achtergrondplaatje

Een ruilpunt starten, hoe is dat?

Het verhaal van Jolanda

 

In september 2017 is Jolanda een ruilpunt in de Utrechtse wijk Tuinwijk gestart, in Buurtcentrum De Leeuw. Jolanda geeft ons een inkijkje hoe het was om een ruilpunt te starten.

 

"Ik vind ruilen zo'n goed middel. Daarom wilde ik KrijgdeKleertjes Tuinwijk starten. Maar geenszins wilde of kon ik dat doen in mijn eigen huis in Utrecht, daar heb ik gewoonweg geen ruimte voor. Er bood zich een kans aan in Buurtcentrum de Leeuw, die heel meewerkend waren. Doordat het een buurtinitiatief is, mogen we gratis gebruik maken van de ruimte. Daarmee had ik geen reden meer om geen ruilpunt te beginnen!

 

Bij de opening wilde ik graag genoeg te ruilen hebben. Dat werd opgelost door mijn eigen netwerk: ik vroeg mijn familie om kleding van mijn neefje en nichtje. Daarnaast heeft KrijgdeKleertjes zelf een netwerk met alle mensen die ook al jaren een ruilpunt hebben. Uit de al bestaande ruilpunten, vooral het Utrechtse punt in het centrum, kwam veel hulp en kleding. Dus het was een verzamelwoede die resulteerde in genoeg kleding om te starten.

 

Intussen heb ik al 3 keer een ruilmiddag georganiseerd. Het is steeds de 2e zaterdag van de maand. Die middag is er dan ook het "repair-café" dus dubbel duurzaam zou je kunnen zeggen!

Wat ik merk is dat mensen nog moeten wennen. Ze denken vaak dat ze een door ons samengesteld pakket terugkrijgen maar zo werkt het niet. Het ruilpunt is net een winkel maar dan zonder geld. Je brengt de te kleine kleding van je kind naar het ruilpunt en kiest zelf kleding uit in de maat die je nodig hebt, die neem je als ruil mee naar huis.

 

Het moeilijkste vind ik om vrijwilligers te vinden die zich samen met mij willen inzetten. Er is echt een team nodig om zo'n punt te draaien. Maar ik denk dat het tijd nodig heeft. Als het een tijdje bestaat kennen mensen het beter en haken ze vanzelf aan. Gelukkig hebben zich al een aantal mensen gemeld en dat is meteen, naast de kleding die je (als eerste) uit kan kiezen, ook het leukste resultaat. Ik heb leuke mensen ontmoet hierdoor!

Mijn ambitie is om een blijvende maandelijkse Ruilmiddag te organiseren in Buurtcentrum de Leeuw. Of dat gaat lukken weten we waarschijnlijk rond mei 2018." 

 
Meer weten?

 

 

20 november, 2017