette zich hiervoor aanmeldde. De overdracht is inmiddels gepland en in de volgende nieuwsbrief informeren we je graag over de nieuwe mogelijkheden om in Beesd te ruilen.

 

Ruilpunt Vianen

Woensdag 3 april is Tineke van ruilpunt Vianen van 9.30-12.30 uur aanwezig bij het twintigjarig bestaan van kinderspeelcafé Houten bij Tante Truus Pannenkoeken in Houten Castellum. Het thema is 'dieren'. Kom verkleed als dier of neem je knuffel mee. Naast ruilen kan je je laten schminken door Sweta van Painting Faces, kun je dierenmaskers knutselen, ouderwets spelen en zal er lekkers zijn. Tineke van ruilpunt Vianen zoekt nog hulp bij het klaarzetten van de kleding. Heb jij 3 april ’s ochtends tijd? Meld je dan aan via krijgdekleertjesvianen@gmail.com.

 

Ruilpunt Nijmegen?

Graag zouden we in de regio Nijmegen een ruilpunt beginnen. Lekker in je buurt ruilen is makkelijk en je leert gezellig andere mensen kennen. Daarnaast is het ook weer een stap naar een duurzamere wereld voor onze kinderen. Lees het interview van Jolanda over haar start als ruilpunt of kijk bij de vacature.

 

Doorgeefpen ruilpunt Beusichem

Dit keer het woord aan Iris. Zij beheert het ruilpunt in Beusichem, in de Betuwe.

 

Wat doe je bij het KrijgdeKleertjes ruilpunt?
Alles. Het ruilpunt is bij mij thuis en daarom vind ik het fijn om het zelf in de hand te hebben. Dus de promotie van het ruilpunt, ruilers ontvangen, het selecteren van de kleding, et cetera.

 

Hoe lang bestaat het ruilpunt en hoeveel bezoekers komen er?
Vijf maanden geleden heb ik het ruilpunt overgenomen van een moeder uit Culemborg, dat ligt naast Beusichem. Het ruilpunt daar bestond al een paar jaar en had al een flinke schare ruilers opgebouwd. Veel daarvan komen nu naar mij, maar helaas kunnen zij niet allemaal bij mij terecht. Ik bied alleen de maten 50 tot en met 116 aan. Voor meer kleding heb ik geen ruimte. Tegen een muurtje op onze enige extra kamer staan zeventien kratten opgestapeld. Daar moet het bij blijven, anders heb ik geen plek meer om de was op te hangen. Vanwege die beperkte ruimte werk ik op de ruildagen met drie tijdsvakken waarbinnen telkens drie ruilers kunnen komen. Dan is de kamer vol. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant juist fijn. Met zo’n klein clubje kan je gezellig kletsen. En omdat ik nog niet zo lang in dit dorp woon, vind ik het ook leuk om zo nieuwe mensen te leren kennen.

 

Wat vind je belangrijk aan KrijgdeKleertjes?
Het is voor mij heel belangrijk om kleding die nog goed bruikbaar is, een tweede leven te geven. Als er gaten of vlekken in zitten, dan gaat het naar de textielcontainer zodat de stof gerecycled kan worden. Maar gewoon weggooien? Nee, dat vind ik echt zonde van de grondstoffen en productie.

 

Hoeveel tijd steek je in het ruilpunt?
Dat is erg wisselend. Als er bijna een ruildag is, ben ik elke avond van de week bezig met mailen met ruilers of kleding selecteren. Als het nog even duurt voordat er weer een ruildag is, dan plaats ik één keer in de week een berichtje op de Facebookpagina en was dat het.

 

Hoe ben je terecht gekomen bij KrijgdeKleertjes?
Een van mijn collega’s heeft KrijgdeKleertjes opgericht en vertelde er wel eens over. Toen ik zelf een kind kreeg, vroeg een vriendin me mee naar een beurs met tweedehands kinderkleding. Heerlijk geneusd tussen al die kleine maatjes en met superleuke items naar huis gegaan. Toen herinnerde ik me KrijgdeKleertjes en ben ik gaan ruilen bij een ruilpunt. Ideaal! Ik was direct om.

 

Wat wens je voor het ruilpunt?
Dat er voor alle moeders genoeg te vinden is. Ik heb weinig voorraad in jongenskleding maat 104 of groter. Het is jammer dat ik moeders die hiernaar op zoek zijn telkens moet teleurstellen. Terwijl ik juist een overschot heb aan kleding in de maten 50 tot en met 68.

 

Waarom komen mensen bij jou ruilen?
Sommigen omdat ze duurzaamheid belangrijk vinden. Anderen omdat ze niet veel te besteden hebben. En weer anderen omdat ze zo ‘gratis’ kunnen shoppen. Het maakt mij niet uit met welke reden iemand komt ruilen. De kleding gaat niet verloren, dat is wat telt!

Wat is je advies voor iemand die een ruilpunt wil beginnen?
Voordat ik daadwerkelijk begon, twijfelde ik vanwege de ruimte. Mijn huis was toch te klein hiervoor? Totdat iemand van KrijgdeKleertjes tegen me zei: “Denk groot, maar begin klein.” Een super tip! Nu ben ik juist blij dat ik een ruilpunt aan huis heb. Het is super te combineren met mijn gezin. Als de kids op bed liggen, ga ik nog even bezig met de kleertjes.

Wat is voor jou de reden om niet gewoon nieuwe kleding te kopen?
Ik word me steeds meer bewust welke impact het maken van een kledingstuk heeft op mens en milieu. Het kost 7.000 liter (!) water om één spijkerbroek te maken. Verfstoffen vervuilen het milieu. Mensen, waaronder kinderen, werken zich een slag in de rondte voor een schamel loon, om onze kleding te maken. We leven in een consumptie- en wegwerpmaatschappij. Dat kan de aarde niet aan. We moeten anders gaan denken en het systeem moet veranderen. Dat geldt ook voor mij, want ik koop ook nog steeds nieuwe dingen. Maar kleding een tweede leven geven via KrijgdeKleertjes helpt in ieder geval iets.

 

Welke vraag zou je stellen aan de volgende persoon van die deze doorgeefpen krijgt?
De vraag die ik zou willen stellen is: 'Hoe zorg je voor hoge kwaliteit kleding bij jouw ruilpunt?'

 

Tips & tricks voor online ruilen
Als je ruilt via de website kun je het pakket natuurlijk gezellig afhalen bij de gever, maar meestal is het praktischer om het te versturen. Tegenwoordig kan je bij meerdere pakketdiensten terecht en het aanmaken van een pakketlabel is niet moeilijk. Als ontvanger van een pakket zelf een pakketlabel aanmaken heeft als voordeel dat er geen verzendkosten overgemaakt hoeven te worden naar de gever van het pakket. Dit scheelt tijd en is ook fijn met oog op de privacy. Voor de verzender is het ook makkelijker om het pakket klaar te maken: label uitprinten, op de doos plakken, het pakket afgeven en klaar.

 

Maar hoe werkt dat dan? Lees de duidelijke uitleg op onze website. Ook staan er tips op de site om je pakket aantrekkelijk te maken voor anderen om te bestellen. Als je mooie pakket op de site staat sturen we je na een paar weken een reminder of je pakket nog beschikbaar is. Want het is natuurlijk vervelend als je een pakket besteld en je komt er achter dat de gever het niet meer heeft. Want ja soms wordt de zolder opgeruimd en gaan de spullen naar de kringloopwinkel of wil een vriendin de kleertjes of het speelgoed hebben. Vergeet dan niet je pakket te verwijderen. Hoe je dat doet staat bij de veelgestelde vragen. En zo is er op elke vraag wel een antwoord te vinden op de site.

 

Nieuwsbrief 13 februari 2019

Vorig jaar februari begonnen we deze nieuwsbrief met een nieuw team communicatie en het goede nieuws dat online ruilen doorgaat. Dit jaar merk je dat het klimaat een steeds belangrijker thema is geworden. De jeugd gaat de straat op met de klimaatmars. Samen met jullie maken we met KrijgdeKleertjes ook stapjes, zoals ruilen van kleding, die tot een groots effect leiden. In het afscheidsinterview met Cerian, een van de oprichters van KrijgdeKleertjes, aandacht voor hoe we met elkaar de wereld beter kunnen maken.

 

Verder in deze nieuwsbrief:

 • Nieuw ruilpunt start in Hilversum
 • Ouders Natuurlijk beurs
 • De doorgeefpen bij Ruilpunt de Glind

 

En heb je nog verkleedkleren? Zet ze dan op de site voor carnaval. Kan je ook meteen even kijken voor warmetruiendag en bijvoorbeeld dit heerlijke truitje scoren.

 

Cerian, bedankt voor je enthousiasme en inzet!

Na 8 jaar gaat Cerian; één van de 'founding mothers' van KrijgdeKleertjes, zich richten op een nieuwe uitdaging om de wereld een beetje mooier te maken. Ter afsluiting een interview met Cerian over haar drijfveren, het enthousiasme voor ruilen en wat we samen met KrijgdeKleertjes bereiken.

 

Toen je met KrijgdeKleertjes begon, wat had je toen absoluut niet verwacht waar je nu heel trots op bent?

Zoals je weet is KrijgdeKleertjes begonnen als online systeem om makkelijk kleertjes te kunnen ruilen. Maar na verloop van tijd vroeg een lid of we iets hadden aan een schuurtje waar mensen zelf pakketten zouden kunnen uitzoeken. Dit was eigenlijk het zaadje waaruit het idee groeide om live te gaan ruilen. Meer mensen hadden behoefte om lokaal te gaan ruilen, elkaar te ontmoeten, de spullen te voelen. Dus toen ben ik zelf thuis begonnen met een voorraad kleding. ‘Ruilpunt Bunnik’ was geboren. Al snel waren er meer mensen die een lokaal ruilpunt begonnen. Samen experimenteerden we: hoe ruil je handig live, welke afspraken maak je met bezoekers etc. Online zie je al persoonlijk contact. Dit gebeurt door bijvoorbeeld de gever een foto te mailen van de nieuwe kleertjes-eigenaar of door een lief kaartje bij de doos met kleertjes te stoppen. Dit persoonlijke contact werd bij de lokale ruilpunten versterkt. Het is mooi om te zien hoe we door het ruilen elkaar helpen en klaarstaan voor een ander, of dit nu on- of offline gebeurt. Het is ook mooi om te zien dat iets dat ooit online is begonnen een steeds groter publiek bereikt via de lokale ruilpunten en daarmee ook in een behoefte voorziet.

 

Vertel eens wat meer over je nieuwe uitdaging guerrilla gardening?

De rode draad in de dingen die ik doe is idealisme om de wereld een stukje beter te maken. Dit deed ik bij KrijgdeKleertjes, doe ik in mijn werk bij vredesorganisatie PAX, en nu ook met guerrilla gardening. Met de guerrilla gardeners leggen we tuintjes aan in de openbare ruimte. Inspiratie komt van de green guerilla’s die in de jaren 70 in New York begonnen met het aanleggen van tuintjes op lege terreinen en middenbermen. We willen mensen inspireren om zelf actief te worden voor meer groen in hun omgeving. Zelf vind ik het leuk om te bouwen aan de website, blogs te schrijven en mensen te stimuleren bij hun groene activiteiten. We hebben bijvoorbeeld ‘bloembommen’ die iedereen kan bestellen en ontwikkelen bedrijfsuitjes.

 

Wat wil je meegeven aan de nieuwsbrieflezers en leden van KrijgdeKleertjes?

Dat je trots mag zijn wat je voor elkaar krijgt met KrijgdeKleertjes. Je doet het voor jezelf (opgeruimde kast of fijne kleertjes), voor een ander (die mooie kleertjes krijgt), en ook voor een beter milieu. Samen hebben we via KrijgdeKleertjes een enorme impact: alleen al de 60 ton CO2 die we besparen door het ruilen en hergebruiken van meer dan 6400 pakketten. Dus, vertel vooral in je omgeving mensen over KrijgdeKleertjes! Het zou zo mooi zijn als het in heel Nederland normaal is om te ruilen.

 

Ruilpunten in het nieuws

Ruilpunt Hilversum

Op 8 februari startte KrijgdeKleertjes Hilversum. Het ruilpunt wordt gerund door Sandra: "Om me heen hoorde ik altijd al wel hoe snel kinderen uit hun kleding groeien, maar sinds ik moeder ben, besef ik me pas echt hoe onwijs snel dat snel is. Kleding die niet of nauwelijks gedragen is, die ergens op zolder ligt te verstoffen. Of nog erger, weggegooid wordt. Daarom vind ik KrijgdeKleertjes zo een mooi initiatief. Zo krijgt kleding een tweede leven." Je vindt het ruilpunt op de Comeniushof 84 in Hilversum. Vier keer per jaar is er op zaterdag een ruilmiddag en daarnaast kan je ruilen op afspraak. Alle informatie vind je hier.

 

Ruilpunt Hooghalen

Preview: zaterdag 9 maart start een nieuw ruilpunt in Hooghalen. Boukje wil hier graag veel mensen blij gaan maken. Boukje vertelt: “Toen ik, na de geboorte van mijn oudste kind, besloot om mijn baan op te zeggen om fulltime voor hem te kunnen zorgen, was mijn motto: 'Liever tweedehands kleertjes en thuis kunnen blijven, dan nieuwe kleertjes en hiervoor moeten werken.' Zo liep mijn zoektocht al snel via Marktplaats en kledingbeurzen naar kleding ruilen. Ondertussen is het niet meer vanwege het geld, maar heb ik het plezier van delen ontdekt. Ik word daar echt heel blij van. Op deze manier wordt kleding zoveel mogelijk voort gebruikt en hoeven we minder weg te gooien. Binnenkort meer informatie via facebook en de website.

 

Ruilpunt Dwingeloo

Helaas stopt het ruilpunt in Dwingeloo. Heb jij interesse om in Dwingeloo of omgeving het ruilpunt over te nemen? Stuur dan een bericht naar ruilpunten@krijgdekleertjes.nl

 

Ruilpunt Gouda

Het ruilpunt in Gouda staat kort na de start mooi in de spotlight met een uitgebreid artikel in het Algemeen Dagblad. Zo zetten we KrijgdeKleertjes graag op de kaart! Het artikel kan je online lezen.

 

Ouders Natuurlijk Beurs
Ja, we zijn gevraagd om op zaterdag 15 juni bij de Ouders Natuurlijk Beurs een stand neer te zetten! Dat doen we natuurlijk graag. We kunnen daar een grote groep mensen bereiken die een duurzame toekomst willen. Ben je enthousiast over KrijgdeKleertjes en zou je het leuk vinden om jouw ervaringen te delen? Kom ook en help een paar uurtjes mee bij de stand. Gezellig! De beurs is in hotel Arnhem-Doorwerth van 10.00-18.00 uur.

 

Doorgeefpen ruilpunt De Glind

Dit keer is de doorgeefpen bij de dames van ruilpunt De Glind in Gelderland: Nicole, Bianca, Eva, Grietje, Lia en Corina hebben de vragen beantwoord.

 

Wat doe je bij het KrijgdeKleertjes ruilpunt?

Nicole: “Ik ben van het welkomstcomité. Mensen die komen ruilen spreek ik aan en ik neem de tassen met kleding aan. Bij ons ruilpunt werken we met cijfers aan de tassen. De ruiler krijgt hetzelfde cijfer als haar tas, dan kan ze alvast gaan kijken welke kleding geschikt is. Ondertussen gaat het sorteerteam kleding tellen en kijkt of het bruikbaar is voor het ruilpunt. De hoeveelheid kleding die bruikbaar is, wordt genoteerd in een schrift. Als de ruiler klaar is met uitzoeken komt ze weer bij mij. Samen tellen we de gekozen kleding, als er minder mee naar huis gaat dan ingeleverd is, krijgt de ruiler een tegoedbon. Ook het aantal meegenomen kleding stukken wordt genoteerd.”

 

Hoe lang bestaat het ruilpunt en hoeveel bezoekers komen er?

Nicole: “Hier moet ik even over denken, het ruilpunt is in 2013 gestart, dus alweer 6 jaar! Er komen tussen de 15 en 25 bezoekers per keer. Dat is best veel, er gaan dan ongeveer 500 kledingstukken over tafel!”

 

Wat vinden jullie belangrijk/mooi aan KrijgdeKleertjes?

Bianca: ”Belangrijk vind ik dat iedereen het goed heeft met elkaar, en het leuk vindt als mensen met een grote glimlach en tevreden naar huis gaan...”

Eva: “Ik vind KrijgdeKleertjes een mooi initiatief, omdat we er een heleboel mensen mee helpen. Mensen die het iets minder breed hebben en mensen die bewust voor tweedehands kleding kiezen voor het milieu. Als vrijwilliger geniet ik van de kinderen die erg blij weg gaan. Daar doe je het voor.

 

Hoeveel tijd steek je in het ruilpunt wekelijks of maandelijks en komt dit overeen met hoe je het zelf zou willen?

Eva: “Het ruilpunt is één keer in de maand open. Ik probeer alle keren aanwezig te zijn om te helpen. Daarnaast zijn er nog meer momenten zoals voorbereidingen,  sociale media up to date houden, overleg met alle vrijwilligers etc. We doen het allemaal met plezier!”

 

Waarom ben je actief bij KrijgdeKleertjes?

Grietje:” Ik vind het een mooi en leuk initiatief om op deze manier kinderkleren te laten circuleren. De eerste keer dat ik kwam was ik nieuwsgierig of er ook echt leuke kleertjes zouden zijn of dat mensen alleen afdankertjes kwamen brengen. Ik was blij om te merken dat het initiatief goed gaat en er veel leuke kleertjes te ruilen zijn. Zelf heb ik nu een klein mannetje van 6 maanden, dan merk je pas hoe snel die kleintjes uit de kleren groeien. Super fijn om dan op zo’n manier steeds zijn garderobe te kunnen vernieuwen. Dan is het ook een kleine moeite om tijdens de ruilmomenten zelf even te helpen. Ik word er in ieder geval heel blij van.“

 

Wat wens je voor het ruilpunt?

Grietje: "Veel plezier en gezelligheid, voor mij is het belangrijkste dat de ruilmomenten lekker ontspannen zijn voor iedereen."

 

Waarom komt men bij jullie ruilen?

Lia: “Het leukste vind ik dat er mensen komen ruilen die dan ook vertellen dat het voor hen een financiële reden heeft. Maar ook mensen die het gewoon gezellig vinden en het als

een avondje uit zien.”

 

Wat is je advies voor iemand die een ruilpunt wil beginnen?

Lia: “Ga eerst eens kijken hoe andere ruilpunten het doen. En begin gewoon! Je zal verbaasd staan!”

 

Wat is het gekste dat er geruild is bij jullie?

Corina: “Schaatsen, grappige carnavalskleding, mooie jurken, een jas die we zelf gingen dragen.”

 

Wat zou je het liefst veranderen aan je ruilpunt?

Corina: “Wat ik zelf heel graag veranderd zou willen zien, is dat er ook volwassen kleding geruild mag worden, zoals nu op sommige plaatsen een ladies night wordt gehouden. Maar ik snap dat daar bij De Glind de ruimte niet voor is.

 

Welke vraag zou je stellen aan de volgende persoon van die deze doorgeefpen krijgt?

Corina: ”Wat is voor jou de reden om niet gewoon nieuwe kleding te kopen."


Nieuwsbrief 16 januari 2019

In de vakantie uitgerust en genoten met familie en vrienden, ja zeker. Maar ook lekker de kledingkasten uitgeplozen om het nieuwe jaar weer opgeruimd te starten. De keuze is reuze op de website met meer dan 500 pakketten van maat 50 tot 140 en een paar pakketten met grotere maten. Het aanbod zwangerschapskleding is ook niet mis. Wist je dat als je nog niets hebt gegeven je al pakketten kan kiezen. Je kunt 3 pakketten uitkiezen voor we je vragen om iets te gaan ruilen. Ook leuk om door te geven aan een zwangere vriendin.

 

Verder in deze nieuwbrief:

 • Winnares fotowedstrijd
 • Ruilpunten poll
 • Doorgeefpen Woudrichem

 

Weet jij ook iemand die graag wil ruilen omdat het goed is voor het milieu, je opgeruimde kast en superblije kinderen met “nieuwe” kleren? Stuur dan deze nieuwsbrief door.

 

Week van de circulaire economie
In deze week van de circulaire economie kijken we terug op meer dan 700 geruilde pakketten via de website en nog veel meer geruilde kleertjes bij de lokale ruilpunten.

Uit recent onderzoek van de Ellen MacArthur Foundation blijkt dat een gemiddeld kledingstuk slechts acht tot negen keer wordt gedragen. Daarom zouden mensen zouden om te beginnen minder kleding moeten kopen. Er is steeds meer aandacht om de kledingindustrie circulair te maken en dit kan al klein beginnen door jouw (kinder)kleding te ruilen. Dan wordt een kledingstuk zeker weten vaker gedragen dan het gemiddelde.

 

Winnaar vlaggenlijn
Om onze 6e verjaardag te vieren werden er door 6 dames mooie outfits van hun kids gedeeld met de hashtags: #krijgdekleertjes #toftweedehands #feest. We vonden alle kleertjes prachtig, dus uiteindelijk heeft de dobbelsteen de winnaar bepaald. Yvette is de gelukkige en heeft onze prachtige vlaggenlijn gewonnen!

Wat is ruilen bij Krijgdekleertjes jou waard?
Kom je op een van de vele ruilpunten dan kan je bovenstaande vraag verwachten. Want het lijkt zo simpel ruilen bij een ruilpunt, maar er zit meer achter dan je denkt. 2 euro voor 1 rol pakkettape + 15 euro voor een tweedehands printer + 0 euro voor 100 uur vrijwilligerswerk = 17 euro. Dit lijkt een eenvoudig sommetje, maar wacht even…zo simpel is het toch niet. Want achter elk ruilpunt zit een grotere, landelijke vrijwilligersorganisatie. Deze mensen zorgen voor een startvoorraad, ontwerpen en drukken posters, flyers en handleidingen, organiseren bijeenkomsten, ontwikkelen en onderhouden de website, beantwoorden mails van ruilers en geïnteresseerden, promoten ruilen op beurzen en social media, schrijven persberichten en nieuwsbrieven en ga zo maar door. Ook al wordt ook dit werk zoveel mogelijk door vrijwilligers gedaan, toch kost dit veel meer dan 17 euro per jaar.

 

Tot nu toe werden die kosten gedragen door de ruilers die via de website pakketten uitwisselen. Per pakket betalen zij een klein bedrag. Nu er echter steeds meer via de ruilpunten wordt geruild, voelt dit niet meer als de beste methode. Vandaar dat KrijgdeKleertjes een nieuwe manier zoekt om de lusten en lasten van het ruilen eerlijk te delen. Daarom aan jou de volgende vraag:

 

Ben jij als ruiler (bij een ruilpunt) bereid om KrijgdeKleertjes financieel te steunen met een klein bedrag? Of misschien wil je niet betalen voor het ruilen zelf, maar ben je wel bereid om voor iets extra’s erbij iets geld te geven. Misschien wil je wel een door ons ge-upcycled item kopen dat wordt gemaakt van niet meer draagbare kleding. Of wil je graag koffie als je om 9 uur ’s ochtends komt ruilen om nog maar een voorbeeld te noemen.

Je antwoord in deze poll (of je reactie bij je eigen ruilpunt) helpt ons om de juiste beslissing te nemen. Klik hier voor de poll.

 

Doorgeefpen ruilpunt Woudrichem
Bijna iedere nieuwsbrief krijgt een vrijwilliger van een KrijgdeKleertjes ruilpunt van ons de doorgeefpen. Dit keer Wietske van ruilpunt Woudrichem. Ruilen kan elke tweede woensdag van de maand, van 9.00-11.00 uur in De Werf, Raadhuisplein 1, Woudrichem. Meer informatie vind je hier.

 

Wat doe je bij het KdK ruilpunt?
Ik heb KrijgdeKleertjes Woudrichem opgestart en ik organiseer de ruilochtenden. Dat doe ik niet alleen, maar samen met Kinderopvang Buitengewoon en onze geweldige vrijwilliger Maha (via Vluchtelingenwerk). Op de ruilochtenden zelf ben ik vooral bezig met het sorteren van de binnengekomen kleding. De medewerkers van de kinderopvang doen een leuke knutselactiviteit met de kinderen en helpen mij waar nodig. Maha ontvangt ouders en legt de nieuw binnengekomen kleding weer klaar voor ouders om te ruilen. Tussen de ruilochtenden door houd ik de voorraad bij en promoot ik het ruilpunt zo veel mogelijk om nieuwe ruilers te bereiken.

