achtergrondplaatje

FAQ ruilpunt Elst

Wat zijn de openingstijden?

KrijgdeKleertjes Ruilpunt Elst is geopend op dinsdag t/m donderdag van 09.00-12.00 uur (m.u.v. schoolvakanties). Daarnaast plannen we soms een extra opening. Voor de data hou de website en/of facebookpagina in de gaten. De openingstijden zijn onder voorbehoud van voldoende vrijwilligers.

Waar is het ruilpunt van KrijgdeKleertjes Elst?

Het ruilpunt bevindt zich in Huis van de Wijk Triade, Prins Hendrikstraat 7 in Elst (gld). Je komt binnen via de hoofdingang en loopt dan door de klapdeuren. Je vindt ons aan de rechterkant. 

 

Hoe kan ik mij aanmelden om te komen ruilen?

Tijdens openingstijden kan je vrij inlopen.

We sluiten echt om 12.00, we nemen kleding aan tot 11.30 zodat er nog voldoende tijd is om je kleding na te kijken en te wegen. Ook vragen we je 10 minuten voor tijd je tas te komen laten wegen, zodat de vrijwilligers voldoende tijd hebben om nog op te ruimen.

 

 

Zijn er kosten verbonden aan een bezoek aan het ruilpunt?

Nee, er zijn geen kosten verbonden aan het ruilen. Wel worden donaties erg gewaardeerd, aangezien het ruilpunt geheel daarvan afhankelijk is. Er staat een spaarvarken. Het geld wordt gebruikt voor onkostenvergoeding en bedankje voor de vrijwilliger. Ook kan je ons steunen door ProRuiler te worden via de website van KrijgdeKleertjes. Je kan dan ook online ruilen (ook speelgoed en andere kindgerelateerde goederen) en steunt gelijk het ruilpunt voor slechts 15 euro per jaar!

 

Hoe breng ik mijn kleding in?

De kleding die je wilt ruilen, neem je gewassen en opgevouwen mee in een “big shopper”, Maximaal 1 per gezin en in totaal maximaal 5 kilo (we wegen de tas mee). Graag op maat gesorteerd, knopen en ritsen gesloten. Je levert deze in bij de innametafel, samen met je stempelkaart. Heb je nog geen stempelkaart, dan krijg je die van ons. Je kan kleding uitzoeken terwijl wij je ingebrachte kleding controleren en wegen. Voor elke 500 gram aan kleding, die wij accepteren, ontvang je een stempel, je ontvangt per keer dus maximaal 10 stempels.

 

Wil je meer inleveren? Dan vragen we je de rest thuis te bewaren voor een volgend bezoek. Dit houdt het leuk voor onze vrijwilligers. Daarnaast hebben we beperkt de ruimte om kleding op te slaan.

 

Wat gebeurt er met de kleding die jullie niet aannemen?

De kleding die niet bruikbaar is voor het ruilpunt, dien je weer mee terug te nemen. Kleding die wij niet aannemen, kun je in diverse kledingbakken doneren.

 

Hoeveel kleding mag ik uitkiezen om weer mee naar huis te nemen?

Je mag zoveel kleding meenemen als dat je inbrengt en door ons aangenomen wordt. Dit gaat naar gewicht. Je neemt bijvoorbeeld één big shopper met kleding mee, deze weegt 4 kilo. Hiervan wordt 3,5 kilo aan kleding geaccepteerd, dan mag je voor 3,5 kilo kleding uitzoeken. Wat je meeneemt maakt niet uit, je mag dus ook kleding voor volwassenen inleveren en kinderkleding en/of schoenen meenemen. Wel vinden we het fijn als je alleen kleding voor jezelf of familie/vrienden uitkiest en niet de mooiste(merk) items eruit haalt voor de verkoop. Zo blijft het ruilen leuk voor iedereen.