Hoe lang bestaat het ruilpunt en hoeveel bezoekers komen er?
KrijgdeKleertjes Woudrichem is in september 2018 gestart. Het is dus een vrij jong ruilpunt, we hebben nu vijf ruilochtenden achter de rug. Het is een middelgroot ruilpunt met zo'n vijftien bezoekers per ochtend.

 

Waarom komt men bij jullie ruilen?
Dat wisselt: sommige ouders komen om die ene leuke outfit te scoren, anderen omdat hun eigen kasten uitpuilen en ze graag een ander blij maken met hun te kleine kinderkleding en er zijn ook mensen die ruilen om geld te besparen. We hebben ruilers uit de buurt, maar sommigen komen ook van ver (Breda, Oosterhout, Hardinxveld-Giessendam). Ik hoor vaak terug dat mensen het een heel goed initiatief vinden en blij zijn dat ze op een duurzame manier aan leuke kleding kunnen komen.

 

Wat is je leukste ervaring bij het ruilpunt?
KrijgdeKleertjes Woudrichem is een heel gezellig en dynamisch ruilpunt. We zitten in de koffieruimte van een multifunctioneel centrum, waar ook de bibliotheek, Vluchtelingenwerk, kinderopvang en de gemeentebalie zitten. Er is vrije inloop, dus we weten vooraf nooit hoe druk het gaat worden. En er lopen ook regelmatig mensen toevallig langs, die nieuwsgierig zijn wat er toch allemaal gebeurt...  Het ruilen bij ons is heel ontspannen, ouders blijven regelmatig nog even koffiedrinken en kletsen en dat maakt het ruilpunt meer dan alleen een 'tweedehandswinkeltje'. Het allerleukste vind ik als ruilers elkaar helpen om leuke kleding te vinden.

 

Waarom ben je actief bij KdK?

Ik vind KrijgdeKleertjes een geweldig initiatief en vind het heel leuk om zo veel mogelijk mensen te laten ervaren hoe leuk ruilen kan zijn. Kleding ruilen is een hele makkelijke manier om duurzaam bezig te zijn en op een ruilpunt is het ook nog eens gezellig. Naast het ruilpunt ben ik actief in het communicatieteam van KrijgdeKleertjes, om landelijk het ruilen te promoten.

 

Wat wens je nog voor het ruilpunt?
Ik hoop dat we een vaste plek krijgen om onze voorraad op te slaan, want nu staat alle kleding op een andere locatie opgeslagen en dat betekent dat we elke ruilochtend heen en weer moeten met drie auto's om alle kleding op de goede locatie te krijgen.

Wat is je advies voor iemand die een ruilpunt wil beginnen?
Loop eens mee tijdens een ruilmoment bij een bestaand ruilpunt. Dan kan je ervaren wat er allemaal bij het draaien van een ruilpunt komt kijken en bedenken of dat bij je past. En zo doe je ook ideeën op om je eigen ruilpunt vorm te geven. Want dat vind ik wel heel leuk om te zien: elk KrijgdeKleertjes ruilpunt is toch weer anders en heeft een eigen karakter.

 

Hoeveel tijd steek je in het ruilpunt wekelijks of maandelijks en komt dit overeen met hoe je het zelf zou willen?
Ik denk zo'n drie uur per week, tijdens een ruilochtend wat meer. Tussen de ruilochtenden door maak ik regelmatig pakketten voor op de site of zoek ik binnengekomen kledingdonaties uit. Ik vind het heel leuk om te doen, dus die uurtjes zie ik absoluut niet als straf.

 

Wat vind je belangrijk/mooi aan KdK?

Ik vind KrijgdeKleertjes een geweldig concept, omdat het zo simpel en toch zo doeltreffend is. En op deze manier laten we onze kinderen ook zien hoe het anders kan.

 

Ruilpunten in het nieuws
Ruilpunt Nieuwegein

In Nieuwegein wil Marjolein graag een ruilpunt starten en ze zoekt een enthousiaste mede-organisator. Er is al een locatie gevonden, het Buurtplein Bateau, en de ruilavonden zullen één keer per maand op vrijdagavond plaatsvinden. Heb je tijd, weet je van aanpakken en wordt je ook blij van het idee dat er een KrijgdeKleertjes-ruilpunt komt in Nieuwegein, neem dan per mail contact op met Marjolein.

 

Ruilpunt Bilthoven

Ruilpunt Bilthoven is verhuisd. Vanaf heden ben je welkom om te ruilen op Kometenlaan 151. Wil je meer weten over Karolina en haar ruilpunt? Kijk dan eens op de website.

 

Ruilpunt Gouda

Roos liet ons weten: Joepie! De kop is eraf. De eerste ruildag van KrijgdeKleertjes Gouda heeft 8 ruilers opgeleverd en allemaal blije gezichten! Trots en blij dat we dit in Gouda neer hebben gezet. Ruilen bij Roos kan elke dinsdagochtend van 9:00 11:30, kom je ook kijken? Je vindt het ruilpunt in het Nelson Mandela Centrum aan de Bernadottelaan 79, deze ruimte is ter beschikking gesteld door Sociaal Team Gouda.


Nieuwsbrief 12 december 2018

Vandaag (12-12-18) bestaat KrijgdeKleertjes al weer 6 jaar! Er zijn online meer dan 6000 pakketten geruild en overal door het land beginnen nieuwe ruilpunten. Dank jullie wel, want zonder ruilers (online of bij een ruilpunt) en vrijwilligers hadden we niet zo’n leuke nieuwsbrief, zulke fijne ruilpunten en dankzij jullie hebben we zelfs een circulair compliment gewonnen. Begonnen als een initiatief van vier moeders met de overtuiging dat ruilen duurzaam is, goed is voor het klimaat én goed voor elkaar. Lees hier meer over hoe het 6 jaar geleden begon.

 

Verder in deze nieuwsbrief:

 • Fotowedstrijd
 • Doorgeefpen in Elshout
 • Ruilpunten in het nieuws

 

En natuurlijk kan je op de website van KrijgdeKleertjes nog kijken voor een leuke kerstoutfit, zoals dit schattige kerstsetje. We wensen iedereen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar.

 

Fotowedstrijd
Om onze zesde verjaardag te vieren organiseren we een fotowedstrijd waar jij aan mee kan doen. Maak een foto met je mooiste geruilde outfit en zet die voor 24 december op onze Facebookpagina met de hashtags: #krijgdekleertjes #toftweedehands #feest, of stuur hem naar communicatie@krijgdekleertjes.nl. Als jij of je kind 'zonder hoofd' op de foto wilt is dat ook prima.

 

De winnaar krijgt een toffe vlaggenlijn van leuke reststofjes gemaakt door een fantastische naaiSTER en beschikbaar gesteld door Krijgdekleertjes Elshout. Dus wil jij zo’n toffe vlaggenlijn, zet dan snel een mooie foto op Facebook.

 

Tips voor het aanmaken van een pakketlabel
Als je ruilt via onze website kun je je gekozen pakket natuurlijk gezellig afhalen bij de gever, maar meestal is het praktischer om het op te laten sturen.

 

Tegenwoordig kan je bij meerdere pakketdiensten terecht en het aanmaken van een pakketlabel is niet moeilijk. Deze maand heeft DHL Parcel feestdagenkorting. Met de actiecode FEESTDAGEN verstuur je met 25% korting naar Nederland en België. De korting geldt op het basistarief en is geldig tot en met 31 december 2018.

 

Als ontvanger zelf een pakketlabel aanmaken heeft als voordeel dat je geen verzendkosten hoeft over te maken naar de verzender. Dit scheelt tijd en is ook fijn met oog op de privacy. Voor de verzender is het ook makkelijker om het pakket klaar te maken: label uitprinten, op de doos plakken, het pakket afgeven en klaar.

 

Maar hoe werkt dat dan? Lees de duidelijke uitleg in onze veelgestelde vragen.

 

Doorgeefpen ruilpunt Elshout

Bijna iedere nieuwsbrief krijgt een vrijwilliger van een KrijgdeKleertjes ruilpunt van ons de 'doorgeefpen'. Dit keer Monique van ruilpunt Elshout.

 

Wat doe je bij het KrijgdeKleertjes ruilpunt?

KrijgdeKleertjes Elshout heb ik in mei 2015 opgestart. Ik organiseer ruilochtenden, stuur mijn trouwe ruilers regelmatig informatiemails, verwerk veel donaties en maak regelmatig leuke pakketten voor op de website. Het aanbod wordt regelmatig gecontroleerd en uitgezocht en ik breng eventuele overschotten naar een inzamelpunt van Stichting Babyspullen. Ook ben ik op Facebook redelijk actief om zo meer ruilers te werven en 'reclame' te maken.

 

Hoe lang bestaat het ruilpunt en hoeveel bezoekers komen er?

Het ruilpunt bestaat dus 3 1/2 jaar. Eerst ruilde ik vanuit huis maar toen ik een prachtige locatie aangeboden kreeg ben ik snel verhuisd. Ik ruil nu bijna een jaar vanuit de externe locatie en ben daar nog steeds heel blij mee! Per ruilochtend komen er tussen de 15 en 30 ruilers. Ik heb een groep van 70 ruilers die regelmatig terug komen.

 

Waarom komt men bij jullie ruilen?

De meeste mensen komen vanwege duurzaamheid ruilen. Helaas zijn er ook mensen die vanwege financiële problemen bij mij 'moeten' komen ruilen. Maar allemaal vinden ze het zonde om kledingstukken maar zo kort te gebruiken en ze maken er graag een ander blij mee! Ook heb ik een grote collectie dus er is altijd veel keus van mooie kwaliteit.

 

Wat is je leukste ervaring bij het ruilpunt?

Ik vind elke ruilochtend opnieuw leuk. De dankbaarheid van de ruilers vind ik erg leuk, gisteren werd ik nog door iemand aangesproken die het zo fijn vindt dat ik dit organiseer en mogelijk maak. Regelmatig maak ik kleine pakketjes kleding voor mensen die het echt nodig hebben en ik vind het fijn om mensen echt blij te maken met de kleertjes. Maar wat echt heel leuk was is het grote geldbedrag dat ik van het Rabobank Stimuleringsfonds van Rabobank de Langstraat heb gekregen. Hier heb ik kledingrekken, tafels en bakken van kunnen kopen om zo alle kleding mooi op te kunnen hangen en de kleding van de andere seizoenen in op te kunnen bergen. Dat is natuurlijk top want nu heb ik echt een ruilwinkeltje!

 

Waarom ben je actief bij KrijgdeKleertjes?

Ik vind KrijgdeKleertjes vanaf dat ik er kennis mee maakte helemaal leuk. Een hele leuke groep mensen, bijna een grote familie, hihi. We hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen. Ik heb nu ook alweer een tijdje een bestuursfunctie. Het bestuur bestaat uit mensen die stuk voor stuk zoveel kennis in huis hebben, daar sta ik elke keer weer van te kijken. En ik vind het super om daar deel van uit te mogen maken!!

 

Wat is het gekste dat er geruild is bij jullie?

Het gekste kan ik zo niet bedenken, maar er kwam wel een keer een moeder van een drieling drie hele schattige dezelfde kerstpakjes ruilen. Ook gaf iemand een keer een leuk, nieuw pakketje milestonecards voor je baby en daar heb ik een zwangere moeder weer blij mee kunnen maken. Het zijn net die kleine dingen die het beheren van een ruilpunt extra leuk maken.

 

Wat is je advies voor iemand die een ruilpunt wil beginnen?

Denk er goed over na want het kost je stiekem best wat tijd maar het is zo super leuk om te doen! Doe het alleen als het thuisfront er ook helemaal achter staat, anders werkt het uiteindelijk toch niet. En zorg voor hulp/vrijwilligers. Denk groot maar begin klein!

 

Hoeveel tijd steek je in het ruilpunt wekelijks of maandelijks?

Bij mij is dat ongeveer een uur per week, in een week met ruilochtend of grote donaties is dat 3 uur per week. In de bestuursfunctie steek ik de meeste tijd, per week ongeveer 2/3 uur. En dat vind ik prima, ik krijg er veel energie van en hoef voor mijn eigen kinderen nooit kleertjes te kopen en dat is ook veel waard!

 

Wat zou je het liefst veranderen aan je ruilpunt?

Er is eigenlijk niks wat ik zou willen veranderen. Ik heb een groep van 13 vrijwilligers dus dat is top! Ik heb nog budget over van het Rabobank Stimuleringsfonds dus daar is ook geen klagen over. Misschien als ik echt heel veel tijd over zou hebben dat ik dan wat vaker een ruilochtend zou organiseren maar dat zit er voorlopig niet in.

 

Welke vraag zou je stellen aan de volgende persoon die deze doorgeefpen krijgt?

Wat geeft jou de meeste energie als coördinator van je ruilpunt? En waar gaan de overschotten van jouw ruilpunt naartoe? Welke goede doelen steun je?

 

Verandering website
Als KrijgdeKleertjes willen we nog veel verbeteren aan de website, maar het gaat met kleine stapjes. Vanaf januari kan het ruilpuntenloket er anders uitzien omdat we het bestel systeem verbeteren. Als hier vragen over zijn en er werkt iets niet naar behoren, neem dan contact op met info@krijgdekleertjes.nl

 

Ruilpunten in het nieuws
Ruilpunt Zwolle

Waar een deur sluit gaat een andere weer open. Helaas stopt ruilpunt Zwolle Stadshagen en wordt de voorraad overgebracht naar ruilpunt Zwolle. Natalie heel erg bedankt voor je tijd en inzet.

 

Ruilpunt Staphorst

Op 1 december ging ruilpunt Staphorst van start. Lianne en Angela hebben een ontzettend gezellige ruilochtend achter de rug! Bedankt iedereen die is komen ruilen. En natuurlijk een speciaal bedankje aan onze vrijwilligsters Frida, Alie en Daniëlle! Op 18 december (10.00 - 12.00) en op 19 januari (10.00 - 13.00) zijn er weer ruilochtenden in Staphorst. Je kunt je alvast opgeven via krijgdekleertjesstaphorst@mail.com. Tussen de ruildagen door komen ruilen? Dat kan! Ook dan kun je een mail sturen, vermeld hierin welke maten jij zou willen ruilen.

 

Ruilpunt Beusichem

Sinds november ben je ook van harte welkom om te komen ruilen bij Iris in Beusichem. Het ruilpunt in Beusichem plant regelmatig ruilmomenten. Wil je graag weten wanneer? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief met een bericht naar krijgdekleertjes_beusichem@hotmail.com.

Meer informatie over ruilpunt Beusichem vind je hier.

 

Krijgdekleertjes Gouda

Ruilpunt Gouda gaat knallend het nieuwe jaar in. Op dinsdag 8 januari 2019 opent het nieuwe ruilpunt in Gouda. Je bent wekelijks welkom om te ruilen van 9.00-11.30 uur (schoolvakanties gesloten). Een afspraak maken is niet nodig. Je kunt in Gouda terecht voor het ruilen van kleertjes, speelgoed is hier niet aanwezig. De dames zijn al druk bezig om kledingdonaties te verwerken en uit te zoeken. Je vindt het ruilpunt in het Nelson Mandela Centrum aan de Bernadottelaan 79. Kom snel eens kijken!

Meer ruilmomenten van de Krijgdekleertjes-punten vind je op onze Facebook-events pagina.


Nieuwsbrief 14 november 2018

 

Komend weekend is de intocht van de Sint en er worden al weer veel verlanglijstjes gemaakt. Hoe leuk is het dan om speelgoed te gaan ruilen! Dit kan op onze website, maar ook bij diverse ruilpunten in het land. Zo krijg je weer ruimte in de kast, kan een ander kindje er veel plezier aan beleven en zijn we ook op pakjesavond duurzaam bezig.

 

Verder in deze nieuwsbrief:

 • Interview met Virginia over het Circulair Compliment
 • Doorgeefpen in Eindhoven
 • Ruilpunten in het nieuws

Wist je dat je via www.krijgdekleertjes.nl niet alleen kinderkleding, maar ook speelgoed, positiekleding, volwassenenkleding en babyspulletjes kan ruilen? Ruil speelgoed en cadeautjes! Zo wordt december geen dure, maar een duurzame maand.

 

Circulair Compliment KrijgdeKleertjes

KrijgdeKleertjes is dinsdag 23 oktober de winnaar geworden van ‘Utrecht Duurzaam 2018’. Cerian van het bestuur en Virginia van ruilpunt Leidsche Rijn mochten de prijs, het Circulair Compliment, in ontvangst nemen van wethouder Klaas Verschuure. Virginia werkte mee aan het videoportret waarop gestemd kon worden. We interviewden haar:

“Cerian van het bestuur van KrijgdeKleertjes had de ruilpunten in de stad Utrecht opgegeven voor het Circulair Compliment. We waren heel erg blij met de nominatie en ik wist niet eens dat er een geldprijs was. De opnames waren bij ANNA, een duurzame proeftuin, en het stond er in één take goed op.

Op dinsdagavond was de uitreiking, met een pitch van één minuut door Cerian en het beantwoorden van een jury-vraag. Zij wilden weten hoe een ruilavond er uitziet. Bij ruilpunt Leidsche Rijn komen dertig tot veertig mensen naar een ruilavond, soms staan ze zelfs in de rij. Gelukkig zijn er veel vrijwilligers om de tassen in te nemen, sorteren en alles in goede banen te leiden.

De prijs is een knutsel-bokaal waarvan je de onderdelen kan gebruiken, zoals een oesterzwammen start kit, drinkfles, kaasplankjes en een insectenhotel. Daarnaast was er een geldprijs van 1500 euro die we in ieder geval gaan gebruiken om de vrijwilligers te bedanken. We vinden het fijn dat er zoveel vrijwilligers zijn die de ruilpunten steunen. We zijn nog met elkaar in gesprek over de verdeling van de prijs. Opties zijn: verbeteringen voor de Utrechtse ruilpunten en het opschalen naar meer ruilpunten in en om Utrecht.

Op die avond is er ook leuk contact geweest met de andere genomineerden zoals het Hof van Cartesius. Dit is een groene ontmoetings- en werkplek in Utrecht voor creatieve pioniers. Het Hof is voor 90% gebouwd met 'bouwafval' en een voorbeeld voor circulair bouwen. Ook zouden ze daar graag een KrijgdeKleertjes ruilpunt starten."

 

Speelgoed ruilen

Met Sinterklaas en kerst voor de boeg start ook de jacht op cadeautjes, daar wil KrijgdeKleertjes je bij helpen. Op veel locaties zijn ruilmomenten waar niet alleen kleertjes, maar ook speelgoed geruild kan worden. Zo creëer je thuis alvast ruimte én vier je een duurzame Sint en kerst.

Amanda van ruilpunt Elst wist al veel mensen enthousiast te maken én was zelfs te horen op Omroep Gelderland. Je kunt de fragmenten van “Goedemorgen Gelderland” (op ongeveer de 20ste minuut) en “Thuis in Gelderland” (vanaf 3 uur en 51 minuten) hier beluisteren.

Wil jij ook speelgoed ruilen? Kijk voor het online aanbod op krijgdekleertjes.nl. Ook kan er bij diverse ruilpunten speelgoed geruild worden, op Facebook vind je verschillende ruilmomenten. En misschien ben je vanavond (14 november) nog net op tijd om te gaan ruilen bij Utrecht Leidsche Rijn, die deelneemt aan Recycle Sint. Je kunt het artikel uit de lokale media hier lezen.

 
Doorgeefpen ruilpunt Eindhoven
Bijna iedere nieuwsbrief krijgt een vrijwilliger van een KrijgdeKleertjes ruilpunt van ons de 'doorgeefpen'. Dit keer Annemarie van ruilpunt Eindhoven.

 

Wat doe je bij het KrijgdeKleertjes ruilpunt?
Ik heb KrijgdeKleertjes Eindhoven opgestart in januari 2015. We draaien nu dus al bijna vier jaar. Voor 2015 waren er al wel coördinatoren van andere ruilpunten maar die zijn inmiddels gestopt. Dus samen met Amanda (Elst) en Monique (Elshout) zijn we zo'n beetje de langstzittende coördinatoren. Naast de oprichters dan hè.

 

Hoeveel bezoekers komen er?
Ik ben het ruilpunt vanuit huis gestart en dit groeide na een half jaar zijn jasje uit. Mijn zolder werd te vol. Via een buurvrouw ben ik in contact gekomen met een welzijnsorganisatie en daardoor kon ik terecht in het buurtcentrum. Gemiddeld komen er tussen de vijftien en dertig bezoekers per avond. We zijn elke laatste vrijdagavond van de maand geopend.
Maar zonder mijn trouwe vrijwilligers zou ik dit niet kunnen doen! We doen het echt samen en het voelt dus ook niet als 'mijn' ruilpunt, maar 'ons' ruilpunt. Bedankt Lieke, Debbie, Marijke, nog een keer Marijke, Irene, Judy en Hadassa!

 
Waarom komt men bij jullie ruilen?
Vooral vanwege de duurzaamheid, omdat mensen het leuk vinden om “nieuw" te shoppen en vanwege de ruime keuze (zeker in de kleinere maten). Er komen heel wat mensen regelmatig terug.

 

Wat is je leukste ervaring bij het ruilpunt?
Ik vind het het leukst om mensen te helpen met kleding. Bijvoorbeeld een pakket klaarmaken voor het buitenland en meegeven aan iemand die daar naar toe gaat. Specifiek een pakket samenstellen voor dat ene stel dat het hard nodig heeft. Ik houd ervan dat mensen blij worden van de spulletjes.

 

Wat is je advies voor iemand die een ruilpunt wil beginnen?
Zorg voor een team van mensen om je heen die je gelijk vanaf het begin meehelpen met sorteren. Begin gewoon klein en groei met je ruilpunt mee. 

 

Wat vind je belangrijk aan Krijgdekleertjes?
Het is heel mooi hoe we steeds professioneler worden met onze aanpak met het landelijke team! Echt supertop hoe iedereen zich vrijwillig inzet voor KrijgdeKleertjes!

 

Wat zou je het liefst veranderen aan je ruilpunt?
Het liefst zou ik alle kleding willen uitstallen, als een soort ruilwinkeltje. En dat ik niet alles steeds hoef op te ruimen. En ik zou nog meer ruimte willen hebben, om meer geordend de kleding te kunnen sorteren (bijvoorbeeld winter/zomer apart).

Ruilpunten in het nieuws

 

Ruilpunt Staphorst

Op 1 december gaat ruilpunt Staphorst van start. Al ruim voor de opening wordt er veel interesse getoond voor de openingsdag. Lianne en Angela van ruilpunt Staphorst hebben dan ook speciaal het Dienstencentrum Staphorst tot hun beschikking voor de eerste ruildag.

Heb jij ook interesse? Alle informatie vind je op de Facebookpagina van het ruilpunt.

 

Ruilpunt Vianen

Het ruilpunt in Vianen is verhuisd. Sinds kort kan je een afspraak maken om te ruilen bij Tineke. Tineke maakte kennis met KrijgdeKleertjes toen ze zelf kwam ruilen voor haar twee jongens. Dit beviel zo goed, dat ze niet lang hoefde na te denken toen er gezocht werd naar een nieuwe locatie voor het ruilpunt. Wil je ruilen in Vianen? Dan vind je hier alle informatie.

 

Ruilpunt Bilthoven

Karolina is 13 oktober gestart met een ruilpunt in De Buurtkamer in Bilthoven en is elke zaterdag open van 10 tot 12. Karolina zegt zelf: "In tijden van record hittegolven, extreem krachtige orkanen en plastic soep in de oceaan, vroeg ik me af wat ik kan doen voor onze planeet. Het klimaat verandert door de vervuiling op de wereld. We kunnen samen het proces remmen door te recyclen of wat er al geproduceerd is te hergebruiken. Vandaar dat ik een ruilpunt ben begonnen samen met mijn middelste dochter in De Buurtkamer, een sociaal initiatief van bewoners.”

Behalve kleding in de maten 50-176 kun je ook terecht voor speelgoed. Het is vrije inloop dus je kunt zonder afspraak langskomen. Er is ook ruimte om je kind mee te nemen, ze kunnen binnen veilig spelen.

 


Nieuwsbrief 19 september 2018

De warme zomer is voorbij, op zoek naar kleding voor de herfst: lange mouwen shirts, lange broeken, maillots. Tijd om je kasten weer op te ruimen en in te richten! Soms heb je dan kleertjes met een gat of nare vlek, die ga je niet meer ruilen. Maar wat dan…het antwoord is upcyclen. Dat is stof hergebruiken om er iets fleurigs van te maken zoals een tasje, vlaggenslinger, kleurige rok of duizenddingendoekje. Binnenkort meer nieuws hoe Krijgdekleertjes aan de slag gaat met upcyclen en natuurlijk ook tips wat je zelf kunt doen.

 

Verder in deze nieuwsbrief:

 • Dag van de Duurzaamheid op 10-10-2018
 • Doorgeefpen Ruilpunt Driebergen.
 • Hoe werkt ’t nou met zo’n pakketlabel
 • Natasja gestart met Ruilpunt in Den Bosch en Wietske in Woudrichem.
 • Behind the scenes: website/techniek team

 

Weet jij ook iemand die graag wil ruilen omdat het goed is voor het milieu, je opgeruimde kast en superblije kinderen met “nieuwe” kleren? Tip dan een vriend(in). Of hang een flyer van Krijgdekleertjes op bij de kinderopvang, BSO of school.

 

Laat je duurzaam verrassen op 10/10 bij KrijgdeKleertjes Amsterdam!

Duurzaamheid is ons ding. Omdat we zoveel mogelijk textiel een tweede leven willen geven, toveren we de onbruikbare kleertjes om tot leuke nieuwe items: ons Upcycle Project. Bij het Ruilpunt Amsterdam maken we ter plekke vlaggenslingers en andere leuke items. De opbrengst hiervan komt ten goede aan het mogelijk blijven maken van de ruilmiddagen.

 

Daarnaast organiseert het Ruilpunt Amsterdam op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, een speciale kinderkleding ruilmiddag die vrij toegankelijk is voor iedereen. Vooraf aanmelden is deze keer dus niet nodig. Goed om te weten is dat we alleen puntgave kleding innemen in de maten 50 tot en met 128. En je deze keer maximaal 10 items in de huidige maat van je kindje mag kiezen uit onze voorraad.

 

Op de Dag van de Duurzaamheid zijn er door het hele land activiteiten, hou de Facebookpagina van KrijgdeKleertjes in de gaten voor de activiteiten bij jouw ruilpunt of kijk voor 10/10 evenementen bij jou in de buurt op www.dagvandeduurzaamheid.nl.

 
Doorgeefpen: ruilpunt Driebergen

De doorgeefpen is dit keer bij Mark en Yvonne van ruilpunt Driebergen.

 

Hoe lang bestaat het ruilpunt en hoeveel bezoekers komen er?
Al twee jaar zijn wij een ruilpunt in Driebergen en één keer in de maand kunnen mensen komen ruilen. Wij hebben subsidie gekregen van de gemeente om 40 afsluitbare kunststofbakken aan te schaffen. Gemiddeld hebben wij 15 ruilers op een zaterdag. Hierbij doen wij ook speelgoed, wat erg aanslaat bij de kinderen.

 

Wat gebeurt er op een ruildag?
Het ruilpunt zetten we samen één keer in de maand op. Yvonne zorgt dat de kleding in de juiste bak komt. Mark neemt de kleding in en kijkt de kleding na zodat er geruild kan worden. Over het algemeen word er meer ingeleverd dan dat er meegenomen wordt.

Maar we steunen hier ook project Samen oplopen, een project in Ghana, de weggeefwinkel, Humanitas, en vluchteling kinderen. Er zijn ook mensen die extra kleding meekrijgen in verband met hun situatie.

 

Het grappigste wat er geruild is…
We werden gebeld met de vraag of wij een speelgoedauto zonder accu wilden hebben. Ze zei dat Mark dat makkelijk kon maken. En ja hoor, 15 minuten later stond ze op de oprit met een roze Hummer waar twee peuters in kunnen. Gelukkig hadden we nog een accu in de schuur en rijden maar!

 

Wat vind je belangrijk/mooi aan KrijgdeKleertjes?
Belangrijkste punt voor ons is de duurzame kant en dat de kleding echt nog een tweede keer aan kan in Nederland.

Lees verder op de website over ruilpunt Driebergen of meld je aan om een keer op zaterdag te komen ruilen.

 

-vervolg uit online nieuwsbrief -

Hoeveel tijd steek je in het ruilpunt wekelijks of maandelijks en komt dit overeen met hoe je het zelf zou willen?
Tijd die er aan op gaat is, 5 dagen per maand. Wij hanteren niet veel regels, kleding wel schoon en heel zijn. Je komt met een tas en neemt een tas weer mee. Er zijn inderdaad wel mensen die er misbruik van maken, maar wij spreken die persoon er direct op aan, of is niet meer welkom de volgende keer. (Dit moet je wel leren hoor.)

Wij houden het graag gezellig en willen niet dat er misbruik gemaakt word van onze intentie voor een betere wereld.

 
Waarom komt men bij jullie ruilen?
De ruilers zijn wel divers, Duurzame ruilers, economische ruilers, maar ook veel vaste donoren. Wij krijgen gemiddeld op de ruildag 12 vuilniszakken, deze worden op dezelfde dag of op zondag nog uitgezocht en in de bakken gedaan zodat er steeds een nieuw aanbod is van kleding voor de volgende ruildag.

 
We doen veel nieuwe contacten op in de wijk wat energie geeft.

 

Tips voor het aanmaken van een pakketlabel

Als je ruilt via de website kun je het pakket natuurlijk gezellig afhalen bij de gever, maar meestal is het praktischer om het te versturen. Tegenwoordig kan je bij meerdere pakketdiensten terecht en het aanmaken van een pakketlabel is niet moeilijk. Als ontvanger van een pakket zelf een pakketlabel aanmaken heeft als voordeel dat je geen verzendkosten over hoeft te maken naar de gever van het pakket. Dit scheelt tijd en is ook fijn met oog op de privacy. Voor de verzender is het ook makkelijker om het pakket klaar te maken: label uitprinten, op de doos plakken, het pakket afgeven en klaar.

 

Maar hoe werkt dat dan? Lees de duidelijke uitleg in onze veelgestelde vragen.

 
Ruilpunten in het nieuws

 

Ruilpunt Den Bosch van start

De enthousiaste coördinator van dit ruilpunt is Natasja, zelf moeder van twee kinderen: Tim van drie jaar en Tess van 6,5 maand. Natasja vertelt: ‘Ik was zelf twee keer naar het ruilpunt in Middelrode geweest en vond het concept zo geweldig dat ik dacht ‘’dit wil ik in Den Bosch realiseren’’. Door middel van wat reclame via Bossche ruilpagina’s en op Facebook ben ik al aan behoorlijk wat startvoorraad gekomen. Op 1 september vond de eerst ruilochtend plaats waar veertien ruilers op af zijn gekomen! Ze vonden het super dat ik dit deed en komen graag de volgende keer weer. Voor de volgende ruilochtend op 6 oktober heb ik alweer zes ruilers op de lijst staan. Het geeft zo’n voldaan gevoel om mama’s blij weg te zien gaan met ‘’nieuwe’’ kleertjes.’

 

Wil jij ook ruilen bij Natasja in Den Bosch? Ruilen kan elke eerste zaterdagochtend van de maand in De Schans. Voor meer informatie en aanmelden kun je terecht op de Facebookpagina.

 
KrijgdeKleertjes Woudrichem

Op 12 september 2018 ging het 29e ruilpunt van KrijgdeKleertjes van start in Woudrichem, Noord-Brabant. Het ruilpunt zit op een hele levendige locatie, in het multifunctionele centrum van Woudrichem. De ruilochtend wordt gezamenlijk met het Kind&Koffie-café van Kinderopvang Buitengewoon georganiseerd. Naast kleding ruilen is er de gelegenheid om andere ouders en kinderen te ontmoeten en voor de kinderen is er een leuke een activiteit. Ook zijn de bibliotheek en vluchtelingenwerk betrokken bij het ruilpunt.

Wietske coördineert het ruilpunt en is heel enthousiast over zowel het ruilen als de samenwerking op de locatie: "Zelf ruil ik al vanaf het eerste begin via de website. Om nog meer mensen enthousiast te maken over ruilen, ben ik nu ook in mijn woonplaats een ruilpunt begonnen. Ruilen is een geweldige manier om iets te doen voor het milieu én voor een ander. En door de bijzondere locatie en samenwerking is ons ruilpunt ook echt een ontmoetingspunt voor ouders en kinderen, dat maakt het nog specialer!"

 

Wil je ook ruilen in Woudrichem? Je bent elke tweede woensdag van de maand welkom van 9.00 tot 11.00 uur in De Werf, Raadhuisplein 1 in Woudrichem. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie staat op de website. Via de Facebookpagina houden we je op de hoogte van nieuwtjes en acties. Je vragen kan je e-mailen naar krijgdekleertjeswoudrichem@gmail.com.

 

Behind the scenes: team website (techniek)

Het beheer van de website van KrijgdeKleertjes is achter de schermen in handen van aantal vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat de website en het kassasysteem goed draaien, dat de informatie up-to-date blijft en dat de mailtjes met vragen aan KrijgdeKleertjes worden beantwoord. Hieronder een interview met Martine Boonk, die deze verschillende “website”-zaken coördineert.

 

Wie zitten er in het team website/techniek?

Ik werk samen met Ineke, zij is de stille kracht achter de website. Ze zorgt dat nieuwe of veranderde informatie er op wordt gezet en vermeldt ook nieuwe ruilpunten. Er komen steeds meer ruilpunten bij, dus genoeg te doen.

Jessica en Marlous zijn contactpersonen voor mislukte ruilen, wat gelukkig niet vaak gebeurt. Zij krijgen de mailtjes van gebruikers waarbij het ruilen niet is gelukt, zoals geen reactie van gever of krijger op de KrijgdeKleertjes mail of het pakket is net weggegeven aan een bekende en nog niet van de site gehaald. Zij zoeken uit waarom het niet is gelukt en of er een oplossing is. Ook kunnen zij “de ruil” terugdraaien zodat het ruilpunten saldo en je ruilstrippen weer kloppen. Ze beantwoorden alle mails trouw en zijn ijverig en secuur in het zoeken naar een goede oplossing.

 

Een andere stille kracht is Monique, zij beantwoord alle mailtjes die binnenkomen bij info@krijgdekleertjes.nl of zorgt dat ze bij de juiste persoon terechtkomen. Zij is echt de vraagbaak van KrijgdeKleertjes. Natuurlijk staan er ook veel antwoorden al op de lijst van veelgestelde vragen (als je op krijgdekleertjes.nl bent staat de link onderaan de pagina in de groene balk).

 

Hebben jullie nog hulp nodig?

Als er iemand mee wil helpen, is dat altijd fijn. Je hoeft niet technisch iets te snappen van websites. Het is voornamelijk mailtjes beantwoorden en dingen uitzoeken. Het is iets wat je in je eigen tijd kan doen, zelfstandig thuis en op de achtergrond. Als je geen tijd hebt om af te spreken is dat prima, want de meeste communicatie gaat via de mail en op die manier staan we voor iedereen klaar. Heb je interesse? Mail dan naar Martine: service@krijgdekleertjes.nl.

 

-vervolg vanuit de email-

Wat doe je zelf in het team naast coördineren?
Ik overleg met de websitebouwer. Hij geeft aan waar we op moeten letten, bijvoorbeeld als er een update is van Firefox of Chrome. Dat soort updates kunnen gevolgen hebben hoe de website voor iemand thuis werkt. Natuurlijk moeten het kassasysteem en het uploaden van de pakketten goed blijven werken. Bij mij komen de servicevragen binnen, zoals een password dat niet werkt, of afbeeldingen van kleertjes die niet zichtbaar zijn.

 
Hoe ben je in contact gekomen met KrijgdeKleertjes? 
Bij de opvang van mijn dochtertje zag ik een flyer hangen over Krijgdekleertjes. Een leuk initiatief omdat ik niet alles nieuw wilde kopen om ’t na 3 maanden weer weg te doen. Ook vind ik het idee van ruilen veel leuker dan je spullen naar de kringloop brengen. Je ziet bij het ruilen  vaak dat iemand blij is met je spullen en dat vind ik erg leuk. Op de website zag ik toen een vacature om mee te doen en zo ben ik er in gerold.

 
Bedankt Martine voor de uitleg over de website en wat achter de schermen gebeurt.

  
Ook je pakketten terug van vakantie

Had je op de site je pakketten onbestelbaar gemaakt? Vergeet dan niet dit na de vakantie weer uit te vinken.

1) Log in op de site en ga naar 'mijn pagina' (roze vlak, linksboven).

2) Kiest daar het tabblad 'bewerken'.

3) Vink halverwege die pagina 'vakantie' uit.

Het resultaat? Je pakketten zijn weer zichtbaar en kunnen weer worden besteld.

 

Nieuwsbrief 11 juli 2018
Vakantie, zwem- en zomerpakketten
 

Bijna vakantie, of zelfs al met vakantie, in ieder geval al genoeg zon gezien hier in Nederland. Even nog inpakken en dan gaan genieten. Heb je nog kleertjes nodig voor op de camping, of geen kans om te wassen op je vakantiestek? Zoek dan nog wat extra's op de website.

Verder in deze nieuwsbrief:

 • Doorgeefpen ruilpunt Elst
 • Korte broekenpakket van de maand
 • Barbara gestart met ruilpunt Amsterdam
 • Ook je online pakketten met vakantie

Weet jij ook iemand die graag wil ruilen omdat het goed is voor het milieu, je opgeruimde kast en superblije kinderen met "nieuwe" kleren? Stuur dan deze nieuwsbrief door.

 

Doorgeefpen: ruilpunt Elst

De doorgeefpen is dit keer bij Amanda, betrokken bij ruilpunt Elst (Gelderland).

 

Wat doe je bij het ruilpunt?

Ik heb het ruilpunt in Elst opgericht. Nu een aantal vaste vrijwilligers mij bij de ruilavonden helpen, heb ik een meer coördinerende rol gekregen. Ik zorg voor de promotie, genoeg hulp bij elke ruilavond, nieuwsbrief, maar help ook gewoon mee op de ruilavond met sorteren.

 

Wat is je leukste ervaring bij het ruilpunt?

Het leukste vond ik toch wel dat we met ons onderdeel van "de Deel" (meerdere activiteiten die in het dagcentrum worden georganiseerd) een geldprijs hebben gewonnen. We konden hiermee mooie professionele kledingrekken kopen en nieuwe bakken. Ons ruilpunt ziet er nu een stuk mooier uit! Ook vind ik het altijd erg leuk als er weer nieuwe gezichten zijn op een ruilavond en ik hoor hoe enthousiast ze dan weer naar huis gaan. Dan voel ik mij toch wel trots dat ik dit in Elst heb opgezet.

 

Wat is 't gekste dat er geruild is bij jullie?

Het gekste is denk ik toch wel een doopjurk. We komen vaak leuke zelfgemaakte kleding tegen en soms ook speelgoed of iets waarvan we geen idee hebben wat het is. Ook is het leuk om te zien hoe smaken verschillen. Soms komen we dingen tegen die de één echt oerlelijk vindt en iemand anders prachtig.

 

Wat vindt je belangrijk/mooi aan KrijgdeKleertjes?

Ik vind het mooi om te zien hoe KrijgdeKleertjes is ontstaan en dat we steeds groter worden.  Samen zorgen we ervoor dat de wereld een stukje mooier wordt. Ook geven we zo onze kinderen mee dat niet alles nieuw hoeft en dat je iemand blij kan maken met kleertjes die je niet meer past of speelgoed waar je niet meer mee speelt.

 

(red: onderstaand het vervolg vanuit de online nieuwsbrief)

 

Hoe lang bestaat het ruilpunt en hoeveel bezoekers komen er? -

Het ruilpunt bestaat nu 3 jaar. Het eerste jaar heb ik vanuit huis gedraaid, maar de ruilochtenden werden al snel te groot voor mijn eigen woonkamer. Gelukkig kon ik toen bij een dagcentrum terecht, waar we nu eens in de 2 weken een ruilavond organiseren. Het aantal bezoekers per ruilavond is heel wisselend, soms komen er maar 5 mensen, maar we hebben ook weleens 30 bezoekers gehad.

 
Waarom komt men bij jullie ruilen? 

Iedereen heeft zijn eigen reden om te komen ruilen; duurzaamheid, financieel en gezelligheid.

 
Waarom ben je actief bij KrijgdeKleertjes? 

Ik vind KrijgdeKleertjes een geweldig initiatief, maar een ruilpunt hier in de buurt was er nog niet, dus ben ik er zelf één begonnen. Ik ben pro duurzaamheid en doe graag vrijwilligerswerk daar waar mijn hart ligt.

 
Wat wens je nog voor het ruilpunt?

Ik hoop dat het ruilpunt Elst nog lang zal voortbestaan, ook als ik zelf in de (verre) toekomst misschien niet meer actief wil zijn bij het ruilpunt. Ik en ook andere vrijwilligers hebben er veel energie in gestoken om het ruilpunt vorm te geven zoals het er nu is, het zou zonde zijn als dit zou verdwijnen. Ik hoop dat er zich tegen die tijd iemand aandient die het stokje wil overnemen. Het voelt toch een beetje als "mijn kindje". Ik heb soms ook moeite om het ruilpunt los te laten. Tijdens mijn zwangerschap ben ik, ondanks dat ik een vervangster had, maar 3 keer niet geweest. Na de bevalling zat ik binnen 2 weken weer met de kleine in de ruilruimte op te bank.

 
Wat is je advies voor iemand die een ruilpunt wil beginnen?

Zorg dat je je goed voorbereid, het is meer werk dan je in eerste instantie misschien denkt. Ga eerst eens bij een ruilpunt kijken om een goed beeld te krijgen. Het is fijn als je er niet alleen voor staat en een groepje vrijwilligers om je heen kan verzamelen. Zonder externe ruimte en hulp, had ik het waarschijnlijk niet langer dan een jaar volgehouden.

 
Hoeveel tijd steek je in het ruilpunt wekelijks of maandelijks en komt dit overeen met hoe je het zelf zou willen?

Ik denk dat ik nu wekelijks ca. 2-3 uur met het ruilpunt bezig ben, dat vind ik precies goed. Toen ik nog vanuit huis ruilde en alles alleen deed, was dit veel meer en dat begon mij na een jaar wel een beetje tegen te staan. Nu heb ik ook tijd om iets voor KdK landelijk te doen.


Welke vraag zou je stellen aan de volgende persoon van die deze doorgeefpen krijgt?  

Wat zou je het liefst veranderen aan je ruilpunt? Iets wat nu niet mogelijk is, maar bijvoorbeeld wel als je meer tijd, budget of vrijwilligers zou hebben?

Kom na de zomerstop naar de Triade begin september. De ruilavonden zijn elke "even" week op donderdagavond van 18:00-19:30 uur.

 
Pakket van de maand juli: korte broekenweer!

Met dit heerlijke zomerweer kan je eigenlijk geen zomerkleding genoeg hebben. Op de website vind je nog volop zomerkleding: badkleding, shirts, strandjurken, korte broeken en zelfs waterspeelgoed zagen we onlangs voorbijkomen. Wil je nog snel wat zomerkleding inslaan voordat je op vakantie gaat? Wat dacht je van dit korte broekenpakket in maat 122/128 of dit spetterpakket in maat 62? (red: links niet opgenomen, werken niet als pakketten zijn gekozen ;-))

 
Ruilpunten in het nieuws

Ruilpunt Amsterdam van start

Het duurde even, maar toen was daar dan toch echt de eerste ruilmiddag in Amsterdam. Op 5 juli wisselden stapels mooie kleding van eigenaar in biologisch restaurant Proost & Stroop. Mooi weer, leuke kleding, geweldige vrijwilligers en een bijzonder lekkere locatie: betere ingrediënten konden we ons niet wensen op deze eerste ruilmiddag. Ook ruilen in Amsterdam? Kijk voor meer informatie op onze website.

 

Bijzondere ruildeal in Leerdam

Marieke runt het ruilpunt in Leerdam. Regelmatig heeft zij kleding in kleine maten over en juist te weinig voorraad in de grotere maten. Ruilers zijn immers meestal op zoek naar grotere maten. Om dit op te lossen, maakte ze een afspraak met de kerk in Leerdam: Marieke levert kleine kleertjes aan en de kerk stuurt deze, samen met hun zelfgebreide kleding, naar Roemenië. In ruil daarvoor ontvangt Marieke vanuit de kerk grotere maten retour. Een bijzondere ruildeal die elke maand en soms zelfs vaker plaatsvindt. Wij zeggen win-win!

De keuze is reuze in Pijlsweerd

Veel ruilpunten hebben een zomerstop, maar niet in Pijlsweerd. Daar kan je 5 augustus terecht en aan de volle kasten te zien, is er weer volop keus. Wel even aanmelden. Check hiervoor de website.

 
Vacature: nieuwsbrief online

Vind je het leuk om deze nieuwsbrief maandelijks te krijgen? Heb je inspiratie om zelf de layout hiervoor te maken en op de website te plaatsen? Ben je graag als eerste op de hoogte van duurzame nieuwtjes? Dan zoeken we jou om ons communicatieteam te versterken. Het kost je maar een paar uurtjes in de maand en daarmee bereiken we duizenden lezers.

Wil jij ons hierbij helpen? Stuur dan een mailtje naar communicatie@krijgdekleertjes.nl.

 
Ook je pakketten op vakantie

Binnenkort lekker weg? Met een kleine moeite zorg je dat tijdens je vakantie jouw KrijgdeKleertjes pakketten niet te bestellen zijn.

Zo maak je je account klaar voor de vakantie:

1) Als je bent ingelogd ga je naar 'mijn pagina' (roze vlak, linksboven).

2) Kiest daar het tabblad 'bewerken'.

3) Vink halverwege die pagina 'vakantie' aan.

Het resultaat? Je pakketten zijn onzichtbaar voor anderen. Op je account is niet zichtbaar dat je dit hebt aangevinkt, dus de boeven hebben niets aan deze info! Niet vergeten na de vakantie weer uit te vinken, je pakketten blijven onzichtbaar (en dus onbestelbaar) tot je dit vinkje bij 'vakantie' weer opheft!

 


Nieuwsbrief 20 juni 2018

 

Hoera, met elkaar hebben we al 6.000 pakketten kleding en speelgoed online geruild. Daarmee is 56.771 kg CO2 bespaard, dit is te vergelijken met bijna 9 rondjes om de aarde met een auto! Textiel is een waardevolle grondstof, het kost veel energie, pesticiden en water om te maken. Zo zonde als dat in de prullenbak belandt! Als je kleding ruilt, geef je textiel een tweede leven. Zo gaaf om te zien dat steeds meer mensen onze website en ruilpunten weten te vinden.

Verder in deze nieuwsbrief:

 • Ruilpunten in heel Nederland op de kaart
 • KrijgdeKleertjes in actie op de Ouders Natuurlijk beurs
 • Kom in actie voor KrijgdeKleertjes als 'social media' vrijwilliger
 • Eerste resultaten enquête

Weet jij ook iemand die graag wil ruilen omdat het goed is voor het milieu, je opgeruimde kast en superblije kinderen met "nieuwe" kleren? Stuur dan deze nieuwsbrief door.

 

Het 6000'ste pakket

Met de nieuwsbrief redactie waren we heel enthousiast en nieuwsgierig, want binnenkort zou alweer het 6000'ste pakket online worden geruild. Donderdag 14 juni was 't zover: pakket "tijger en meer in de groei" werd besteld door Marianne. Het pakket komt van Yolanda, toevallig een van onze nieuwsbrief redacteuren: "Het tijgerpakje is door mijn dochter gebruikt bij een circusoptreden met school en ze is er nu helaas uitgegroeid. Ik ben blij dat er een ander kindje mee kan gaan spelen. En natuurlijk zitten er nog meer fijne kleertjes bij. Het ruilen via KrijgdeKleertjes vind ik zelf leuker dan wegbrengen naar een container of kringloopwinkel. Er is helaas nog geen ruilpunt in de buurt, maar online snuffelen is ook erg makkelijk."