Als je kleding hebt gevonden die je wilt meenemen, ga met je gevulde big shopper naar de innamebalie. Daar krijg je je tas terug met evt. kleding die wij niet innemen. Vervolgens wegen we de kleding die je mee wil nemen naar huis en kruizen het aantal stempels af naar gewicht.

 

Wat als ik meer inbreng dan terug mee naar huis neem?

Breng je meer in dan je in de maat die je zoekt kan vinden, dan strepen we niet al je stempels af en hou je dus stempeltegoed over. Je kan dan dus ook een keer komen uitzoeken met je stempeltegoed, zonder kleding in te brengen. Wij kunnen echter nooit garanderen dat je altijd kunt vinden wat je zoekt. Overgebleven stempels kunnen niet ingewisseld worden voor geld.

 

Wat als ik, na de selectie door de medewerkers, minder inbreng dan ik heb uitgezocht?

Heb je meer uitgezocht dan er bruikbaar is van je meegebrachte kleding, dan dien je een aantal kledingstukken terug te geven aan de medewerkers. Zij zorgen ervoor dat het weer netjes in de schappen/rekken komt te hangen.

 

Ik heb geen kleding om in te brengen, kan ik dan wel kleding uitzoeken? 

Als je nog een stempelkaart hebt met stempels, kan je ook langskomen om alleen kleding uit te zoeken.

Voor mensen met minder financiële mogelijkheden is er de mogelijkheid om stempels bij ons te "kopen" via de regeling Meedoen in de Overbetuwe. In de webshop kan je een stempelkaart bestellen van 5, 10 of 20 stempels. Wil je meer weten over deze regeling? Kijk dan op Meedoen in de Overbetuwe.

Ben je zwanger of net bevallen, dan mag je bij ons 10 setjes gratis komen uitzoeken t/m maat 68. Een setje is een romper, truitje en broekje. 

 

Waarom en waarop wordt de kleding geselecteerd?

Nu ruilpunt Elst 7 jaar succesvol draait is er een duidelijk beeld welke kleding wel en niet wordt uitgekozen door de ruilers. Graag willen we een mooie kwaliteit kleding op het ruilpunt aanbieden, daarom controleren we alle kleding op gaten, vlekken, verwassen/vaal, uit model, uit de tijd, gepild, print teveel weggevaagd. Wil je weten waarom het je ingebrachte kleding niet bruikbaar is voor ons ruilpunt, lees dan de ruilregels nog een keer na. De medewerker van KrijgdeKleertjes bepaalt of een artikel wordt ingenomen en hoeveel stempels er worden gegeven en/of afgetekend. We gaan hierover niet in discussie.

 

Welke kledingmaten zijn er beschikbaar?

In principe is er kleding in de kindermaten 44 t/m 176 en kleding voor dames en heren in de maten XS – XXL, grote maten en positiekleding, maar het aanbod wisselt. We zijn afhankelijk van wat wordt ingebracht, het kan voorkomen dat er van een maat een keer (bijna) niks is.

 

Kan ik de kleding passen?

Ja, we hebben 1 kleedkamer met spiegel. Soms wordt deze door ons ook tijdelijk gebruikt als opslag, omdat we ruimte te kort komen. Maar we zetten het graag even voor je aan de kant. 

 

Wat kan ik allemaal inleveren?

  • Kinderkleding maat 44 t/m 176 (voorjaars/zomerkleding nemen we alleen aan van maart t/m juli en najaars/Winterkleding alleen van september t/m februari)

  • Dameskleding

  • Herenkleding

  • Positiekleding

  • Grote maten kleding 

  • Accessoires zoals: badgoed, petten/hoedjes, verkleedkleding, sjaals (alleen dikke wintersjaals), wanten, mutsen, skipakken, riemen, sieraden e.d. 

  • rompers, pyjama's en babysokjes in zeer goede staat

  • Alleen nieuwe: sokken, maillots, ondergoed, bh's

  • Jassen

  • Schoenen zo goed als nieuw (schoon en met hele zolen en neuzen)

 

Wat kan ik NIET inleveren?