 

Doorgeefpen: ruilpunt Amersfoort

Wij zijn Claudia, Esmee en Suus en zijn betrokken bij ruilpunt Amersfoort.

 

Hoe lang bestaat het ruilpunt en hoeveel bezoekers komen er?
De eerste ruilavond hebben wij op 4 juni gehad en dat was een succes: zeker 15 mensen hebben serieus geruild. Wat wij het leukste vonden, was het enthousiasme van de mensen die kwamen ruilen. Voor ons was het de eerste avond dus best wel spannend hoe het zou gaan verlopen.

 

Waarom zijn jullie actief bij KrijgdeKleertjes?
Claudia is de initiatiefneemster van het ruilpunt omdat zij al contact had met ruilpunt Utrecht. Esmee en Claudia hebben zelf nog kinderen in de leeftijd waarvan de kleren geruild kunnen worden. Wij zijn van mening dat het zo zonde is om kleding geen tweede kans te geven. De kleding die binnenkomt, is nog zo goed en bij sommige zit het prijskaartje er nog aan.

 

Wat is je leukste ervaring bij het ruilpunt?
Wat we erg leuk vonden, was de betrokkenheid van de buurt: een bijzondere ervaring. En ook leuk dat er een stukje stond op "indebuurt".

 

Hoeveel tijd steek je in het ruilpunt wekelijks of maandelijks en komt dit overeen met hoe je het zelf zou willen?
Elke eerste maandag van de maand houden wij in speeltuin Kruiskamp van 19.00 tot 21.00 een ruilavond
Wij zijn uiteraard erg druk geweest met de voorbereidingen maar als het eenmaal goed op gang gaat komen hopen dat we een soort routine daar in gaan krijgen en dan zijn we denk ik 2 avonden in de maand daar mee bezig.

 
Waarom komt men bij jullie ruilen?
Wat we hoorden van de mensen was dat het een goed idee was dat het nu ook in Amersfoort geruild kan worden. Er kwamen mensen  die ook al op andere ruilpunten waren geweest en nu bij ons kwamen kijken.
 

Kom maandag 2 juli naar de volgende ruilavond in Speeltuin Kruiskamp.

  

KrijgdeKleertjes en... geld

"We zitten op 294 reacties wat natuurlijk een FANTASTISCH resultaat is." Onze stagiair Ruben is enthousiast over de respons die hij in april kreeg op de enquête over mogelijke inkomsten voor KrijgdeKleertjes.
Het viel ons op hoeveel mensen blij zijn met KrijgdeKleertjes. In de open antwoorden staan veel complimenten. Dank daarvoor! ;-)

 

Ook kunnen we een aantal zaken leren uit deze enquête. Bijvoorbeeld:

 • 'ruilen' is gratis. We moeten duidelijker maken dat we geen geld vragen voor het ruilen, maar wel voor de dienst eromheen (locatie, hosting site, promotiekosten etc.).
 • Een ander leerpunt is dat de site voor veel mensen omslachtig is en ingewikkeld.
   

Het merendeel van de mensen die de enquête invulden is bereid zelf iets meer te betalen. We kregen ook veel suggesties voor andere manieren om inkomsten te verwerven. Ruben analyseert alles en verwerkt het dan in zijn scriptie met aanbevelingen voor het bestuur. Deze moet voor de zomervakantie af zijn. Kortom, wordt vervolgd!
 
O ja. Onder de invullers van de enquête hebben we 3 x een 4-strippenkaart verloot. Degenen die deze hebben gewonnen hebben inmiddels bericht gehad.

 

Wildruilen op de Ouders Natuurlijk Beurs

Op zaterdag 9 juni was KrijgdeKleertjes aanwezig op de Ouders Natuurlijk Beurs in Doorwerth. Een beurs voor (toekomstige) ouders en hun kinderen vol met workshops, lezingen en meer dan honderd stands met voornamelijk duurzame producten. De sfeer op de beurs was gezellig en gemoedelijk. Het weer deed goed mee en onze stand met kleding spartelde in de zon!

KrijgdeKleertjes was aanwezig om nog meer ouders kennis te laten maken met de voordelen van ruilen. Dat deden we natuurlijk niet alleen door onze ervaringen te delen, maar ook door 'wild te ruilen'. Of in dit geval eigenlijk 'wild weg te geven'. Verschillende ruilpunten hadden kleding gedoneerd, speciaal voor deze dag. Bezoekers konden naar hartelust snuffelen tussen alle kleding en hier iets moois uit kiezen. Het is altijd leuk om een cadeautje te krijgen, maar misschien was het voor ons nog wel leuker om iets weg te geven. Want hoe geweldig is het om te zien dat kleding een tweede leven kan krijgen! En aan de positieve reacties te merken, hebben we veel ouders kunnen overtuigen om eens een ruilpunt of onze website te bezoeken.

Meer informatie over de Ouders Natuurlijk Beurs vind je hier: www.oudersnatuurlijk.nl.

 
Ruilpunten nieuws

 • Onlangs was de laatste ruilmiddag aan de Gracht in Utrecht, omdat er helaas nog geen opvolger is gevonden voor Janna om het punt te runnen (je kan je nog aanmelden). Na de zomer kan je gelukkig nog wel terecht in Lunetten, Pijlsweerd, Tuinwijk of Leidsche Rijn. Bedankt voor alle support Janna en vrijwilligers van ruilpunt Utrecht Centrum.
 • Wel heeft Janna nog een mooie digitale kaart gemaakt waarop je alle ruilpunten van KrijgdeKleertjes kan vinden. We hopen die snel te kunnen publiceren op de website.
 • 30 mei is er een tweede ruilpunt in Eindhoven gestart. Elke laatste woensdag van de maand van 19.30 uur tot 21.00 uur kan je terecht in het wijkcentrum De Werf om gratis kinderkleding ruilen. Kijk op de website voor de overige data.
 • Monique van ruilpunt Elshout was erg blij met een auto vol kleding donaties en stuurde deze foto [te zien in online nieuwsbrief - red].

  
Ook je pakketten op vakantie

Binnenkort lekker weg? Met een kleine moeite zorg je dat tijdens je vakantie jouw KrijgdeKleertjes pakketten niet te bestellen zijn.

Zo maak je je account klaar voor de vakantie:

1) Als je bent ingelogd ga je naar 'mijn pagina' (roze vlak, linksboven).

2) Kiest daar het tabblad 'bewerken'.

3) Vink halverwege die pagina 'vakantie' aan.

Het resultaat? Je pakketten zijn onzichtbaar voor anderen. Op je account is niet zichtbaar dat je dit hebt aangevinkt, dus de boeven hebben niets aan deze info! Niet vergeten na de vakantie weer uit te vinken, je pakketten blijven onzichtbaar (en dus onbestelbaar) tot je dit vinkje bij 'vakantie' weer opheft!

 

Vacature: Vrijwilliger of stagiair KrijgdeKleertjes social media en PR

Via onze social media (Twitter, Facebook en Pinterest) bereiken we met KrijgdeKleertjes duizenden mensen. We delen graag nieuws over leuke ruilinitiatieven, duurzame (kinder)mode en creatieve manieren van hergebruik. Ook gaan we graag het gesprek aan met belangstellenden.
Wil je meer leren over het gebruik van social media en PR en communicatie? Kijk dan verder bij onze vacature.

 


Nieuwsbrief 16 mei 2018

 

Ook zo genoten van de meivakantie? Met een pakket van KrijgdeKleertjes kon mijn kleine meid lekker ravotten op de camping en is er al weer een gat in haar “nieuw uit het pakketje” broek. Binnenkort oma maar weer vragen om er een appeltje op te zetten, zodat ie nog wat langer meekan.

Verder in deze nieuwsbrief:

 • Wat is het “surprise pakket op maat”?
 • Eerlijk winkelen
 • Vrijwilligers dag

En natuurlijk onze vaste rubriek de “doorgeefpen” en “ruilpunten in het nieuws”. Ook super bedankt voor jullie reacties op de enquête, Ruben heeft meer dan 300 reacties te verwerken.

Kom langs op 9 juni a.s. bij de Ouders Natuurlijk beurs (www.oudersnatuurlijk.nl) in hotel Doorwerth-Arnhem, wij staan er met een gezellige stand.

Veel leesplezier en zoek eens online naar een lekker zomerpakket, binnenkort wordt het 6000ste pakket geruild.

Yolanda, hoofdredacteur

 
Doorgeefpen door Marlies, organisator bij ruilpunt Maastricht
Hoe lang bestaat het ruilpunt en hoeveel bezoekers komen er?

Het ruilpunt Maastricht in het Werkhuis bestaat nu nog net geen jaar. Er komen niet heel veel ruilers, maar wel steeds een stuk of 6 tot 10 per keer. Voldoende om de collectie draaiende te houden ;).

 

Waarom ben je actief bij KrijgdeKleertjes?

Ik had al eens wat pakketten geruild via KrijgdeKleertjes op internet. Maar het leek me zoveel leuker en praktischer om direct bij een ruilpunt te ruilen. Omdat er bij mij in de buurt helaas geen ruilpunt was (sterker nog, in heel Limburg nog niet) leek het me een leuke uitdaging om dan zelf maar een ruilpunt te starten.

Vooral het duurzame spreekt me erg aan: we hebben al zoveel spullen en kleren, dus waarom steeds nieuw kopen als we het gewoon gratis kunnen ruilen? Het is goed voor het milieu, de portemonnee en het is heel sociaal. Het leek me ook leuk om actief te worden in de buurt en stad waar ik nog niet lang woonde en zo nieuwe mensen te leren kennen en iets op te bouwen wat bijdraagt aan een gevoel van saamhorigheid, duurzaamheid en levenskwaliteit in de buurt.

 

Waarom komt men bij jullie ruilen?
Ik heb het nooit aan ruilers gevraagd, maar wat ik opvang tijdens de ruilmiddagen is dat men vooral ruilt om de kinderen gratis in het nieuw te steken. Maar ook de duurzaamheidsgedachte speelt mee en het idee anderen weer een plezier te doen met kleding die niet meer past. Na verloop van tijd is het ook een stukje gezelligheid wat erbij komt voor de vaste ruilers die bijna elke maand komen.

Wat doe je bij het KdK ruilpunt?
Ik heb het bijna een jaar geleden opgezet en sindsdien organiseer ik elke maand een ruilmiddag.

Wat wens je nog voor het ruilpunt?
Het ruilpunt bevindt zich in Het Werkhuis in Maastricht, een verzameling werkplaatsen voor ambachtelijk en creatief werken, waar iedereen voor een heel bescheiden bijdrage gebruik van kan maken. Ik ben heel erg blij dat ik het ruilpunt daar kan onderbrengen omdat ik thuis geen plek had voor de voorraad en het uitstallen en ruilen zelf. Bovendien leek het me laagdrempeliger om het in een openbare locatie te kunnen organiseren. Het Werkhuis zit in een oude basisschool en is een fijne plek, maar de ruilmiddagen zijn in een vrij stoffig schilderlokaal vol met schildergerei op de 2e verdieping, zonder lift, wat niet ideaal is als mensen met kinderwagens en rondspelende kinderen komen. Tot nu toe gaat het echter altijd goed, maar ik zou het ruilpunt liever op de begane grond in een wat schonere plek hebben.
Ook zou ik graag boeken en speelgoed willen ruilen naast kleding (maat 52-164) wat nu geruild wordt, maar de opslagruimte die we hebben gekregen is beperkt. Verder zou ik van de grotere maten meer kleding willen hebben. Hier is nu maar weinig van. En tot slot zou ik meer mensen willen bereiken om te komen ruilen. Na 2 stukjes in lokale krantjes, heb ik niet echt veel gedaan aan PR om meer bekendheid en meer ruilers te krijgen. Dit is iets wat ik wel meer zou willen doen (zoals flyers en posters verspreiden en actiever zijn op facebook e.d.), maar ik kom er niet aan toe.

Woon je in Maastricht en wil je hier bij helpen neem dan contact op met Marlies.

Wat is 't gekste dat er geruild is bij jullie?
Niks raars, alleen kleding.

Wat is je advies voor iemand die een ruilpunt wil beginnen?
Van tevoren weet je nooit hoe het zal zijn als je eenmaal een ruilpunt opent en ik denk dat je veel leert als je gewoon start. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Maar het is denk ik wel belangrijk om voor jezelf helder te hebben wat je doel is en wat je wel en niet kan en wil doen. 
Zelf ben ik alleen begonnen en dat ging ook best, maar ik ben nu heel blij met hulp die ik sinds kort krijg van 2 andere moeders: het is toch best nog wat werk om alles voor te bereiden en klaar te zetten, het ruilen zelf te regelen en erna weer op te ruimen. Helemaal omdat ik mijn zoontje van 1,5 bij me heb en ook op hem moet letten en omdat ik inmiddels van een tweede kindje in verwachting ben.
Als je overweegt om een ruilpunt te beginnen, zou je dus misschien veel hebben aan hulp van anderen. Praktisch gezien zodat niet alles afhankelijk is van jezelf, maar ook voor de gezelligheid.

 
Welke vraag zou je stellen aan de volgende persoon van die deze doorgeefpen krijgt?
Hoeveel tijd steek je in het ruilpunt wekelijks of maandelijks en komt dit overeen met hoe je het zelf zou willen?

 

Wees  welkom op de eerstvolgende ruilmiddag op 13 juni om 15.00 uur.

 

Surprisepakket op maat
Sinds kort kan je ook een surprisepakket op maat bestellen via onze ruilsite. Maaike van ruilpunt KrijgdeKleertjes Arnhem Zuid kreeg het idee door een ruil met ‘Mammamie’. Zij had twee pakketten besteld, maar wilde daar eigenlijk maar een paar dingen uit hebben en vroeg of het pakket kon worden aangevuld met kleding in andere maten uit de voorraad van Maaikes ruilpunt.

Een van onze ruilers, Wietske, probeerde het surprisepakket meteen uit: "Het is altijd een feestje om een pakket te ontvangen en open te maken, maar zeker als de inhoud een verrassing is. Ik wilde graag kleding in verschillende maten bestellen en dat kan op deze manier heel goed. Met Maaike besprak ik wat ik graag zou willen (leuke printjes) en wat zeker niet (roze prinsessenkleding). Nu heb ik eindelijk de bodywarmer waar ik al zo lang naar op zoek was! Mijn favorieten uit het pakket zijn verder de romper met olifantjes en de jurken."

Bestel je het surprisepakket dan kun je, per e-mail, overleggen waarmee de doos gevuld wordt. Je vertelt welke maten en soort kledingstukken je zoekt en geeft een idee van je favoriete stijl. Ook kun je aangeven wat je liever niet zou willen. Als een echte personal shopper gaat Maaike, met jouw wensen in gedachte, door de voorraad van het ruilpunt en stelt een persoonlijk pakket samen.
Geven en krijgen is zo nog veel leuker en Maaike krijgt er in ieder geval energie van: ‘Het is een beetje extra werk, maar ik hoef dat pas te doen als het pakket al is besteld en ik dus weet dat iemand er wat aan gaat hebben. En dat is de lol eraan’. 

 

Bestel het surprisepakket op maat via onze website. Ga naar het zoekveld en type in “surprise” of log in en kijk bij Maaikes huidige pakketten. Let op: het pakket is zeker beschikbaar voor maat 50-92. Bij grotere maten graag eerst overleggen of er voldoende voorraad is.

 

Eerlijk winkelen
Als je gaat shoppen, waar doe je dat dan? Waar vind je cadeaus en alle andere dingen die je nodig hebt die gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor mens en milieu? Waar drink je tussendoor een verantwoord kopje koffie en eet je een lekker biologisch broodje? EerlijkWinkelen wijst je de weg naar leuke winkels die biologische, fair trade en/of tweedehands producten verkopen. Ruim 1800 winkels in meer dan 60 gemeenten zijn te vinden in de gratis EerlijkWinkelen app en op de website.

 

Ruilpunten in het nieuws

 • Vanaf 4 juni starten we in Amersfoort ook met KrijgdeKleertjes! Suus, Esmee en Claudia willen ervoor zorgen dat ook in Amersfoort de kasten opgeruimd worden en mooie spullen een tweede leven krijgen. KrijgdeKleertjes is blij met (kleding)donaties. Tevens zijn zij op zoek naar kledinghangers, kledingrekken en opbergbakken voor alle donaties die nu al binnen komen. Kom je ook ruilen of doneren bij ons ruilpunt in Speeltuin Kruiskamp? De openingsavond is 4 juni om 19.00 uur.
 • In Amsterdam was er op Koningsdag een wildruilactie bij STROOP. De locatie waar 6 juni de opening zal zijn van het ruilpunt in Amsterdam-Noord. Barbara laat weten dat al haar aandacht en weinige vrije tijd nu gericht is op de opening: “Er moet nog een hoop gebeuren! Zoals reclame maken, vrijwilligers aantrekken, opslagmaterialen aanschaffen, kleertjes wassen en ordenen etc. Maar ik heb goede hoop dat alles helemaal gereed is voor die woensdag :).”
 • In Utrecht gaan Pijlsweerd en Lombok samen verder. Ruilen kan nu op Oudenoord 330. Op zaterdag 2 juni is het eerstvolgende ruilevent.
 • In Bodegraven is het ruilpunt helaas gesloten. Hierbij bedanken we Corine en Eline voor hun inzet, coördinatie en support.
 • Ruilpunt Zwolle Stadshagen bestaat in mei alweer een jaar! Natalie Plantinga, gefeliciteerd en veel ruilplezier op jullie feestje 19 mei van 10.00 tot 13.00 uur. Wil je erbij zijn? Laat dan even weten dat je komt via het bekende mailadres (kijk op de pagina van KdK Zwolle Stadshagen).

 
Vrijwilligersdag
Op 22 april kwamen circa 20 vrijwilligers van KrijgdeKleertjes naar Bunnik voor de Vrijwilligersdag. Een dag waarbij de vrijwilligers van ruilpunten tips & tricks kunnen uitwisselen en brainstormen over de toekomst van KrijgdeKleertjes, zowel  online als offline. De teller staat al op ruim 28 ruilpunten, dus het is fijn elkaar te ontmoeten en te merken dat er een landelijke organisatie is om je te supporten of mee te sparren. Cerian gaf een workshop persberichten schrijven, altijd handig voor de lokale aandacht. Ruben hield een brainstormsessie over duurzaam groeien en financiële mogelijkheden in het algemeen, meer info hierover volgt als zijn afstudeerverslag klaar is.

Tja, en we zouden KrijgdeKleertjes niet zijn als er niet ook kleertjes werden geruild! En weet je wat zo leuk is? Veel ruilpunten namen hun overschot aan kleding mee en dat wordt als pakketten op de website geplaatst. Ook volop grote maten! Kom je binnenkort even snuffelen of er ook iets voor jou bij zit? Het was in ieder geval een geslaagde dag van verbinding,  ontmoeting, toekomst, kleding en lekkere hapjes. In het najaar doen we dit weer. Ben jij er dan ook bij als vrijwilliger?

 

Vacature: Stagiair of vrijwilliger KrijgdeKleertjes social media en PR
Via onze social media (Twitter, Facebook en Pinterest) bereiken we met KrijgdeKleertjes duizenden mensen. We delen graag nieuws over leuke ruilinitiatieven, duurzame (kinder)mode en creatieve manieren van hergebruik. Ook gaan we graag het gesprek aan met belangstellenden.
Wil je meer leren over het gebruik van social media en PR en communicatie? Kijk dan verder bij onze vacature.

 


Nieuwsbrief 11 april 2018

Een mooi pakket vinden op KrijgdeKleertjes.nl is geen probleem, keuze genoeg voor iedereen. Lees de tips & tricks voor het maken van een ruilpakket zodat ook jouw kleertjes weer een nieuwe ronde meegaan.

Verder in deze nieuwsbrief

 • Bianca start een nieuwe ruilpunt in Dalfsen 
 • Ruben is druk bezig met zijn afstudeerscriptie voor KrijgdeKleertjes
 • Kom in actie voor KrijgdeKleertjes als 'correspondent ruilpunten'

En natuurlijk onze vaste rubrieken de “Doorgeefpen” en “Pakket van de maand”.

Wil je ervaringen delen met ruilen? Je bent van harte welkom op onze Facebook pagina.

 

Doorgeefpen Ruilpunt Den Haag

Dit keer stellen we jullie voor aan Lucien en Lotte, betrokken bij ruilpunt Den Haag.

 

Wat doen jullie bij het KrijgdeKleertjes ruilpunt?

Wij delen samen het ‘coördinatorschap’. Dit doen wij nu ruim een half jaar, nadat wij het van Danielle overnamen. Ook zijn wij erg trots op onze samenwerking met Slimme Boefjes, met deze organisatie wisselen wij kleertjes uit. Zij komen bij ons kleine maatjes ophalen en wij krijgen van hen grote maten terug.

 

Waarom komt men bij jullie ruilen?

Wij hebben de ruimte om veel ruilers te kunnen ontvangen. Ook zitten we redelijk centraal in Den Haag. Maar mensen komen uit de hele omgeving naar ons toe. Ik denk dat mensen de sfeer ook erg prettig vinden.

 

Hoe lang bestaat het ruilpunt en hoeveel bezoekers komen er?
Op onze huidige locatie bestaat het nu bijna 2 jaar. Daarvoor werd er bij Danielle thuis geruild. Per ruilmiddag (eens per maand een zaterdagmiddag) komen er tussen de 40 en 50 mensen ruilen. 


 

Wat is je leukste ervaring bij het ruilpunt?

Het enthousiasme dat mensen hebben die voor het eerst komen ruilen. Zij zijn vaak verbaasd over de hoeveelheid spullen en kwaliteit. Het leukst is om te zien dat ze daarna regelmatig terug komen.


 

Waarom ben je actief bij Krijgdekleertjes?

Lotte was hiervoor actief als vrijwilligster bij het ruilpunt in Leidschenveen, Lucien heeft Danielle vaker geholpen. Wij zijn actief omdat wij het een prachtig initiatief vinden, duurzaamheid en hergebruik van (nog mooie) spullen spreekt ons erg aan. Ook vinden wij het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en de ruildagen zijn super gezellig.


 

Wat wens je nog voor het ruilpunt?

Dat wij zo door mogen gaan, met zoveel enthousiaste ruilers. Het enige waar wij elke keer weer naar op zoek zijn, is kleding in grote maten. Dit is bij ons helaas altijd erg schaars en blijft vervelend om mensen teleur te moeten stellen.


 

Wat is 't gekste dat er geruild is bij jullie?

Regelmatig zitten er toch nog dekens, speelgoed, zwangerschapskleding etc.  tussen de andere spullen. Andere hele spannende dingen zijn wij nog niet tegen gekomen ;-).


 

Wat is je advies voor iemand die een ruilpunt wil beginnen?

Zorg voor voldoende vrijwilligers die je kunnen helpen. Wij ervaren dit als zeer prettig omdat iedereen andere en nieuwe ideeën heeft en wij zo elkaar versterken.


 

Wat vindt je belangrijk/mooi aan Krijgdekleertjes?

Dat het bijdraagt aan een duurzame wereld, mensen daar ook bewust van maakt en het super gezellig is.


Ook hebben wij winterjassen gedoneerd aan Because We Carry  en doneren wij kleding die wij niet kunnen gebruiken aan de Kringloopwinkel.
Onze ruilmiddagen kunnen wij mede mogelijk maken door  verschillende donaties van ruilers en onze 2 sponsoren (Meesterbakker Roodenrijs) en My Pillow Health Store, een biologische vegetarische & vegan supermarkt. Zij zorgen voor een lekkere lunch voor alle vrijwilligers die ons helpen. Op dit moment hebben wij een bestand van bijna 15  dames die ons regelmatig  uit de brand helpen!

 

Ook ruilen in Den Haag? Kom 14 april van 13.00 tot 16.00 uur naar buurt- en kerkhuis Bethel in Den Haag. Ga naar hun pagina op KrijgdeKleertjes.
 

Tips voor een aantrekkelijk pakket

Hoe maak je nou een aantrekkelijk pakket om te ruilen op onze website? Eerlijk is eerlijk, je moet er even de tijd voor nemen. Maar als je bedenkt dat je een ander heel blij kunt maken met jouw spullen, dan is dat natuurlijk geen enkele moeite.

Lees meer op onze website.

 

Pakket van de maand april: sportief oranje

De maand april trapte af met het paasweekend en aan het eind van de maand is het alweer Koningsdag. Wij hebben er al zin in. Heerlijk de rommelmarkten afstruinen en misschien zelfs wel WildRuilen. Heb je voor die tijd al een oranje outfit nodig, bijvoorbeeld voor je kind om goed gestyled naar de Koningsspelen te gaan of om zelf niet uit de toon te vallen tussen al dat oranje geweld? Dan raden we je zeker aan om eens op de website te kijken en te zoeken op ‘oranje’. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit leuke jongenspakket maat 68?

 

Nieuw ruilpunt: Dalfsen

We hebben er weer twee kleine broertjes/zusjes bij!

 

Dalfsen

Vanaf 2 mei kun je bij Bianca ruilen in Dalfsen. Bianca is enthousiast over haar nieuwe ruilpunt: “Ik kwam KrijgdeKleertjes.nl per toeval tegen op Facebook en ben eens gaan rondkijken op de website. Hier werd ik gelijk enthousiast en het leek mij geweldig om een ruilpunt te beginnen. In Dalfsen is nog geen ruilpunt, dus des te meer reden om dit te starten. Het is leuk om op deze manier nieuwe mensen te ontmoeten en gezellig met elkaar kleding te ruilen.”

Wil je kleertjes ruilen in Dalfsen? Je kunt elke eerste woensdagochtend van de maand, tussen 09.30 en 11.15 uur, bij Bianca terecht. Bezoek haar pagina op KrijgdeKleertjes.

 

Benschop

9 april is Katharina gestart met een ruilpunt in Benschop. Katharina over haar nieuwe ruilpunt: “Ik vind het heerlijk om bezig te zijn en iets te kunnen betekenen voor anderen. Kinderen groeien zo enorm snel en ik vind het zonde om mooie kleding weg te gooien of elke keer iets nieuws te moeten kopen, terwijl je het ook kan ruilen! Het leuke aan KrijgdeKleertjes vind ik dat het is opgezet door vrijwilligers, niet om geld draait en dat het voor iedereen toegankelijk is, en er altijd wel wat bij zit voor je kind!”

Wil je kleertjes ruilen in Benschop? Katharina gaat starten met wat grotere maten vanaf 104 tot en met 176. Elke eerste maandag van de maand kun je terecht. 

Meer weten? Kijk op onze website.

 

Een afstudeerscriptie over KrijgdeKleertjes?

Jazeker, Ruben is hier sinds februari mee bezig. Hij is student International Business Innovation bij Inholland. Voor KrijgdeKleertjes is Ruben op zoek naar een nieuw omzetmodel, zodat KrijgdeKleertjes op een duurzame manier kan groeien en meer impact kan maken binnen de circulaire economie. Midden april volgt er een enquête over dit onderwerp en we hopen dat jullie deze allemaal in willen vullen.

 

Waarom heb je gekozen voor afstuderen bij krijgdekleertjes?
Via een medestudent ben ik in contact gekomen met Cerian van krijgdekleertjes. Ik was op zoek naar een klein bedrijf of organisatie om af te studeren. Bij een groot bedrijf heb je kans dat je scriptie even interessant is maar daarna blijft liggen. Voor een kleine organisatie heeft een scriptie meer impact en is er een grotere kans dat je voorstellen in de praktijk worden toegepast.

 
Wat houdt je scriptie in?
In februari ben ik begonnen met het projectplan beschrijven zoals plan van aanpak en het doel:  een nieuw omzet model vinden. Dit is vervolgens door school goedgekeurd. Ook heb ik toen besproken wat de eisen zijn vanuit Krijgdekleertjes zoals wat is het huidige doel, welke waarden moeten behouden blijven, wat is ’t ruilprincipe en wat wordt verstaan onder duurzaam.

Nu ben ik bezig met de onderzoeksfase. Daarin kijk ik naar andere(non-profit) bedrijven en hoe die zorgen dat ze rendabel zijn.  Bij KrijgdeKleertjes willen we op een duurzame manier groeien en zorgen dat de website rendabel blijft en kan verbeteren. Waarbij de sociale impact en circulaire economie van het ruilen belangrijke waarden zijn. Marktonderzoek is ook een onderdeel, vandaar dat we binnenkort een enquête uitsturen om te kijken wat de gebruikers van KrijgdeKleertjes van deze onderwerpen vinden.

 
Heb je al ideeën vanuit je onderzoek tot nu toe?
Ja er zijn een aantal ideeën die ik met het bestuur ga delen.  Het is ook de bedoeling dat dit innovatieve manieren zijn om duurzaam te groeien. Meer geld vragen voor een ruilstip of lidmaatschap is niet de richting die ze op willen met KrijgdeKleertjes.
 
Succes verder met je scriptie en we zijn benieuwd naar het uiteindelijke resultaat!

 

Vacature: correspondent Ruilpunten

Bij de KrijgdeKleertjes ruilpunten kunnen ouders in hun buurt kleding en soms ook speelgoed ruilen. Intussen zijn er bijna 30 lokale ruilpunten. Zij hebben heel wat leuk nieuws! We zoeken iemand die dit nieuws bij de lokale ruilpunten ophaalt en dit landelijk deelt via social media en onze nieuwsbrief. Lijkt het je leuk om zo een bijdrage te leveren? Bekijk dan de vacature.

 


 

Nieuwsbrief 17 maart 2018

Lentekriebels? Lekker alles op orde kriebels!

Afgelopen week hadden we de lentekriebels al helemaal te pakken, maar met de kou van vandaag blijft daar weinig van over. Dan maar kasten opruimen! Wist je dat je ook al een pakket kunt krijgen via KrijgdeKleertjes als je zelf nog niets hebt om te ruilen? Bekijk onze Facebook post daarover. 

In deze nieuwsbrief:

 • De doorgeefpen (een nieuwe rubriek!) met als eerste: Janna Brouwer van het ruilpunt Utrecht Centrum.
 • Ruilpunten zetten zich in voor #becausewecarry 
 • We staan 9 juni op de Ouders Natuurlijk beurs 
 • Het 'team financiën' onder de loep. Wat is er nodig om online te blijven ruilen?

En natuurlijk onze vaste rubrieken “pakket van de maand” en “ruilpunten in het nieuws”.

Last van lentekiebels of een groeispurt? Zet te kleine kleren online en zoek een mooi pakket uit, zodat jouw topper er straks op z’n paasbest uitziet!

 

De Doorgeefpen

Ik ben Janna en ik ben betrokken bij ruilpunt Utrecht Centrum.
 

Wat doe je bij het KdK ruilpunt?
Momenteel ben ik de drijvende kracht achter het ruilpunt. Als ik zelf niet kan, zoek ik vrijwilligers die het ruilpunt wel kunnen draaien. Daarnaast zorg ik voor wat online promotie via Facebook.
 

Hoe lang bestaat het ruilpunt en hoeveel bezoekers komen er?
Als Groei&Groen organiseerden wij vanuit duurzaamheid al regelmatig kledingruilmiddagen. Sinds 2 jaar is dat wat serieuzere vormen gaan aannemen door een ruilpunt van KrijgdeKleertjes te worden. Wij zijn een relatief klein ruilpunt en per middag komen er tussen de 6 en 12 ruilers.

 

Wat is je leukste ervaring bij het ruilpunt?
Wat ik wel het allerleukste vond, was dat er in een jaar tijd nog 5 ruilpunten in Utrecht 
bij zijn gekomen! Er was wat subsidie beschikbaar en er is hard gewerkt om het doel van 6 ruilpunten in Utrecht te realiseren en dat is gelukt. Dat er per ruilpunt tussen de 10 en de 40 ruilers komen (afhangende van de grootte van de locatie) bewijst maar weer wat een tof concept dit is.

 

Waarom ben je actief bij KdK? Wat vindt je belangrijk/mooi aan KdK?
Vanuit een duurzaam oogpunt ben ik ooit begonnen met het ruilen van kinderkleding. Ik vond het dan ook erg leuk om te zien dat er meer dames (want het zijn toch vooral moeders die komen ruilen) dat wat vinden. Nu vind ik het sociale aspect van zo’n ruilmiddag ook erg leuk, het zijn altijd gezellige middagen.

 

Wat wens je nog voor het ruilpunt?
We zijn pas verhuisd naar een hele toffe plek en willen graag af van de tassen waar de kleding nu in zit. Dus zijn we nu op zoek naar geschikte bakken en funds daarvoor.

Ook zou ik graag zien dat voor de zomer iemand het runnen van het ruilpunt van mij kan overnemen. We runden het eerst met zijn tweeën (en een vaste vrijwilliger), maar die vriendin is er inmiddels mee gestopt en doordat ik ander werk ben gaan doen heb ik opeens een stuk minder tijd over. Dus ik ben zoek naar een vaste drijvende kracht!

 

Wat is je advies voor iemand die een ruilpunt wil beginnen?
Doen! Het is naast duurzaam ook een hele leuke en laagdrempelige manier om meer ouders en kinderen uit te buurt te leren kennen. We hebben met alle ruilpunten een fijne groep waar we veel tips met elkaar uitwisselen dus je hebt veel steun. Je kan contact opnemen met ruilpunten@krijgdekleertjes.nl als je meer wil weten.

Overigens zijn bijna alle ruilpunten hier in Utrecht wel op zoek naar extra vrijwilligers. Dus je zou ook nog kunnen beginnen bij een ruilpunt en die misschien op den duur overnemen.

 

Pakket van de maand

Op 16 maart was het de internationale Dag van de Slaap, oftewel World Sleep Day. Oorspronkelijk een dag om aandacht te vragen voor slaapproblemen, maar in sommige landen, zoals België, inmiddels een dag waarop iedereen wat langer in bed blijft liggen. Op deze dag trek je natuurlijk je fijnste pyjama of slaapzak aan. Nieuwe slaapoutfit nodig? Op onze ruilsite staat volop aanbod. Zoals deze geweldige berenslaapzak. Daar krijg je toch meteen slaap van?

 
Ruilpunten in het nieuws

Wij hebben kriebels, en niet alleen omdat nu echt bijna lente is (ga weg kou!). Maar ook omdat:

 • Barbara een fijn gesprek heeft gehad met een leuke locatie voor KrijgdeKleertjes Amsterdam. Hun belangrijkste doelgroep is ouders met (jonge) kinderen en net als bij ons is duurzaamheid het doel. Dat kan dus niet anders dan een geweldige samenwerking worden! We kijken er naar uit om het 27e lokale ruilpunt van KrijgdeKleertjes te openen, die daarbij tevens de allereerste in Noord-Holland zal zijn, blijf op de hoogte van het laatste nieuws.
 • Onze Utrechtse ruilpunten op de kaart staan, nu de rest van Nederland nog :-) : ) 
 • Den Haag Centrum zich inzet voor #becausewecarry een initiatief van ruilmama Oedske Osinga. Ze maken babypakketjes voor pasgeboren babies op Lesbos. Kijk hier voor meer informatie en wat je kan doen of vraag bij je lokale ruilpunt wat je kan bijdragen. 
 • We een opvolger voor Krijgdekleertjes Bodegraven zoeken. Ben jij iemand die het leuk vindt om met kinderkleding bezig te zijn en heb je opslagruimte om de kleding tussen de ruilmomenten door op te slaan? Dan ben jij degene die we zoeken! Neem het stokje over van Corine & Eline.

 

Naar de beurs

Ja, we zijn gevraagd om op zaterdag 9 juni bij de Ouders Natuurlijk beurs een stand neer te zetten! Dat doen we natuurlijk graag. We kunnen daar een grote groep mensen bereiken die een duurzame toekomst willen. Ben je enthousiast voor KrijgdeKleertjes en zou je het leuk vinden om jouw ervaringen te delen? Kom ook en help een dagje mee bij de stand. Gezellig! De beurs is in hotel Arnhem-Doorwerth van 10.00-19.00 uur. 

 

Even voorstellen... team financiën

Dankzij alle enthousiaste reacties op onze enquête vorig jaar, zijn er bij KrijgdeKleertjes meer helpende handjes en kunnen we de taken nu mooi verdelen. Zo is vorige week zaterdag het financiële team bij elkaar geweest. Kim, Amanda en Maaike gaan zorgen dat financieel de zaakjes op orde zijn. Ook al zoeken ze nog wel naar iemand met fiscale kennis om te ondersteunen bij de belastingaangifte voor de stichting. Hieronder het interview lezen met Amanda die meer vertelt over zichzelf en dit team.

 

Interview met Amanda over team financiën

Hoe lang ben je al actief voor KrijgdeKleertjes?
Twee en half jaar geleden ben ik zelf vanuit huis een ruilpunt gestart in Elst. Dit ruilpunt is nu op een externe locatie met diverse vrijwilligers. Hierdoor heb ik in Elst meer een coördinerende rol en was er ruimte voor een nieuwe uitdaging. Na de oproep van het bestuur vorig jaar over online ruilen ben ik aangehaakt. Sinds een half jaar heb ik de financiële kant van het bestuur overgenomen van Cerian, zoals de belasting aangifte en zorgen voor een heldere financieel overzicht.

 

Hoe ben je in contact gekomen met KrijgdeKleertjes?
In 2012 had ik iets gelezen over de crowdfund-actie van KrijgdeKleertjes en was meteen enthousiast. Mijn zoontje was toen net 1 jaar en het idee voor de site kwam op het juiste moment. Net als veel anderen had ik een berg oude kleertjes  en zocht naar een duurzame manier om ze door te geven.

 

Wat zijn je belangrijkste taken bij KrijgdeKleertjes?
Ten eerste de financiële kant voor de stichting KrijgdeKleertjes, zoals boekhouden, rekeningen betalen, jaarverslag maken en belastingaangifte.
Ten tweede de coördinatie van ruilpunt Elst.
Ten derde een stukje externe communicatie door op beurzen te staan zoals de ouders natuurlijk beurs.

 

Wie zitten er nog meer in het team voor financiën en wat doen ze?
We zijn met z’n drieën en zoeken nog iemand die verstand heeft van fiscale zaken.
Kim werkt bij een bedrijf voor boekhoudingen en zorgt daar voor de support & service naar klanten. We gaan het boekhoudprogramma gebruiken van dat bedrijf.
Maaike heeft zelf  een ruilpunt in Arnhem-Zuid en komt soms ruilen/helpen in Elst. Zij zal gegevens invoeren van betalingen en  declaraties en vervolgens de belastingaangifte per kwartaal op zich nemen en back-up voor uitvoeren van betalingen.
Zelf heb ik het beheer over de rekeningen en de benodigde overzichten (jaarverslag). Zorg voor de betalingen en declaraties en beheer van de mailbox van de penningmeester.
Het is vooral prettig om dit samen met een team te doen. We hebben  een begroting gemaakt voor dit jaar. In deze begroting is het inkomsten plaatje nog wel zorgwekkend omdat er een neerwaartse trend is in het ruilen van pakketten via de website. We hopen dat dit wel weer veranderd omdat we nog doorgaan met online ruilen.

 

Wat is de grootste financiële uitdaging voor KrijgdeKleertjes?
De hosting van de website is de grootste kostenpost en daarmee draaien we quitte als er ca 1000 pakketten in een jaar worden geruild. We willen namelijk niet de prijs van een ruilstrip verhogen. Er zijn ook ideeën om de website te verbeteren, maar beschikken nu niet over de financiële middelen, of iemand die zoiets vrijwillig kan doen (zou je dit willen doen laat ’t dan weten via penningmeester@krijgdekleertjes.nl).
Voor de ruilpunten zitten de meeste kosten in het opstarten. Er zijn dan kledinghangers, rekken en bakken nodig. Ze zorgen zelf  voor subsidie of voldoende donaties onafhankelijk van de stichting. Wel ondersteunt de stichting door flyers en posters en natuurlijk de bekende en pakkende naam “KrijgdeKleertjes”.

 

Wat wens je voor KrijgdeKleertjes?
Een duurzame toekomst waarbij inkomsten & uitgaven in balans zijn. Dat online ruilen mogelijk blijft met daarnaast een dekkend netwerk  van ruilpunten, zodat iedereen de keus heeft om te ruilen.
 

Door het succes van KrijgdeKleertjes komen er financiële uitdagingen op ons af, zo zouden we graag de website verbeteren. Op dit moment zijn de kosten van het hosten van de site er net uit als we samen in een jaar meer dan 1000 pakketten ruilen. Voor het verbeteren van de website moeten er meer inkomsten zijn, dus op naar 2000 pakketten ruilen! Dus geef door aan familie, vrienden en moeders op het schoolplein hoe leuk ruilen is 

…en met meer mensen ruilen geeft meer keus en de kans om de site gebruikersvriendelijker te maken.
 

De wens van het financiële team is: Een duurzame toekomst waarbij inkomsten & uitgaven in balans zijn. Dat online ruilen mogelijk blijft met daarnaast een dekkend netwerk  van ruilpunten, zodat iedereen de keus heeft om te ruilen.

 

Noeky bedankt!

Er zijn nu 6 ruilpunten in Utrecht (hoera!). Noeky heeft haar schouders eronder gezet om dit mogelijk te maken. Dankzij haar coördinatiekracht, doorzettingsvermogen en enthousiasme is het gelukt om ons doel voor Utrecht te bereiken. Bekijk hier Noeky in actie bij het Wild ruilen in Utrecht.

Dank Noeky voor al je inzet voor KrijgdeKleertjes! 

 


Nieuwsbrief 14 februari 2018

Veel goed nieuws in deze nieuwsbrief

Als eerste: het online ruilen gaat door!! In de afgelopen nieuwsbrieven stond dit belangrijke nieuws niet zo duidelijk. Dus als je 't had gemist, is dat niet zo gek.

En verder:

 • een gloednieuw 'team communicatie' schrijft deze nieuwsbrief en stelt zich voor
 • een heleboel winnaars van de tekenwedstrijd
 • we hebben 3 nieuwe ruilpunten in Utrecht

En het online ruilen gaat dus door - hadden we dat al gezegd ;-) ... Kortom, geen ruilpunt in de buurt en wel wifi? Wie weet vind je op krijgdekleertjes.nl weer wat leuks!

 

Feest bij alle ruilpunten! En de winnaar is.....

Op de ruilpunten door heel het land bliezen we kaarsjes uit om onze 5e verjaardag te vieren. Slingers, taart en jullie bezoek maakten het feest compleet!

Ook kon je meedoen aan een kleurwedstrijd. En wat waren ze stuk voor stuk fantastisch, de kleurplaten die we kregen! Kijk maar in ons Facebook album met alle inzendingen.

Het leek ons heel toepasselijk als de oprichters van KrijgdeKleertjes nog een keer bij elkaar zouden komen, dit keer als jury. Tessie, Annelinde, Annunziata en Cerian hadden het er maar moeilijk mee om maar een paar winnaars te kiezen. Wat een inzet van iedereen!

 

En de winnaar is... 

Iedereen die een kleurplaat heeft opgestuurd of ingeleverd verdient sowieso een dikke pluim. De jury zag supermooie kleuren, knap gebruik van de vlakken van de kleurplaat en aparte technieken.
Uiteindelijk koos de jury deze winnaars:
0-3: Maud van 3 en Lars van 2
4-6: Emma van 6 en Lena van 4
7-10: Eef van 7 en Torben van 7

De categorie voor ouders die meededen bleef zonder winnaar. Blijkbaar was onze kleurplaat niet mindful genoeg?

Inmiddels hebben de winnaars een bericht gekregen. De prijs komt er aan!

We willen je heel erg bedanken voor je deelname!

 

Pakket van de maand: februari

Deze maand spotten wij een leuk pakket met verkleedkleren voor carnaval op de ruilsite. Verkleedkleren zijn natuurlijk niet alleen leuk met carnaval, maar ook daarna. Dus, zijn je kinderen te oud voor verkleedkleren of zijn ze het verkleden na carnaval wel zat? Even wassen, foto's maken, op de site zetten en ruilen maar!

De verkleedkleren op deze foto's konden dankzij krijgdekleertjes.nl al snel naar een nieuwe eigenaar.

Benieuwd wat er nog meer voor leuks op de site staat? Kom gezellig snuffelen en ruilen, op elk moment van de dag!

 

Ruilpunten in het nieuws

Door Yolanda

Zelf ben ik groot fan van het online ruilen, maar dat komt ook doordat er nog geen ruilpunt in de buurt is. Daarom kijk ik wel een beetje jaloers naar al die nieuwe ruilpunten in de regio Utrecht. Het is sinds kort bijna elke week mogelijk om te ruilen, want er zijn 3 nieuwe ruilpunten geopend: Lunetten, Leidsche Rijn en Pijlsweerd. Dit nieuws werd ook door diverse lokale kranten opgemerkt en leverde mooie artikelen op.

 

 • Over ruilpunt Leidsche Rijn maakte de lokale omroep U in de wijk een item. Tijdens de opening waren er binnen een uur al 40 mensen aan het ruilen. Lees meer op de Facebook pagina van KdK Leidsche Rijn.
 • Ook een lekker dynamisch 'live' filmpje voor een goede indruk van de opening van KrijgdeKleertjes Lunetten, het vierde ruilpunt in Utrecht en het 25e in het land!
 • Pijlsweerd ging zaterdag 10 februari van start in het enorme gebouw LOU Oudenoord. Zelfs de wethouder kwam langs op de opening! Dit ruilpunt heeft naast kinderkleding ook oa. schoenen,  badgoed, baby- en peuterspeelgoed, puzzels en kinderboeken. Bekijk de Facebook pagina.
 • Via deze link kom je bij het overzicht van de komende ruildagen in de regio Utrecht.

 

Een ruilpunt in Amsterdam?

Een paar vrijwilligers willen héél graag een vestiging van KrijgdeKleertjes in Amsterdam openen en zijn hiervoor nog op zoek naar een geschikte locatie. Heb of ken jij een locatie die bij onze wensen past, laat het ons weten! En had je onze enquête al ingevuld? Die kun je hier vinden. We hopen jullie gauw te kunnen informeren wanneer en waar we onze deuren in Amsterdam zullen openen. Wordt vervolgd...

 

Even voorstellen: team Communicatie

Dankzij alle enthousiaste reacties op onze enquête vorig jaar, zijn er bij KrijgdeKleertjes meer helpende handjes en kunnen we de taken nu mooi verdelen. Zo zijn we in januari begonnen met een team van vrijwilligers voor de communicatie. Marjolein, Yolanda, Wietske, Amanda en Martine gaan ervoor zorgen dat jullie dit jaar weer veel van ons horen via de nieuwsbrief en social media.

Onze eerste actie was op Facebook om aandacht te geven aan Warmetruiendag. Op die dag gaat de verwarming een graadje lager en een warme trui aan. Een collectieve actie waarmee in Nederland 6% aan energie bespaard kan worden. Dit initiatief wilden we als KrijgdeKleertjes ook een warm hart/trui (toe)dragen.

 

We ontvangen graag je leuke foto

Misschien heb je zelf ook een leuke kledingvondst gedaan of geruild bij één van de openingsdagen van onze nieuwe ruilpunten. Of je kind is onwijs blij met iets nieuws uit een pakket.

Heb je iets leuks te melden dat je graag op onze Facebookpagina of in de nieuwsbrief wilt vertellen? Wij zijn altijd op zoek naar leuke foto's, ervaringen of verhalen. Je kunt dit mailen naar: communicatie@krijgdekleertjes.nl en wie weet staat jouw bericht wel in onze volgende nieuwsbrief.

Fijne Valentijnsdag en tot de volgende nieuwsbrief. Stuur het vooral door als je iemand kent die ruilen ook tof vindt!

Enne, ook meedoen in ons team van enthousiastelingen?

 


Nieuwsbrief 15 december 2017

Hiep hiep hoera!

   
 

KrijgdeKleertjes is op 12-12-12 geboren. Dus zijn we nu 5 jaar.

Taartjes en kleurplaatwedstrijd

   
 

Kom je onze verjaardag met ons meevieren? Bij veel van de ruilpunten kun je een feestje tegemoet zien. Er is ook een speciale kleurplaat in twee versies, een voor de kinderen, en een voor jou :-)

Omdat december best druk is kan inkleuren en opsturen nog tot 1 februari. Er zijn leuke prijzen te winnen. Je kunt de kleurplaat ook hier downloaden.

 

Een virtuele bos bloemen voor jou!