  • kleding met gaten en/of vlekken, (te) verwassen, uit model of (te) gepild.

  • Kleding met ontbrekende knopen, kapotte ritsen of uit de mode. 

  • t-shirts met logo’s van sportclub, landen, “geboren in…”, WK etc.

  • babybenodigdheden als: spuugdoekjes, slabbetjesboxkleden, wipstoeltjes, voedingskussens en andere babybenodigdheden etc… deze kan je wel doneren bij Het Baby Goed in Huissen.

  • Kleding die naar rook ruikt of onder de (dieren)haren zit

  • Kleding die binnenste buiten is gevouwen (we kunnen hierdoor niet goed controleren op vlekken.

  • Gedragen ondergoed, millots en sokken (zowel voor volwassenen als kinderen)

  • dunne sjaaltjes

  • Overige zwem/buitenspeelgoed, zoals: badcapes, zwembandjes, skeelers, schaatsen

  • Speelgoed en knuffels

  • afgedragen of vieze schoenen

  • slaapzakken en beddengoed

  • dvd's, cd's en kinderboeken

 

Wat verstaand jullie onder kleding van het seizoen?

We hebben hiervoor onderstaande tabel gemaakt

 

Kan ik ook alleen kleding doneren?

We zijn heel blij met donaties mooie kleding, maar we hebben hier wel een aantal spelregels aan verbonden. Alleen tijdens openingstijden kunnen donaties gebracht worden naar het ruilpunt. Ook bij donaties controleren we alle kleding op onze voorwaarden. We vragen je om even te wachten, terwijl wij de kleding controleren. Ondertussen kun je ook een gratis kopje koffie/thee drinken in de Gulle Hendrik (de kantine van Huis van de Wijk Triade). Babykleding t/m maat 86 hebben we ruim voldoende en kunnen we daarom bij donaties niet aannemen. Heb je meer dan 3 volle tassen om te doneren? Neem dan vooraf contact met ons op om een afspraak te maken. 

 

Kan ik helpen?

Heel graag! In het ruilpunt werken diverse vrijwilligers samen met assistentmedewerkers van Driestroom en we kunnen daarbij zeker ondersteuning gebruiken! Op dit moment zijn we op de dinsdagochtend t/m donderdagochtend. Wens is om dit in de toekomst uit te breiden. Je kan je aanmelden voor een vaste ochtend (elke week, of eens in de 2 weken etc…) of als oproepkracht of voor af en toe. Ook organiseren we soms een sorteerdag om alles weer op orde te brengen. Daarnaast zijn we op zoek naar mensen die willen helpen met de communicatie, sponsoring, organiseren van acties, of maken van pakketten voor de website. Wil je meer weten of je aanmelden voor de vrijwilligerspoule? Stuur dan vrijblijvend een e-mail naar krijgdekleertjeselst@gmail.com.

 

Kunnen jullie nog spullen voor de inrichting gebruiken?

Jazeker! We zijn nog op zoek naar houten babykledinghangers. Heb je hier nog iets van liggen, neem het dan mee als je komt ruilen. Of neem even contact op via krijgdekleertjeselst@gmail.com

 

Mag ik mijn kinderen meenemen naar het ruilpunt?

Ja kinderen zijn welkom, we hebben hiervoor een klein speelhoekje ingericht. Achter het ruilpunt is ook een openbare speeltuin. 

 

Wat gebeurt er met kledingoverschot?

Het overschot gaat naar andere (startende) ruilpunten, de website van KrijgdeKleertjes of naar een goed doel zoals het Leger des Heils. De kleding komt dus altijd goed terecht!

 

Wat als ik tijdens een bezoek ingebrachte kleding e.o. andere persoonlijke eigendommen kwijtraak?

Zowel (de vrijwilligers van) KrijgdeKleertjes Elst als Driestroom zijn niet aansprakelijk voor verlies of diefstal hiervan.