Zonder jou als

 • ruiler;
 • donateur tijdens de crowdfunding voor de start van KrijgdeKleertjes;
 • vrijwilliger;
 • ondersteuner met middelen, expertise of dienstverlening;
 • lieve ouder, partner, kind...

Was KrijgdeKleertjes niet in 5 jaar zo geworden als het nu is. Daarom een welgemeend dankjewel en helaas kunnen we geen echte, maar wel een virtuele bos bloemen aanbieden. Bij deze

Bedankt!

 

Nieuws van de lokale ruilpunten

 • Culemborg is overgenomen door Liza Vermeulen en heeft afgelopen zaterdag de eerste ruildag gehad.
 • Marieke is in Beesd begonnen.
 • Maaike is begonnen in Arnhem-Zuid.
 • Onze speciale aandacht voor Utrecht begint echt succesvol te worden. Jolanda is Utrecht Tuinwijk begonnen en Francien en Lisa zetten zich in voor Utrecht Lombok. Ook in Lunetten, Leidsche Rijn en Pijlsweerd zijn er plannen om een ruilpunt te beginnen! Wil je hier meer over weten, of lijkt het je leuk om je in te zetten, neem dan contact op met Noeky.

En heel mooi nieuws: Annemarie en Willeke (van ruilpunten Eindhoven en Zwolle) kregen onlangs hun kindje. :-) Gefeliciteerd met de kleine spruiten Judah en Vera!

 

KrijgdeKleertjes legt gewicht in de schaal!

   
 

KrijgdeKleertjes.nl begon als een initiatief van vier moeders. Vanuit de overtuiging dat ruilen goed voor het klimaat is en goed voor elkaar.

De cijfers (van organisatie Milieucentraal) over de impact van kleding zijn schrikbarend. Zes procent van de klimaatbelasting wordt veroorzaakt door kleding. Een kwart van alle pesticiden in de landbouw worden gebruikt voor katoenteelt. De productie van katoen kost 10.000 liter water per kilo katoen. Toch wordt op dit moment in Nederland slechts een derde van alle kleding hergebruikt.

Dat zou toch echt anders moeten... Ruilen is onze manier om bij te dragen. Zo zorgen we voor hergebruik, en daardoor voor het verminderen van de milieudruk van kleding.

In de vijf jaar KrijgdeKleertjes zorgden we samen voor het hergebruik van meer dan 10.000 kilo kleding. De CO2 besparing die dat oplevert is genoeg om met een auto 12 keer de aarde rond te rijden!

 

We zijn nu een kleuter, en groeien snel...

 • Sinds de oprichting van de website KrijgdeKleertjes.nl zijn al ruim 5.700 pakketten met kinderspullen geruild.
 • De website heeft ruim 5.000 leden.
 • Er zijn nu 24 lokale ruilpunten en dat worden er rap meer. Een ruilpunt vind je bij iemand thuis of bijvoorbeeld in een buurtcentrum of school.

En supermooi is dat KrijgdeKleertjes inmiddels wordt ondersteund en uitgedragen door een steeds groter wordende groep enthousiaste vrijwilligers, tientallen, kriskras door het land.

 

Sinterklaas is weer terug naar Spanje, maar kerst en oudjaar komen eraan. En daar hoort natuurlijk feestelijke kleding bij. Maar dit hoef je niet elk jaar nieuw te kopen, je kan het gewoon ruilen! Kijk maar naar deze foto die Marjolein stuurde van haar zoontje met zijn geruilde kerstkleding.

Fijne feestdagen!

 

Dit was alweer het einde van de nieuwsbrief. Stuur het vooral door als je iemand kent die ruilen ook tof vindt!

Enne, ook meedoen in ons team van enthousiastelingen?

Nieuwsbrief 2 oktober 2017

Lees de nieuwsbrief online (dan zie je ook de plaatjes erbij)
 

Vele handen maken licht werk?
Voor de zomervakantie vroegen we ons - met pijn in het hart - serieus af of het online ruilen wel toekomst heeft. KrijgdeKleertjes groeit namelijk. Dat is goed nieuws, maar plaatst ons ook voor uitdagingen. Het ondersteunen kost van de landelijke vrijwilligers steeds meer inzet van tijd en geld.

Intussen is er veel gebeurd en kijken we weer veel optimistischer naar de toekomst!

In deze nieuwsbrief lees je over de stand van zaken.

 

Een nieuw bestuur!

Een eerste belangrijke stap is gezet: landelijk is de basis een stuk steviger. Zes enthousiaste en kundige dames komen het bestuur versterken! Van links naar rechts [dit verwijst naar de foto die in nieuwsbrief te zien is, maar niet in deze tekst op de website]: Judith, Martine, Annunziata, Ada, Cerian, Monique, Amanda en Annemarie.

 

Een bericht van het bestuur over meedoen

Voor de zomervakantie hebben jullie in grote getale de enquête over de toekomst van KrijgdeKleertjes ingevuld. Wat fijn om te merken dat er zoveel mensen zijn die mee willen helpen, denken en doen om KrijgdeKleertjes verder te laten groeien!

Afgelopen tijd zijn we hard bezig geweest om iedereen te bellen om te kijken wie welke taak op zich zou kunnen/ willen nemen. De zomervakantie was daarvoor niet de meest handige periode, daardoor is het (nog) niet gelukt om iedereen te bereiken.

Wie in de enquête haar mailadres heeft achtergelaten heeft hier dit weekend van ons ook een mail over gekregen. Als bestuur hebben we een aantal commissies ingesteld. Het idee is dat er door taken te spreiden voor iedereen een leuke en behapbare klus is.

De meesten van ons wonen niet bij elkaar in de buurt en willen graag vanuit huis dingen regelen, daarom hopen we elkaar een paar keer per jaar te ontmoeten en doen we de rest zoveel mogelijk via digitale kanalen.

 

Misschien wel je wil iets doen bij KrijgdeKleertjes (ja, gezellig!). Als dat zo is dan vragen we je contact te leggen met de contactpersoon van de commissie. Zij maakt dan een afspraak om te kijken wat je zou willen/kunnen doen. Je hoeft dus niet alle taken te doen, maar we doen het samen!

Hieronder vind je een overzicht van deze commissies.

 

KrijgdeKleertjes verdeling commissies

 

Een uitgebreide beschrijving van de taken per commissie vind je op de website van KrijgdeKleertjes.

 

En het geld dan?

Naast 'tijd' was een toename van de kosten van KrijgdeKleertjes een reden om te overwegen met het online ruilen te stoppen. We hebben hier nog geen oplossing voor, maar zijn inmiddels wel in gesprek met een organisatie die ons wil ondersteunen in de zoektocht naar externe financiering.

Het meeste van onze energie is tot nu toe gaan zitten in het optuigen van een goed werkend landelijk team met toffe commissies. De komende tijd gaan we ons ook richten op de financiering. Toch ook niet onbelangrijk. Hopelijk kunnen we je binnenkort hierover meer informatie geven.

 

Online ruilen: hetzelfde volume

Valt het je ook op - soms staan er hele grote pakketten op KrijgdeKleertjes, dan weer kleine... Als je ruilt is het fijn wanneer je ongeveer hetzelfde terugkrijgt als je geeft. Daarom willen we je vragen om het volume aan te houden van ongeveer:

 • het formaat met een doos waar A4 kopieerpapier in verpakt zit. ​
 • of een AlbertHeijn boodschappentas die halfvol zit.

Grof gezegd passen in een KrijgdeKleertjes pakket zo'n 15 kleertjes (bij maat 116).

 

Wanneer iedereen dit (ongeveer!) aanhoudt dan voelt het ruilen voor iedereen die meedoet eerlijk. (En nee, grote spullen hoef je natuurlijk niet in een doos te proppen!)

 


Nieuwsbrief juli 2017

 

"Nee! Jullie mogen niet stoppen met het online ruilen!"

KrijgdeKleertjes is flink in beweging: de site heeft steeds meer leden en het netwerk van lokale ruilpunten blijft groeien. Dit succes heeft ook een keerzijde, het ondersteunen kost steeds meer inzet van tijd en geld. Als landelijke vrijwilligers vragen we ons af hoe we het netwerk kunnen blijven ondersteunen. Heeft het online ruilen nog wel toekomst?

 
Vorige maand stuurden we al onze leden een enquête voor input hierop. Meer dan 300 mensen hebben deze al ingevuld (dank!). In de enquête zitten veel tips en reacties, waaronder ook de opmerking die de kop van dit stuk is. Tientallen mensen geven aan dat ze zich als vrijwilliger zouden willen inzetten.
 
Het kost tijd om ruim 300 reacties goed op een rij te zetten. We gaan de vakantieperiode gebruiken om de antwoorden goed door te lopen en een aantal mensen die willen helpen te benaderen.

 

Knoop in het najaar doorhakken

We zijn nu voorzichtig optimistisch dat we wel door kunnen gaan met het online ruilen. Maar in het najaar is dus pas meer duidelijk. Dat betekent dat we ook pas dan een knoop kunnen doorhakken wat dit betekent voor de toekomst van het online ruilen. Stel dat we wel moeten stoppen met het online ruilen (en we hopen dus van niet) dan zullen we je hier in ieder geval ruim op tijd voor waarschuwen.

 

Coordinator Cerian stopt met uitvoerende taken

Wie contact opnam met KrijgdeKleertjes landelijk kreeg bijna altijd antwoord van oprichter Cerian. Zij was de trekker en coördinator van KrijgdeKleertjes. Per 1 juli is ze gestopt met uitvoerende taken.

Cerian: "Na 5 jaar bijna dagelijkse inzet voor KrijgdeKleertjes wil ik nu meer tijd overhouden voor mijn familie, mijn werk en andere belangrijke zaken. Ik blijf wel betrokken bij KrijgdeKleertjes door mee te denken over de strategie. Daarnaast zet ik me in voor het project Utrecht om 6 ruilpunten te starten. Ik ga dus zeker niet helemaal stoppen, maar veel uitvoerende taken ga ik nu echt overdragen aan andere enthousiastelingen. Dit geeft ook weer frisse, nieuwe ideeën en energie."

 

Die nieuwe enthousiastelingen zijn er ook! Na de vakantie stellen we het team aan je voor. Ook meedoen in ons team van enthousiastelingen?

 


 

Nieuwsbrief juni 2017

KrijgdeKleertjes groeit uit de kleertjes

 

Online ruilen en lokale ruilpunten

 

Sinds 12-12-2012 is de website KrijgdeKleertjes in de lucht. Samen met andere ouders ruil je via de site pakketten kleding en kinderspullen. Kinderen groeien snel en het is fijn om andere mensen blij te maken en met z'n allen de wereld een beetje duurzamer te maken.

 

Dat dit idee veel mensen aanspreekt, is wel te merken aan de onstuimige groei van het aantal leden (bijna 5000!). Ook zijn er nu 20 ruilpunten in het hele land. Bij zo'n lokaal ruilpunt kun je makkelijk bij jou in de buurt 'live' kinderkleding ruilen en andere ouders ontmoeten.

 

Tijd voor een besluit: blijven we online ruilen?

Door het grote succes van KrijgdeKleertjes komen er nieuwe uitdagingen op ons af. Het online ruilen via de website kost steeds meer tijd van ons als vrijwilligers. En ondanks de kleine bijdrage die je betaalt als je een pakket kiest, kunnen de kosten voor het beheer er niet uit.

We hebben dus hulp nodig! Het liefst gaan we door met online ruilen, verbeteren we de website en gaan we ook verder door met het uitbreiden van de lokale ruilpunten. Maar daar hebben we dan wel meer man/vrouwkracht bij nodig en meer geld.

 

We willen om die reden alle leden vragen om onze enquête in te vullen.

 

Zijn er mensen die het geweldig lijkt om met de website aan de slag te gaan zodat het online ruilen toch door kan gaan?

Zijn er mensen die ons aan financiële middelen kunnen helpen, bijvoorbeeld fondsenwervers of suikertantes?

Of kun je op een andere manier bijdragen?

 

Laat van je horen!

 

Aan de hand van jullie reacties gaan we knopen doorhakken. Lukt het niet om het online ruilen te blijven steunen dan stoppen we vanaf 12-12-2017 met het online ruilen. Dat is precies 5 jaar na het live gaan van de website. Ieder lid heeft dan nog een half jaar de tijd om zijn laatste strippen op te maken. Stiekem hopen we dat dit niet nodig zal zijn...

 

Ik denk mee en vul de enquête in

 

Alvast heel veel dank voor het invullen!

We houden je op de hoogte via deze nieuwsbrief en via onze Facebook pagina.

Liefs van het vrijwilligersteam van KrijgdeKleertjes.

 


Nieuwsbrief mei 2016

 

Helemaal fan van de ruilpunten!

Op steeds meer plekken kun je lokaal ruilen bij een KrijgdeKleertjes punt. Gewoon bij iemand thuis, of soms bij een buurtcentrum. Tientallen vrijwilligers maken dat voor je mogelijk. Het is de hoogste tijd een speciale editie van onze nieuwsbrief. Helemaal speciaal over de ruilpunten.

 

Yvonne ruilde bij ruilpunt Elshout met Australië

Yvonne van der Velden gaat iedere eerste donderdag van de maand ruilen bij het ruilpunt in Elshout. Ze zoekt dan kleding voor haar dochter van bijna 5 en zoontje van bijna 1 (op de foto toen hij nog wat kleiner was!).

Waarom eigenlijk? "Het is gewoon makkelijk en scheelt natuurlijk ook een hele hoop geld. Ik lever de te kleine kleertjes in en daarvoor neem ik kleertjes in de maat die de kinderen nu hebben weer mee terug. Dat ruimt altijd lekker op en zeker als ze nog zo klein zijn groeien ze toch al zo hard."

Yvonne maakt leuke dingen mee: (lees verder)"Vorig jaar in de herfst had ik zomer kleertjes bij me. Mijn zoontje was daar heel snel uitgegroeid. Zelf zocht ik herfst kleertjes. Toevallig was er een moeder die bijna uitgerekend was en die op het punt stond te emigreren naar Australië. Zij had herfst kleding bij zich in de maat die ik zocht en wilde graag mijn zomerkleertjes hebben omdat het in Australië nog zomer moest worden. Dus waren we allebei erg blij!"

Het meest tevreden is Yvonne met de slaapzak met uilen die ze voor haar zoontje op de kop heeft getikt. "Zijn kamer is een en al uiltjes."

Yvonne raadt het iedereen aan om het een keer te proberen. "Als je eenmaal geweest bent, wil je niet meer anders. En iedere keer hebben ze weer nieuwe spullen. Het is ook altijd erg gezellig met de moeders en vaak ook oma's bij elkaar."

 

Bekijk welk ruilpunt bij jou in de buurt ligt

 

Abbey start in Schiedam

Sinds begin dit jaar zijn we heel gericht in de regio Schiedam en Vlaardingen op zoek naar ruilpunten. Onze inspanningen hebben resultaat! Abbey uit Schiedam is een ruilpunt gestart. Abbey vertelt waarom ze meedoet: “Toen ik zwanger was kreeg ik al heel veel kleertjes van vriendinnen. Zo goed als nieuw, die kleintjes groeien er zo uit. Nog steeds schuiven de kleertjes van mijn zoontje door naar andere mama's. Ik vind het leuk om nieuw en gebruikt te combineren. Wat is er mooier dan nog mooie kleertjes een tweede of soms zelfs derde leven te geven en er anderen blij mee te maken”.

Welkom, Abbey!

 

Meer lezen over zelf starten in Schiedam, Vlaardingen e.o.

  

26 mei opening in Utrecht

Naast regio Schiedam zijn we sinds kort ook aan de slag in Utrecht. En met succes! Op 26 mei opent het ruilpunt van Janna, Marjolein en Daniëlle van Groei&Groen. Dit ruilpunt is gevestigd in de winkel Draagkracht in Utrecht. (Zie foto)

Meer info over de feestelijke opening op 26 mei vind je op het Facebook-event van dit ruilfeest.

 

'Mama, aan welk kindje zullen we deze broek geven?" - ruilpunt Den Haag

Ze is net begonnen met een eigen bedrijf (als kindervoedingsdeskundige). Daarnaast vindt ze nog de tijd om een ruilpunt te trekken. Danielle Balk (31 jaar) is moeder van Isa (4) en Stijn (bijna 2) en was eigenlijk al een officieus 'mini-ruilpunt' voordat ze begon: "Het ruilen op de website deed ik al met plezier en ik kreeg al via vrienden, kennissen en verschillende weggeefgroepen heel veel kleding om ook weer aan andere door te geven. De lol die ik in het verzamelen en uitzoeken van de kinderkleding had, maakte de beslissing om een officieel ruilpunt te worden voor mij heel makkelijk! (lees verder) Dat het daarnaast bijdraagt aan een betere wereld door duurzaam met kleding om te gaan is ook een belangrijke reden voor mij om dit te doen. Ze zijn nu nog klein, maar mijn dochter is zich steeds bewuster van wat er met haar kleding gebeurt als het te klein is. “Mama, aan welk kindje zullen we deze broek geven?” vraagt ze dan bijvoorbeeld. Ook als ik een zak met kleding krijg, duikt ze daar met enthousiasme in om te kijken wat er allemaal in zit. Hele passessies volgen daarna, waarna het merendeel in de bakken van het ruilpunt gaat en zij soms ook een paar bruikbare kledingstukken zelf mag uitzoeken."

 

Intussen is een andere moeder zo enthousiast geworden dat ze een eigen ruilpunt wil gaan beginnen. Danielle is daar heel blij mee: "Het lijkt me heel leuk om dit nu ook een beetje “samen” te gaan doen. We hebben straks dan allebei onze eigen “toko”, maar kunnen ruilers onderling doorverwijzen als een van ons een bepaalde maat niet heeft, kleding uitwisselen, PR-momenten samen oppakken enz."

 

Van de ruilers hoort Danielle dat ze het fijn vinden om ook 'live' te ruilen. Mensen kunnen de kleding dan echt zien, soms zelfs passen bij hun kinderen. Er is nog wel iets om aan te werken: "De aanvulling van grote maten vanaf maat 104 komt nog wat traag op gang. Er is vooral veel vraag naar maat 110/116 en 122/128, zowel jongens als meidenkleding, maar helaas moet ik nog vaak mensen teleurstellen omdat ik weinig tot niets heb liggen. Nu denk ik dat het er ook mee te maken heeft dat de moeders waarmee ik contact heb net als ik nog kleine kinderen hebben en dus ook (nog) geen grotere maten. Ik hoop dat daar nu Isa naar de basisschool gaat verandering in gaat komen, er komt een hele nieuwe mogelijke doelgroep aan ruilouders bij!"

 

Zou je andere mensen aanraden om een ruilpunt te starten? "Dat zou ik zeker doen! Je moet wel ruimte en tijd hebben, maar je kunt het helemaal naar je eigen idee invulling geven en zo “bont maken” als je zelf wilt. Ik vind het om meerdere redenen echt heel erg leuk dus ik stop veel tijd in, maar ik krijg daar veel voldoening en ook waardering van de ruilmoeders voor terug! Dat heb ik graag over om zo een kleine bijdrage te leveren aan een meer duurzame wereld voor mijn kinderen en die van anderen."

 

Haak je aan in regio Vlaardingen/Maassluis of Utrecht?

Binnenkort opent het eerste ruilpunt in Utrecht. Maar Utrecht is een grote stad, dus daar willen we meerdere ruilpunten openen. En ook voor Vlaardingen en Maassluis zijn we nog hard op zoek naar enthousiaste ruilpunt-vrijwilligers. Woon je in die regio? Wil je helpen door onze oproep te verspreiden?

Lijkt het jou leuk om mee te draaien in een groeiende groep enthousiaste vrijwilligers? Of ken je iemand in de regio die dit leuk zou vinden? Op onze website lees je er alles over. Of neem contact op met Noeky Karreman, coördinator ruilpunten Utrecht en regio Schiedam/Vlaardingen, via noeky@krijgdekleertjes.nl

 

Ja, ik wil aanhaken in Vlaardingen, Maassluis of Utrecht!

 

Krijgdekleertjes nodigt je uit!

 • Ruilen maakt gelukkig? Op zondag 29 mei kun je komen ruilen. Dan vindt de Geluksroute plaats in Utrecht. Tijdens dat evenement zijn overal in de (binnen)stad activiteiten waar je gelukkig van wordt. Natuurlijk doen we ook mee. Je kunt op 29 mei bij KrijgdeKleertjes Groei&Groen zowel kinder- als dameskleding komen ruilen.
 • Maandag 6 juni is er van 9:30 tot 11:30 een ruilochtend bij Kindercafé Schiedam. Heb je kinderkleding die te klein is? Neem het maandag 6 juni mee naar het Kindercafé en ruil het voor een grotere maat! Meer informatie over deze ruilochtend vind je op Facebook. 

​ 

Dit is alweer het einde van de nieuwsbrief. Ken je mensen die blij worden van ruilen? Vertel het door!

Tip: zorg dat je alleen leuke mails ontvangt, voeg info@krijgdekleertjes.nl toe als afzender in je adresboek :-)


Nieuwsbrief maart 2016

Lees de online versie (met plaatjes!) hier

 

Goede woensdag,
Je ontvangt hierbij weer de onregelmatig verschijnende nieuwsbrief van KrijgdeKleertjes, het netwerk om met andere ouders kleding en kinderspullen te ruilen. Om te beginnen delen we een vrolijke foto uit Elst. Met steeds meer lokale ruilpunten (http://www.krijgdekleertjes.nl/ruilpunten) zijn er ook steeds meer ruilpunt vrijwilligers. En natuurlijk zijn alle vrijwilligers ook fan van ruilen. Deze maand kwamen we bij elkaar om tips en kleding te ruilen. Op de foto Noeky, Monique, Janneke, Danielle, Amanda, Mariska en Marjolein die allemaal met uitpuilende tassen weer naar huis vertrokken.

 

Het is weer lente, tijd om weer eens lekker op te ruimen. Hoe werkt het ook alweer? Lees hier 'stap voor stap een pakket maken' (http://www.krijgdekleertjes.nl/info-pakket-maken) Tip: Een pakket met een leuke naam valt op. Vaak staan er teksten op de kleding. Laat je hierdoor inspireren!

 

Dank voor het meedenken bij het 'anders helpen'

Hoe tof is het om anderen te helpen. Dit jaar willen we mensen die het moeilijk hebben gratis pakketten laten aanvragen. Maar hoe dit te regelen? We vroegen jullie om hierover mee te denken. De reacties buitelden over elkaar heen! Jullie stelden bijvoorbeeld voor om samen te werken met: * Stichting Babyspullen of Slimme Boefjes. We zouden bijvoobeeld cadeaucodes in hun pakketten kunnen (laten) stoppen; * voedsel en / of kledingbanken; * budgetcoaches bij welzijnsorganisaties. We hebben nu contact met enkele mensen om een eerste proef te doen. Wordt vervolgd! (Alsnog meedenken? Contact ons via info@krijgdekleertjes.nl)

 

Eerste succes in regio Schiedam, Vlaardingen en Maassluis

Dit voorjaar zijn we helemaal gericht op de regio Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. We willen daar 3 ruilpunten starten. En de inspanningen hebben al resultaat! In Vlaardingen heeft zich een enthousiaste moeder gemeld die een ruilpunt wil starten.

Maar we zijn er nog niet. Dus bouwen we hard aan onze naamsbekendheid in die regio. Zo stonden we zondag 20 maart met KrijgdeKleertjes op de Rotterdamse Deelmarkt (zie foto). Bezoekers van die markt konden die middag ‘live’ kinderkleding ruilen. Ook vroegen we de hulp van de KrijgdeKleertjes-leden uit de regio om onze oproep te verspreiden (http://www.krijgdekleertjes.nl/schiedamvlaardingen)

 

Lijkt het jou leuk om mee te draaien in een groeiende groep enthousiaste vrijwilligers? Of ken je iemand in de regio die dit leuk zou vinden? Kun je de oproep voor het starten van een ruilpunt helpen verspreiden? Neem dan contact op met Noeky Karreman via noeky@krijgdekleertjes.nl

Bekijk de vacature voor ruilpunt Schiedam, Vlaardingen e.o. (http://www.krijgdekleertjes.nl/schiedamvlaardingen)

 

KrijgdeKleertjes zoekt nieuwe bestuursleden 

De termijn van 2 KrijgdeKleertjes bestuursleden zit er op. We zoeken dus nieuwe mensen. Iets voor jou? We vergaderen 1 keer in de 6 a 8 weken. Omdat we allemaal kinderen en een baan hebben, doen we dat meestal 's avonds bij iemand thuis. Hoe vaak we bij elkaar komen is ook afhankelijk van wat er allemaal op de planning staat. Zo zijn we in het voorjaar bezig met de opruimwoede van iedereen, nieuwe lente, opgeruimde kasten. De vergaderingen zijn behalve nuttig ook heel gezellig. We zijn nu aan het bekijken hoe we KrijgdeKleertjes weer een stap verder kunnen helpen: naar een gratis website met nog veel meer leden. En ook samenwerken met andere initiatieven is natuurlijk erg leuk. Hoe meer ideeën je hebt en hoe meer je zelf wilt doen, hoe meer tijd je er mee bezig kunt zijn. De minimale tijd die je er mee kwijt zult zijn is ongeveer een dag per maand. De maximale inzet mag je zelf bepalen :-)

 

Het bestuur werkt graag in harmonie en naar ieders eigen inzet en kunnen. Wil je meehelpen om Krijgdekleertjes te laten groeien, meld je dan aan als kandidaat! Naar de vacature voor bestuurslid (http://www.krijgdekleertjes.nl/vacatures#penningmeester)

 

Dit is alweer het einde van de nieuwsbrief. Ken je mensen die blij worden van ruilen? Vertel het door!

 


Nieuwsbrief februari 2016

Eind januari bereikten we een nieuwe mijlpaal: 4000 leden. Een paar dagen eerder wisselde het 4000e pakket van eigenaar. Nu op naar de 5000! Dank voor het meedoen allemaal!

 

 

Steeds meer ruilen in de buurt

Een lokaal ruilpunt is een huiskamer of buurthuis waar je kleertjes kunt inleveren en ook meteen weer kleertjes kunt uitkiezen. Handig, en ook gezellig! Over het hele land verspreid zijn er ruim 15 punten.

In maart starten er weer drie nieuwe punten. Corrina, Mariska en Hanneke beginnen ruilpunten in respectievelijk Veendam, Middelrode en Groesbeek. Na anderhalf jaar nemen we afscheid van Desiree uit Breda. Ook Anita uit Groningen stopt. Dank voor jullie geweldige inzet!

 

Nog meer ruilen in de buurt. Schiedam, Vlaardingen en Maassluis

Het gaat goed met de ruilpunten, maar hoe kan het nu nog beter? We denken dat het goed zou zijn wanneer ruilpunten meer bij elkaar in de buurt liggen. Zo heb je als ruiler keus uit meerdere ruilpunten. Ook kunnen de vrijwilligers elkaar helpen met tips en materialen en ze kunnen samen optrekken in het bekend maken van de ruilpunten.

 

Je moet ergens beginnen... We hebben als doel gesteld om drie ruilpunten op te zetten in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Noeky en Danielle waren er al over op Radio Schiedam (zie foto).

Wil je daarbij helpen? We zoeken mensen die kunnen helpen met naamsbekendheid, en mensen die zelf een ruilpunt willen starten.  (Vervolg online nieuwsbrief)

 

 • Mensen die in deze regio wonen en willen helpen met het verkrijgen van naamsbekendheid (flyers verspreiden bijvoorbeeld).
 • Mensen die een ruilpunt willen runnen (lees de vacature),

 

Als vrijwilliger van een ruilpunt doe je waardevolle ervaring op. Je leert meer mensen kennen in je omgeving, leert omgaan met publiciteit en social media. Ook zet je je actief in voor de gemeenschap waar je woont. Bovendien is ruilen gezellig, voordelig en goed voor het klimaat!

Lijkt het jou leuk om mee te draaien in een groeiende groep enthousiaste vrijwilligers? Of ken je iemand die dit leuk zou vinden? Neem dan contact op met Noeky Karreman, coördinator ruilpunten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis, via noeky@krijgdekleertjes.nl

 

Minder porto? Postcode zoeken!

Op onze website www.krijgdekleertjes.nl hebben we een verbetering doorgevoerd. Je kunt nu makkelijk pakketten uit je buurt vinden. Dat doe je door bij het zoeken de optie 'postcode' te gebruiken. Tik je alle vier de cijfers van je postcode in dan vind je de mensen bij jou in de buurt. Tik je twee of drie cijfers in dan zoek je in een grotere straal. We zijn heel blij met deze verbetering. Dat gaat portokosten schelen ;-)

 

Een persoonlijk bedankje

Jeannette: "Ik werk als professional organizer, ook wel bekend als opruimcoach. Omdat ik merkte dat veel klanten moeite hebben om kinderkleding weg te doen, was ik op zoek naar andere oplossingen dan de “standaard kledingbak” of de kringloop. Zo kwam ik al ik in de beginfase bij KrijgdeKleertjes terecht." (Vervolg online nieuwsbrief) 
 

"Ik vind het fijn dat kleding opnieuw gedragen wordt. Bijkomend groot voordeel vind ik dat je hiervoor niet hoeft te betalen (kinderkleding kost bergen geld, zeker de eerste drie jaar). Het duurzame karakter en het delen van kleding bij KrijgdeKleertjes spreekt mij zeer aan." 

 

"Mijn ervaring is dat ik de dozen met zorg en aandacht inpak dan is het heel fijn om te weten dat iemand het waardeert! Daarom vind ik het echt super wanneer degene die het pakket ontvangt ook een persoonlijk bedankje stuurt. Dat is de meerwaarde van KrijgdeKleertjes. Niet alleen “goedkoop kleertjes scoren”, maar iets doen voor elkaar: het plezier van het delen!"
 

Tip: online vind je een hoop leuke digitale bedankt kaartjes (bijvoorbeeld deze).

  
Anders Goed doen

Sinds de oprichting van KrijgdeKleertjes hebben we vier goede doelen met meer dan duizend euro gesteund. Vanaf dit jaar willen we op een andere manier goed doen, namelijk door mensen die het moeilijk hebben gratis pakketten te laten aanvragen. Binnenkort volgt hierover meer info. We zijn nu aan het uitdenken hoe we dit slim kunnen oppakken. Wil je hierover meedenken mail ons.

 

Dit is alweer het einde van de nieuwsbrief

Vind je het leuk om KdK achter de schermen mee te maken? We zoeken een voorzitter en een penningmeester. Het kost je zo’n 4 uur per maand.

 


Oktober 2015. De Facebook ruilactie start vandaag!

 

Alweer bijna drie jaar geleden begonnen we met de website KrijgdeKleertjes.nl. Inmiddels is de website hard toe aan modernisering. We willen het ruilen in de site gratis maken en de website geschikt maken voor mobiel gebruik.

Maar hoe betalen we als vrijwilligersorganisatie de kosten?

Tijdens onze actieweken kun je meedoen aan drie acties!

Het succes hangt af van jouw inbreng. Doe je met ons mee?

Annelinde, Annunziata, Cerian en Tessie

 

1) Facebook ruilactie

Ruil met ons mee via Facebook
Vandaag start een spannende actie. We starten met een boek en ruilen stap voor stap tot we uitkomen bij iets wat veel meer waard is. Je kunt steeds spullen aanbieden die je zou willen ruilen. Dit doe je door te reageren op het bericht dat op Facebook staat.

De eerste ruil staat nu online: het leuke lees- en luisterboek 'Bink en Pip gaan naar Engeland'
Je kunt het hier bekijken en jouw ruilbod uitbrengen!

Ik ruil het leuke boek voor...

 

2) De opgeruimde actie
Lekker opruimen

We helpen je een handje om de feestdagen opgeruimd in te gaan. In november kun je spullen die een tweede leven mogen krijgen inleveren bij een van onze inzamelpunten. We verkopen ze voor je. Je krijgt zelf een gedeelte van de opbrengst.

De vrijwilliger van het inzamelpunt doet de verkoop en krijgt ook een gedeelte van de opbrengst.

Zou je mee willen draaien als vrijwilliger bij een inzamelpunt? We zoeken mensen die wel van een uitdaging houden.

Meer info over meedoen als vrijwilliger

 

3) Cadeautjes actie

Een cadeau van de Sint of de Kerstman. Of een leuk kraamcadeau?

In onze webwinkel kun je leuke cadeautjes kopen. Je kunt kiezen uit diverse waardes in cadeaubonnen, in combinatie met een mooi Imps&Elfs shirtje (maat 62) of een leuk boekje.

Naar de cadeautjes!
De actieweken lopen van 10-10 tot 11-11. Uitgebreide informatie hierover vind je op onze website.

 


Augustus 2015

 

Is er al een KrijgdeKleertjes ruilpunt bij jou in de buurt? Die kans is steeds groter. Steeds meer vrijwilligers sluiten zich aan bij ons netwerk. Je kunt gewoon bij ze thuis kinderkleding ruilen.
Van onze website KrijgdeKleertjes.nl zijn inmiddels 3500 mensen lid. Via de lokale ruilpunten en de website ruil je op een makkelijke manier kleding en kinderspullen. Dat is goed voor het klimaat en gezellig.

Fijn dat je meedoet!
Annelinde, Annunziata, Cerian en Tessie.
(Oprichters KrijgdeKleertjes)

 

Nieuw KrijgdeKleertjes ruilpunt 'De Glind' wil verbinden
In Gelderland ligt een bijzonder dorp: De Glind. Kinderen en jongeren die vanwege hun problematische opvoedsituatie niet bij hun eigen ouders kunnen opgroeien vinden hier een nieuw thuis.

In september start in De Glind een KrijgdeKleertjes ruilpunt. Ada Franse nam het initiatief omdat kleding ruilen duurzaam is én omdat ze kansen ziet om via het ruilpunt mensen van binnen en buiten het dorp meer met elkaar te verbinden. Het team van De Glind bestaat uit ouders en kinderen. Het ruilpunt krijgt een plek in het dorpscentrum.

Op woensdag 16 september kun je voor het eerst in De Glind ruilen.

Vanuit KrijgdeKleertjes zijn we erg blij met dit uitgebreide ruilpunt waarbij elkaar ontmoeten een belangrijk doel is!

Ook in Den Haag en Elst (Gelderland) zijn ruilpunten gestart. Bekijk de lijst van ruilpunten.

 

Ook je pakketten weer terug van vakantie

Heb je voor de zomervakantie 'vakantie' aangevinkt op je account? Dan zijn nu al je pakketten onzichtbaar en niet te bestellen.

Vakantiestand uitzetten: maak je pakketten weer zichtbaar

1) Als je bent ingelogd ga je naar 'mijn pagina' (roze vlak, linksboven);

2) Kies daar het tabblad 'bewerken';

3) Vink halverwege die pagina 'vakantie' UIT (zie het plaatje hierboven)

Nu zijn al je pakketten weer zichtbaar en bestelbaar. Welkom terug!

 

We zoeken een stagiair!

Een kijkje in de keuken van KrijgdeKleertjes, nieuwsbrieven schrijven, tweets versturen, misschien wel een actie organiseren?
Is het iets voor je buurmeisje / neefje / dochter / kleinzoon… of voor jezelf?

Klik hier voor meer info

 


Nieuwsbrief half juli 2015

Ook je pakketten op vakantie

Binnenkort lekker weg? Met een kleine moeite zorg je dat tijdens je vakantie jouw KrijgdeKleertjes pakketten niet te bestellen zijn.

Zo maak je je account klaar voor de vakantie:

1) Als je bent ingelogd ga je naar 'mijn pagina' (roze vlak, linksboven).

2) Kiest daar het tabblad 'bewerken'.

3) Vink halverwege die pagina 'vakantie' aan.

 

Het resultaat? Je pakketten zijn onzichtbaar voor anderen. Op je account is niet zichtbaar dat je dit hebt aangevinkt, dus de boeven hebben niets aan deze info! Niet vergeten na de vakantie weer uit te vinken, je pakketten blijven onzichtbaar (en dus onbestelbaar) tot je dit vinkje bij 'vakantie' weer opheft!

 

Wie komt gezellig stage lopen?

Wie heeft er nog een neefje / nichtje / buurkind die een stage zoekt? Per september zoeken we een stagiair voor de social media en communicatie. Naast het schrijven van artikelen en social media posts, gaat de stagiair ook PR activiteiten organiseren en coördineren. Afhankelijk van de opleiding en leerdoelen van de stagiair kunnen we het pakket taken aanpassen. De volledige omschrijving staat hier.

  

Meedenkers gezocht

Als je

- het soms niet logisch vindt hoe KrijgdeKleertjes werkt;

- het net wat mooier zou vinden als díé knop juist dáár zou zitten...

 

Dan zoeken we jou!

 

Met een groep mensen gaan we deze zomer de site eens doorlopen. Als je meedoet dan krijg je toegang tot een besloten omgeving om commentaar te geven op ideeën voor de site. Dit doe je wanneer het jou uitkomt. Het kost je zoveel (of weinig) tijd als je zelf wil. Mail ons om mee te doen.

 

KrijgdeKleertjes is partner van duurzaam doen

De duurzame keuze leuker én makkelijker maken, dat is het doel van Duurzaam Doen. Hun website staat vol met inspirerende duurzame initiatieven. Een kijkje waard. (Red: link juli 2018 verwijderd. Deze site bestaat intussen niet meer.)

 

Fijne vakantie!

Dit is alweer het einde van de nieuwsbrief. Ken je mensen die blij worden van ruilen? Vertel het door!

 

 


Nieuwsbrief 5 maart 2015

KrijgdeKleertjes.nl: dé site waar je kinderspullen kunt geven en krijgen. En nu ook.. je eigen kleding! Krijgdekleertjes 'leeft' door jou en alle andere 3100 leden. Samen geven en krijgen we toffe pakketten. En dan te bedenken dat het in 2012 allemaal begon met een brainstorm van vier moeders ;-) Dankzij de tips van leden blijven we KrijgdeKleertjes verbeteren. In deze nieuwsbrief daarom het grote-mensen-kleren ruilen. In komende nieuwsbrieven nog meer. Fijn dat je meedoet én meedenkt! Liefs van Annunziata, Annelinde, Cerian, Tessie en Saskia.
 

Grote-mensen-kleren ruilen
Op KrijgdeKleertjes.nl kun je lekker snuffelen naar kleertjes en speelgoed voor je kinderen. Dan is het ook heel leuk om meteen te kijken of er iets voor jezelf tussenzit. Dat kan nu! Op verzoek van veel leden kun je nu ook kleding voor grote mensen ruilen. Het werkt precies hetzelfde als bij de kinderkleding: je kleding bied je per pakket aan. Omdat het om grote kleding gaat bied je in de praktijk zo'n 2 tot 5 stuks per pakket aan. Wil je een pakket in een grote-mensen-maat zoeken dan kun je met de zoekfunctie filteren op XS t/m XXL. Ga direct naar het aanbod.

 

Achter de schermen krijgen we versterking :-) Even voorstellen: Saskia, onze penningmeester tot de zomer. "Ik ben de trotse moeder van 2 lieve jongens. Hun kleren worden altijd zoveel mogelijk doorgegeven aan neefjes en vriendjes. Het is een super plan om dit soort doorgeef activiteiten georganiseerder aan te pakken. Daarom vind ik het heel leuk om hier nu ook aan bij de dragen. In mijn dagelijkse werk ben ik veel bezig met gezonde leefstijl en gezondheid, een gezonde omgeving hoort daar ook bij. Dus het concept van KrijgdeKleertjes past hier helemaal bij."

 

Hoeveel gaat er in een KrijgdeKleertjes pakket?

Een veel gestelde vraag! We willen ongeveer evenveel geven als we krijgen. Dat voelt eerlijk. Om die reden kiest bijna niemand een pakket met maar een of twee kleertjes. Op de foto's zie je hoeveel kleding in een KrijgdeKleertjes-doos past. Een truc: je kunt zelf bepalen hoeveel het is door je spullen in een tas van de supermarkt te stoppen. Is deze halfvol dan zit je aan de hoeveelheid om aan te bieden. Heb je kleine kleertjes dan passen er meer in - en daar heb je er meestal ook meer van. Heb je grotere kleertjes dan passen er minder in. Grotere kinderen groeien ook minder snel. Omdat je minder hoeft door te geven kun je toch regelmatig ruilen. Veel plezier met de kasten opruimen!

 

WildRuilen op de eerste dag van de lente

Lente! Waait er al een frisse wind door je huis en heb je (dus) kleertjes over om te ruilen? Op 21 maart kun je op een originele manier gaan ruilen. Hang een waslijn op met je spullen. Je nodigt mensen uit om hier wat af te halen in ruil voor iets anders: WildRuilen! Kijk op ons Facebook-event voor meer info. Klik op het plaatje voor een filmpje. We gingen al eens wandelend WildRuilen.

 

Op 30 en 31 mei staan we in Haarlemmermeer op de PuurFair. Natuurlijk gaan we ruilen. Dit keer met een reuze-waslijn! Meer in onze volgende nieuwsbrief. Enne… ssst.. vast een kortingscode voor je: PUUR2015KDK Meer over de Fair op www.puurfair.nl en www.facebook.com/PuurFair

 


Nieuwsbrief januari 2015 (14-01-15)
 

Fan van ruilen!

Al 3000 ouders ruilen hun kinderspullen via KrijgdeKleertjes.nl.
De afgelopen jaren ruilden we ruim 2650 pakketten met kleertjes en speelgoed.
In het aanbod van honderden pakketten zit vast wat leuks voor jou. Een ledikant? Een winterjas? Boekjes? Grijp je kans om lekker droog vanuit huis in het aanbod te snuffelen of pakketten te maken :-)

 

 

Een tweede pakket van dezelfde persoon? Veel makkelijker te vinden!
"Ik heb interesse in een pakket en wil graag weten of deze gever nog meer leuks aanbiedt. Want een tweede pakket van dezelfde persoon kiezen spaart portokosten". Een wens van veel leden. En sinds december kan het eindelijk!

Het werkt zo:
1. Je kijkt naar een pakket waar je belangstelling voor hebt.
2. Klik rechts boven het pakket op het icoontje van het lid wat het pakket aanbiedt. Je klikt daarmee door naar het profiel van deze gever.
3. Klik in het profiel van de gever op 'huidige pakketten'.

 

En  dan zie je alle pakketten die iemand aanbiedt. Tadaa!

Zo zie je snel of je eventueel nog een ander pakket van dezelfde gever wilt uitkiezen.

 

Wat we ook aan de site verbeterden:

 • bij het aanbieden van een pakket kun je nu ook enters gebruiken. Dan ziet je beschrijving er toch een stuk mooier uit;
 • maak je een pakket kleertjes dan zie je dat de lijst met merken veel handiger te gebruiken is;
 • bij de pagina met het overzicht van alle pakketten zie je een open zoekfunctie. Hier kun je zoeken in wat je maar wilt!; (http://www.krijgdekleertjes.nl/kleertjes)
 • wanneer je in het overzicht van pakketten zoekt op maat, seizoen etc geeft het systeem geen dubbele zoekresultaten meer (jeej!);
 • op de homepage zie je nu ook de drie meest recent gekozen pakketten én je ziet hoeveel pakketten we totaal ruilden.
   

Nu gaan we weer sparen voor nieuwe verbeteringen. Iedere keer dat je een pakket ruilt kan er 50 cent in dit spaarpotje.

 
Heb je tips? We houden ze bij, dus geef ze aan ons door!  (mailto:info@krijgdekleertjes.nl)

 

Ruilen @Eindhoven, Den Bosch en Dodewaard

Wil je wel kleertjes ruilen maar kom je er maar niet aan toe om de spullen online te zetten? Misschien zijn onze lokale punten iets voor je. Je brengt je schone en hele kleertjes langs en kiest meteen in ruil grotere kleertjes uit.

 

Vrijwilligers runnen de lokale punten. Gewoon thuis. Afgelopen maand begon Annemarie in Eindhoven, Marjolein in Den Bosch en Pieternel in Dodewaard.
Pieternel: "Ik vind het idee van KrijgdeKleertjes helemaal geweldig! Het lijkt me gewoon erg leuk om zo mensen uit deze buurt blij te kunnen maken en de kleding een 2e of zelfs 3e leven te kunnen geven."

Intussen zijn er nu negen lokale punten. Misschien ook bij jou in de buurt

 

609 euro voor vier goede doelen
 
In totaal maken we 609 euro over aan de vier goede doelen die we via KrijgdeKleertjes.nl steunen!
Dit is het bedrag dat we in 2014 bij elkaar ruilden voor Petite Cobi, KanjerGuusje, Amigos de Potosi en Stichting Wees Kind. Iedere keer als je een pakket kiest gaat 50 cent naar een van hen.
We zijn trots op het mooie bedrag!

 

Lees meer over de goede doelen op www.krijgdekleertjes.nl/goede-doelen`
 


Nieuwsbrief december 2014

Geef het door: op 12-12 een gratis ruilstrip voor nieuwe leden
KrijgdeKleertjes is gegroeid van een baby naar een dreumes. Op 12 december is de site alweer 2 jaar. En wie jarig is trakteert. Onze traktatie: wie op onze verjaardag lid wordt krijgt een strip cadeau.

Ken je iemand die hier blij van wordt? Stuur je dan deze e-mail door?

 

Een applaus voor jezelf: 5000 kilo kleertjes een tweede leven

In Nederland danken mensen gemiddeld 13 kilo textiel per persoon af. Ongeveer twee derde daarvan gaat de prullenbak in. Textiel is een waardevolle grondstof, het kost veel energie, pesticiden en water om te maken. Zo zonde als dat in de prullenbak belandt!
Als je kleding ruilt geef je textiel een tweede leven.
In de twee jaar tijd dat KrijgdeKleertjes bestaat ruilden we samen 2600 pakketten met kleertjes en speelgoed. Hierdoor kreeg 5000 kilo aan kleertjes een tweede leven, 36.800 kleertjes. Als je dat allemaal aan een waslijn zou uithangen zou je een lijn kunnen spannen van zo'n 12 kilometer!
 
Steeds meer maten >92

Heb je ook gemerkt dat er steeds meer pakketten met 'grote' maten op KrijgdeKleertjes staan? De vrijwilligers van de lokale KrijgdeKleertjes punten spelen hier een belangrijke rol in. Bij een lokaal punt kun je kleding langsbrengen. Grote maten gaan - hup - online. Kunnen we allemaal weer lekker doorruilen!
Het nieuwste punt is in Stroe (Barneveld).
 
Susan wint een prijsje..

..met de foto van haar zoontje in het jasje dat hij via KrijgdeKleertjes kreeg.
Stuur ons je foto dan plaatsen we de leukste op Facebook en/of Pinterest. We verloten iedere maand een prijsje onder de leukste foto's.
 
In december KrijgdeKleertjes weer een beetje beter

Als je merkt dat KrijgdeKleertjes ergens niet lekker loopt horen we het graag. Dankzij alle feedback tot nu toe hebben we een lange lijst met wensen voor aanpassingen aan de site. In december kunnen we er weer een paar doorvoeren.

 • Een zoekfunctie voor welk zoekwoord dan ook;
 • Zien welke pakketten iemand allemaal aanbiedt;
 • Betere opmaak bij het aanbieden van een pakket en meer merken om uit te kiezen;
 • Meer contact met elkaar via de homepage.

Voor andere aanpassingen sparen we nog even door. Doe je mee met een donatie?

 
Nieuwe posters en flyers!
Jos Jansen liet nieuwe posters en flyers voor KrijgdeKleertjes maken.

Waarom steunde je op deze manier KdK?

Jos: "Ik kies of vind ieder jaar een aantal lokale non-profit organisaties om te steunen. Dit kan in natura zijn (ontwerp-werk) of in sommige gevallen met producten, bv drukwerk.
Voor ons geldt:
- Het moet een lokale organisatie zijn
- Het moet 100% non-profit zijn
- En we willen iets met het doel/de mensen ‘hebben', in ieder geval een klik/sympathie."

En wat voor bedrijf heb je dan?
Jos: "Ik heb sinds 11 jaar een reclame- en mediabedrijf onder mijn eigen naam. Daarbij werk ik samen met enige business-partners. (Zeist/Driebergen) Op mijn website www.josjansen.nl zie je wat we doen."

 

Doe je mee met de verspreiding?
Weet je een plek om een poster op te hangen of een flyer neer te leggen? Neem contact op dan sturen we je posters en/of flyers op.
 


November 2014

Je kinderspullen krijgen een tweede leven en zelf kies je iets leuks terug. Met dat idee hebben we twee jaar geleden KrijgdeKleertjes opgericht. Nu is het tijd voor groot onderhoud.

De website draait goed maar kan beter. Dit willen we bereiken:
- het ruilen moet gratis worden
- het aanbod is betrouwbaar
- je geeft een pakket sneller weg
- je vindt snel een pakket dat bij je past
 

Maak kans op gratis strippen!
De website aanpassen kost natuurlijk geld. We hebben kunnen sparen maar dat is niet genoeg. Help je met een donatie?
We verloten onder de donateurs 20 bundels van 4 strippen (ter waarde van 8,75). Bij iedere 5 euro die je geeft maak je hier kans op.

Een bijdrage overmaken
Geweldig als je wilt bijdragen! Je kunt een bijdrage overmaken op rekeningnummer:

NL29 RABO 0122 1208 84 van Stichting ProRuil te Bunnik, o.v.v. "gift".

Wacht niet te lang. Wil je doneren doe dat dan vóór 20 november.

Op 21 november bepalen we welke mensen we blij kunnen maken met de 20 bundels van 4 strippen ter waarde van 8,75.

 


 

Nieuwsbrief 13-09-13

Via KrijgdeKleertjes ruil je kinderkleertjes en speelgoed.

Nu, nog nieuwer!

Deze zomer heeft onze webbouwer verbeteringen aan KrijgdeKleertjes doorgevoerd.
Wat is er anders?

 • De zoekfunctie is uitgebreid en werkt beter.
 • In kleertjes kun je nu ook kiezen uit 'zwangerschap', 'rompers' en 'textiel' (voor bv gordijnen of beddengoed).
 • Je kunt nu ook kinderschoenmaten en damesmaten (voor zwangerschapskleding) toevoegen en doorzoeken.
 • Bij speelgoed kun je nu ook kiezen voor 'babyuitzet' (voor bv flesjes), 'kindermeubels' en 'onderweg' (voor bv de maxi cosi).
 • In de bevestigingsmail zit nu ook een link naar foto's van het pakket.
 • Iedere 8 weken krijg je een automatische mail om te controleren of je pakket nog beschikbaar is. Zo zorgen we ervoor dat het aanbod op KrijgdeKleertjes actueel blijft.
 • We werken nu met Ruilpunten. Geef je een pakket dan krijg je een punt. Krijg je een pakket dan lever je een in. Wanneer je lid wordt krijg je er drie. Zo blijft het systeem in balans.

Lees meer over de verbeteringen.
We hadden meer wensen. Bijvoorbeeld het zoeken op postcode of woonplaats. Alles doorvoeren was te duur. We sparen de komende tijd door!

 

Pakket uitgelicht: alles voor de eerste hapjes

In augustus heeft 'Jazz' dit pakket met leuke spulletjes op KrijgdeKleertjes.nl gezet. Hiermee hoef je voor je kindje niets meer voor het eten en drinken in de winkel te halen. Tuitbekers, bordjes, lepeltjes etc. meteen klaar met alle spullen voor het eten en drinken.

13 stuks en ook nog eens vrij van schadelijke stoffen.

Interesse? Kijk maar eens op KrijgdeKleertjes.

 

Dozen niet meer leverbaar
Via onze website kon je KrijgdeKleertjes dozen in de juiste maat bestellen. Onverwacht en per direct kan onze dozenpartner de KrijgdeKleertjes dozen niet meer leveren.
We zoeken nu naar een nieuwe partner waar je als lid direct de dozen kunt bestellen. Heb je een tip voor ons? Neem dan contact op.

Meer over de dozen die we gebruiken lees je in onze veelgestelde vragen.

 

[plaatje van voorpagina KdK] Wie maakte dit plaatje? Daphne!

Daphne Meijer helpt KrijgdeKleertjes als grafisch ontwerper. Daphne stelt zich voor.

"Ik ben 30 jaar en woon in Amsterdam. Ik houd van yoga, fotograferen, mode en gezelligheid. En van op de fiets naar mijn werk gaan. Voor KdK heb ik o.a. een flyer en een aantal illustraties gemaakt (bv die hierboven). Ik werk voor ontwerp bureau Sazza. Wij kwamen via de ASN wereldprijs met KrijgdeKleertjes in contact en vonden het leuk om KrijgdeKleertjes te helpen. We hebben de ASN wereldprijs niet gewonnen (wel geschopt tot in de finale) maar veel plezier gehad. En leuke dingen voor KdK gemaakt.

Ik ben zelf geen moeder... Maar wie weet ga ik in de toekomst ook kleertjes en speelgoed ruilen. Nu raad ik het mijn vriendinnen met kinderen zeker aan."

 


Nieuwsbrief 20-01-13 is uit. Lees hem hier.


Nieuwsbrief 21-12-12 kun je hier lezen.


Nieuwsbrief 16-10-12

 

Tips en info voor het aanbieden van pakketten op KrijgdeKleertjes.
 

Hoe werkt het aanbieden van een pakket?

Zet je pakket nu vast online: we bouwen op naar 250 pakketten!
 
1) Zorg voor een doos van het juiste formaat. De KrijgdeKleertjesdoos is 20,5 x 32 x 22 cm (HxBxD). Dit is een inhoud van ruim 13 liter. Vergelijk het met een doos voor A4 papier (die laatste is iets hoger). Als je deze niet hebt, kun je de juiste dozen bestellen via verzendverpakking.com (http://www.verzendverpakking.com/?route=product/category&path=63) .
 
2) Ruim je kasten op en zoek de spullen uit die je weg wilt geven. Twijfel je? Stel jezelf de vraag of je het zelf fijn zou vinden om de spullen te ontvangen.
 
3) Was de kleertjes en maak het speelgoed goed schoon.
 
4) Sorteer de spullen zo goed mogelijk op geslacht, maat en seizoen.
 
5) Bekijk hoeveel gesorteerde spullen in een KrijgdeKleertjesdoos passen en maak een foto van alle spullen.
 
6) Zet de foto en de omschrijving op de website (hier voor kleertjes) ; hier voor speelgoed).
 
Tip: De spullen hoef je natuurlijk niet in de doos te bewaren, je kunt ze ook in een plastic tas stoppen om ze zo makkelijker op te slaan. Schrijf dan wel goed de naam van je pakket op de plastic tas!
 
 
Op naar de 250 pakketten!
Een belangrijk doel voor de komende periode is het opbouwen van een serieus aanbod van pakketten (http://www.krijgdekleertjes.nl/kleertjes) op de site. Je kan immers pas een pakket vinden dat bij jou past, als het aanbod groot genoeg is.
 
We streven naar een aanbod van tenminste 250 pakketten, voordat je ook pakketten af kan nemen.
 
Foutje gespot? Geef het door!
We hebben hard gewerkt aan de website, maar er zullen heus nog dingen niet lekker lopen. Help je ons die foutjes te spotten?
 
Zie je fouten op de site, of dingen die onlogisch zijn? Geef ze door via de mail .
Stuur naar een vriend (*|FORWARD|*)
 
Veel gestelde vragen
Ik heb nog geen ruiltegoed. Kan ik de website toch vast gebruiken?
Ja! Je hebt geen tegoed nodig om te geven, alleen om te krijgen.
Heb je tijdens het crowdfunden ruiltegoed gekocht? Dan krijg je voordat we het krijgen activeren je cadeaucode toegestuurd.
 
Moet ik perse een KrijgdeKleertjes doos gebruiken?
Nee, maar gebruik wel een doos met hetzelfde volume. Er zit evenwicht in het systeem als we allemaal hetzelfde volume aanbieden. Je krijgt dan evenveel als je geeft. Met het formaat dat we gekozen hebben hoef je niet heel lang spullen te verzamelen voordat je ze kunt aanbieden.
 
Tot welke maat gaat KrijgdeKleertjes?
Alle kindermaten zitten in het systeem, dus ook de grootste. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer keus er in alle maten zal zijn.
 
 
 Tip
Succesvol pakket maken? Bedenk wat iemand zal willen hebben: in november een 'winterpakket' met lekker warme kleren. Tegen Sinterklaas een pakket met schoencadeautjes.. Kan niet missen.

 


Nieuwsbrief 15-06-12

(Lees de opgemaakte versie hier)

Nog 3 dagen!
'Put your money where your mouth is': doneer nu!

Er is al 4.635 euro bij elkaar gebracht door heel veel donaties. Drie/kwart van het bedrag wat nodig is.
Er zijn nog drie (en een beetje) dagen te gaan tot de einddatum van 18 juni.

Vind je KrijgdeKleertjes een goed idee?
1. Nu komt het erop aan: steun ons met een bedrag van jouw keuze.
Investeer nu direct en maak een bedrag over naar nummer 25.46.96.848 van Stichting ProRuil. Of kijk eerst op de website www.krijgdekleertjes.nl voor meer informatie.
Het is een win-win situatie: 1) Óf je krijgt strippenkaarten om gratis mee te ruilen (en cadeau's) en je maakt de bouw van deze ruilsite mogelijk, 2) óf je krijgt je geld terug.

2. Vraag anderen om te investeren. Stuur bijvoorbeeld deze nieuwsbrief door. Meer tips staan op onze site.
 

cadeau's van Imps&Elfs..

Kies je het Suikertantepakket bij een donatie (50 euro) dan krijg je ruiltegoed én cadeau's. Van Imps&Elfs ..

.. of cadeau's van Janbibejan
Bij het Suikertante pakket laat je weten voor welk kind je cadeau's wil. We maken dan een mooie selectie van Imps&Elfs en/of Janbibejan.

 

Steun KrijgdeKleertjes en krijg cadeau's.

Als je investeert in KrijgdeKleertjes kun je kiezen uit:

   ..het ondersteunpakket (vanaf €10),
   ..het 25-up pakket (vanaf €25)
   ..het suikertantepakket (vanaf €50),
   ..en nu ook het goedezakenpakket (voor bedrijven vanaf €500).

 

Bij ieder pakket krijg je gratis strippenkaarten om te kunnen ruilen. Als je kiest voor het suikertantepakket krijgt je ook cadeaus van duurzame merken cadeau: kleertjes van Imps&Elfs of speelgoed van Janbibejan.

 

Eindsprint tot 18 juni

Heb je al gedoneerd? Heel erg bedankt!

Help je mee onze eindsprint tot een succes te maken? Vertel mensen over ons.

 

Stuur bijvoorbeeld deze nieuwsbrief door. Of praat over ons op het

schoolplein, of via mail, of twitter of facebook.

De laatste dag (maandag) is er zelfs een heus twitter-offensief! Volg ons (@krygdekleertjes) en doe mee.

 


Nieuwsbrief 21-05-12.

Soms moet je brutaal zijn: we starten gewoon onze eigen nationale dag.

Maak KrijgdeKleertjes Bekend Dag Op 23 mei
Move over Wereld Waterdag, dag van de Dans en Appel pluk dag.. hier komt Maak KrijgdeKleertjes Bekend Dag!

 

Doel: KrijgdeKleertjes bekend maken! Concreet: 3000 views van ons filmpje. Dat is tien keer zoveel als nu. Met de vier initiatiefnemers zitten we de hele dag in het actiecentrum (de keukentafel in het huis van Annunziata) bij elkaar om maffe ideeën te verzinnen om onze bekendheid aan te zwengelen. 
Help ook door op deze dag ons filmpje te verspreiden. Bijvoorbeeld via e-mail, Hyves, Facebook of Twitter. (de code om te verspreiden = http://youtu.be/k4fo5zNqBHo)
Je maakt daardoor ook kans op een knuv! (Zie hiernaast)

Doe je mee?
Annelinde, Annunziata, Cerian en Tessie.
 

Win een Knuv!
Iedere fatsoenlijke campagne heeft prijzen. Wij dus ook!

Knuv.nl stelt vijf van haar eigenzinnige Knuv's ter beschikking. Dit is een knuffel met een heel hoog aaibaarheidsgehalte. Wie meedoet aan'Maak KrijgdeKleertjes Bekend Dag' maakt hier kans op.
  

Laat weten dat je meedoet aan onze actiedag door te mailen en te vertellen wat je doet naar info@krijgdekleertjes.nl of je aan te melden op het facebook event.
 

Poster en flyer KrijgdeKleertjes

Wil je helpen om KrijgdeKleertjes.nl bekend te maken en heb je een printer? Op [4]onze site kun je een poster (A3) en een flyer (A5) downloaden en uitprinten.

 

Om op te hangen op de creche, of de BSO, je eigen raam, de school.. etc etc

 

En verder..

   .. Stonden we dinsdag in het AD Utrecht.

   .. Reageerde Ilja Meijs op de oproep in de vorige nieuwsbrief voor een
   vormgever en maakte ze meteen de dag erna het logo van 'Maak
   KrijgdeKleertjes Bekend Dag'. Daar zijn we geweldig blij mee.

   .. is de 50e donatie binnen. Ook doneren?

 

 

Ruim 1.200 gedoneerd

Afgelopen week kwam de 50e donatie voor KrijgdeKleertjes binnen. Er is nu ruim 1.200 euro gedoneerd. Een prachtig resultaat. Maar de 6.000 euro zitten we nog lang niet aan.

Nog niet toegekomen aan doneren? Doe het snel want voor je het weet is het te laat.
 

Er zit geen nadeel aan: óf je maakt KrijgdeKleertjes mogelijk óf je krijgt je geld weer terug. Als je doneert via de instructies op de site weten we aan wie we cadeau's kunnen geven. Maar je kunt ook direct een bijdrage overmaken naar nummer 25.46.96.848 van Stichting ProRuil.

 


Nieuwsbrief 13-05 (Moederdag)

Waarom we geld ophalen
in plaats van het te lenen

Veel mensen vragen ons of er geen gemakkelijkere manier is om aan 6.000 euro te komen. We kunnen toch een lening vragen aan bijvoorbeeld een familielid?

Waarom we aan heel veel mensen een kleine bijdrage vragen, heeft één belangrijke reden: om te testen of ons idee levensvatbaar is. Wie nu wil bijdragen aan de start van krijgdekleertjes.nl, laat daarmee zien dat er draagvlak is. Wij als oprichters zijn wel enthousiast, maar we moeten zeker weten dat jullie dat allemaal ook zijn!

 

Dus ben je enthousiast? Laat het zien en doneer ook via www.krijgdekleertjes.nl

 

Dank voor je steun!

Annelinde, Annunziata, Cerian en Tessie.
    

Mijlpaal van 1000 euro bereikt!

Een krappe twee weken na de start van onze campagne is de 36e donatie binnen: de teller staat nu op 1.005 euro. Een geweldig resultaat waar we iedereen die heeft gedoneerd heel erg voor bedanken. Nog vijf weken en 4.995 euro te gaan en dan weten we of we KrijgdeKleertjes.nl kunnen bouwen. Ontzettend spannend.

En verder..

   .. Zijn we de coverstory van de nieuwste editie van het Straatnieuws

   .. Stopt webwinkel SewNatural flyers bij alle bestellingen.

   .. Staat ook een leuk interview met de lokale radio online op onze website.

   .. Mailde 'Het Buitenbureau' alle klanten over ons.

   .. Is ons filmpje op Youtube al 250 keer bekeken.

Reacties donateurs

Martien Das: "Ruilen + delen = leuk & duurzaam!"

 

RM van Schouwen: "Omdat de voor de site ontwikkelde code weer opensource beschikbaar komt!"

 

Boukje van Lieshout: "Fantastisch initiatief om verspilling van spullen en geld tegen te gaan en een bijdrage te leveren aan milieu en duurzaamheid!"

 

Meer reacties op onze website: krijgdekleertjes.nl

 

Vormgever gezocht

KrijgdeKleertjes wordt mogelijk gemaakt door vrijwillige inzet.

Er liggen veel ideëen op de plank waar een vormgever mee aan de slag kan.

   Wil jij ons verder helpen? Laat het ons weten (e-mail). info@krijgdekleertjes.nl

 


Nieuwsbrief 08-05-12

(Lees deze nieuwsbrief ook in de oorspronkelijke opmaak.)

 

In een week tijd 640 euro gedoneerd.

Koninginnedag feestelijke start
Het was een feestje afgelopen Koninginnedag. We gingen de straat op om voor KrijgdeKleertjes te flyeren en kregen heel veel leuke reacties.
Zo waren er mensen die al meteen op hun kleedje gingen kijken wat ze zouden kunnen ruilen.Tot nu toe is 640 euro opgehaald. Dus nog 5.360 euro te gaan in vijf weken. Help je ook met een donatie?

Bezoek www.krijgdekleertjes.nl en doneer vandaag nog.

 

Dank voor je steun!

Annelinde, Annunziata, Cerian en Tessie.

 

Veel gestelde vraag: waarom is er 6.000 euro nodig?

 

Een ‘gewone’ webwinkel bouwen is relatief goedkoop. Maar KrijgdeKleertjes is geen ‘gewone’ webwinkel. Het kost daarom meer geld om te maken.

 • iedereen kan spullen op de site zetten
 • je geeft een recensie voor de kwaliteit van de doos.
 • het systeem houdt bij hoeveel er wordt geruild.
 • 50 cent gaat naar een goed doel.

We hebben maanden lang vele bouwers en experts gesproken. De prijs van 6.000 euro voor het ruilsysteem is het beste wat we vonden, bij een jong en klein bedrijf.

 

We bouwen met een ‘open source’ techniek. Dit betekent dat de techniek openbaar beschikbaar is.

 

Ook de ruiltechniek die gebouwd gaat worden zullen we terug geven aan de community. Zo kan een ander initiatief hier gratis gebruik van maken.

 

Ons filmpje al gezien?

Het filmpje om uit te leggen wat KrijgdeKleertjes is en waarom we geld inzamelen is al meer dan 150 keer bekeken. Het is vrijwillig gemaakt door een vriend en de lol in het maken zie je er wel aan af!

 

Het filmpje is te bekijken op YouTube.

 

Geef het door

Ken je andere ouders die je over dit idee wilt tippen? Graag!

 

Plaats bijvoorbeeld ons filmpje op je facebook of hyves pagina.

Samen maken we dit duurzame initiatief mogelijk.

 


Nieuwsbrief 30-04-12


Doe mee met KrijgdeKleertjes!
Koninginnedag start van campagne

 

Het is eindelijk zover. We gaan campagne voeren om KrijgdeKleertjes te kunnen bouwen! De website is online, maar ruilen kan er nog niet mee. Om de techniek in te bouwen is 6.000 euro nodig.

Help je mee? Je kunt van 30 april tot 18 juni via www.krijgdekleertjes.nl geld doneren. Als we allemaal een bedrag inleggen, dan hebben we het bedrag binnen de kortste keren bij elkaar!
Als je bovendien nu doneert, dan krijg je er cadeautjes voor terug.
Bijvoorbeeld een strippenkaart met ruiltegoed. Dat betekent straks gratis ruilen!

Bezoek www.krijgdekleertjes.nl (hier ook een leuk filmpje!) en doneer vandaag nog.

 

Dank voor je steun!
Annelinde, Annunziata, Cerian en Tessie.
   

Waar komt het idee vandaan?

Wij zijn vier enthousiaste moeders die het vreemd vonden dat een site als KrijgdeKleertjes niet allang bestond.
We hebben de schouders er onder gezet en - helemaal vrijwillg - dit idee zover gebracht als het nu is. Als voldoende andere ouders ons steunen dan kunnen we in de zomer de website laten bouwen.

Geef het door

Ken je andere ouders die je over dit idee wilt tippen? Graag!

Stuur bijvoorbeeld deze nieuwsbrief door, of laat een bericht over KrijgdeKleertjes.nl achter op je facebook of hyves pagina.

Samen maken we dit duurzame initiatief mogelijk.
 

Waarom Koninginnedag?

We starten niet voor niets met Koninginnedag. Je komt er dan achter hoeveel spullen je in huis hebt.

De vrijmarkt op Koninginnedag is dé plek waar veel ouders kinderkleding en speelgoed kopen en verkopen. Koninginnedag is maar één keer per jaar.
Met krijgdekleertjes.nl kan je het hele jaar door spullen krijgen en  geven, wanneer het jou uitkomt!

 

Het varken van Quin

Zoontje Quin (4) heeft zijn spaarvarken uitgeleend als mascotte van de campagne.

 

Op de website krijgdekleertjes.nl houden we bij hoeveel mensen al hebben gedoneerd en hoeveel geld we hebben opgehaald. We zullen je ook via deze e-mail updates op de hoogte houden.


KrijgdeKleertjes
Update 19-04-12

Na maanden van planning is deze maand KrijgdeKleertjes in een stroomversnelling. Wat komt er veel kijken bij het opstarten van zo'n ruilsite dat allemaal tussen kinderen en werk in gepropt moet worden.. De stichting is nu opgericht, een bankrekening aangevraagd en onze vormgeefster is druk bezig met een flyer en poster. Gelukkig krijgen we veel energie van de complimenten voor het idee en de voorlopige site. Ook bieden mensen spontaan hulp aan (dank!). Eind deze maand gaat de crowdfunding van start, spannende tijden!

 

Nieuwe KrijgdeKleertjes ambassadeur

Twee ambassadeurs hadden we al: cabaretier Vincent Bijlo en blogger Paula Nordhauzen van de site ecomama. Deze week voegde schrijfster Marie-Claire van den Berg zich hier bij. Haar reden: "Welke moeder heeft er nou niet een paar zakken vol oude rompertjes, broekjes, jurken, sokjes en jasjes op zolder staan? Veel van die kleertjes zijn vaak nog als nieuw. Als we die kleertjes makkelijker met elkaar zouden kunnen ruilen scheelt dat een hoop milieuvervuiling. En wij besparen er ook nog geld mee. Ik hoop dat krijgdekleertjes een groot succes wordt, mijn zakken staan in ieder geval al klaar." Lees meer over de ambassadeurs (en over ons) op www.krijgdekleertjes.nl/over-ons.

 

 

Hulp gevraagd

 • Vind je het leuk om te tekenen of kun je vormgeven? We hebben nog leuke ideeen die wachten op uitvoering!
 • Waarom vind jij KrijgdeKleertjes gaaf? Duurzaamheid? Voordelig? We willen op de site verhalen verzamelen van mensen die mee willen doen. Ook die van jou? Mail ons je verhaal en een foto. Dat kan gewoon in een mail in reply op deze mail. Dank als je de moeite neemt!

 

Geef het door..

 

Tot zover deze update,
Lieve groeten,
Annunziata, Annelinde, Cerian en Tessie.


KrijgdeKleertjes
Update 03-04-12

Website online in definitieve ontwerp

De website www.krijgdekleertjes.nl is nu online! We zijn erg blij met dit mooie ontwerp door Lian van 'Zin grafisch ontwerp'. Lekker kleurrijk en vrolijk.
Maar.. de website is alleen nog een voorkant om het idee van KrijgdeKleertjes te kunnen vertellen. Ruilen kun je er nog niet mee. De planning is om na de zomer met het echte ruilen van start te kunnen. Eerst starten we een campagne om geld in te zamelen om het ruilen er in te bouwen: we gaan vanaf half april crowdfunden. Meer hierover in een volgende update.

Stichting en bestuur voor KrijgdeKleertjes

We zijn er ontzettend trots op dat vandaag voor KrijgdeKleertjes een stichting is opgericht. Drie enthousiaste en kundige vrouwen vormen het bestuur: Annunziata Tanzarella, Annelinde van Wouw en Tessie Vilé.
Je kunt meer lezen over de mensen achter KrijgdeKleertjes op www.krijgdekleertjes.nl/over-ons

Help ons met je feedback

De vorige nieuwsbrief heeft veel nuttige en fijne reacties opgeleverd. Ook nu willen we graag weer gebruik maken van jullie frisse blik om de website nog beter te maken.
Heb je tijd om even de website te bezoeken en onderstaande vragen te beantwoorden?

 • Wat vind je van de website? (is het goed leesbaar, kun je vinden wat je zoekt, is het duidelijk wat het idee is?)
 • Welke dingen vind je positief aan de website?
 • Welke dingen zou je anders doen (in vormgeving, opbouw, tekstueel)?
 • Heb je nog (andere) tips voor ons?

Antwoorden kunnen gewoon in een mail in reply op deze mail (mail naar info@krijgdekleertjes.nl). Dank als je de moeite neemt!

 

Op de hoogte blijven

Tot zover deze update,
Lieve groeten,
Annunziata, Annelinde, Cerian en Tessie.
 

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.