achtergrondplaatje

Wastips!

Hoe kun je kleding zo duurzaam mogelijk wassen én zorg je dat de kleding mooi genoeg blijft om nog een tweede (of derde, of…!) ronde mee te gaan?

Bij het innemen van de kinderkleding op de verschillende landelijke ruilpunten van KrijgdeKleertjes letten we allemaal in ieder geval op de volgende dingen:

 • Is de kleding schoon (gewassen én zonder vlekken)?
 • Is de kleding heel (zonder gaten of rafels)?
 • Is de kleding niet (te) gepild?
 • Is de kleding niet (te) vaal?
 • Is de kleding nog in model?

 

Wanneer slaapzakken worden aangenomen komt daar nog bij dat de rits werkend moet zijn en voor schoenen geldt dat deze niet “afgetrapt” (en graag ook zonder modder ;)) ingeleverd mogen worden.

Zeker bij de grotere maten is het soms lastig de kleding mooi genoeg te houden om nog te kunnen ruilen. Kinderen spelen nu eenmaal niet met het idee dat hun kleding nog een keer doorgegeven kan worden ☺. Dit is natuurlijk heel begrijpelijk en ook een van de redenen dat vooral de broeken (en dan toch vooral bij de jongens ☺) in de maten 104 t/m 128 schaars zijn.

Maar toch kun je ook zelf een hoop doen om te zorgen dat de kleding van je kinderen langer mooi blijft, langer mee gaat én “ruilbaar” blijft!

 

 • Tip 1: Was de kleding binnen te buiten. Prints blijven zo langer mooi en als er een knoop of rits aan een ander kleding stuk blijft “haken” zit dit gelukkig aan de binnenkant zodat deze niet zichtbaar is.
 • Tip 2: Was delicate kledingstukken (binnenste buiten) in een kledingzakje. Ook daarmee voorkom je dat er halen aan komen (denk bijvoorbeeld aan een balletpakje en maillots).
 • Tip 3: Hang je was zo veel mogelijk te drogen op een wasrek. Als je deze toch in de droger doet droog dan op lage temperaturen.
 • Tip 4: Gebruik niet te veel wasmiddel (en gebruik het liefst een ecologisch verantwoorde variant natuurlijk ☺). Je kleding wordt er vaal van en de was wordt er echt niet schoner van. Een half bolletje wasmiddel is vaak meer dan genoeg!
 • Tip 5: Gewone azijn (geen schoonmaak!) is je vriend! Voeg aan elke wasbeurt een klein dopje azijn toe in het wasverzachterbakje en je was wordt superzacht! Beter voor het milieu, beter voor je portemonnee. Bang dat je wasgoed naar een saladedressing gaat ruiken? No worries, de geur verdwijnt na het wassen gewoon. Ook is azijn een super “geurvreter”. Je kent vast van die t-shirts waar de (zweet)geur niet meer uit lijkt te gaan. Zet deze een paar dagen in een emmer water met een kopje azijn, daarna met de was mee en ze zijn weer helemaal fris!
 • Tip 6: Als je je was in de zomer lekker duurzaam op het rek te drogen hangt, zet deze dan niet in de zon. Het wordt dan wel lekker snel droog, maar de kleuren vervagen hier door. Iets meer geduld dus ☺.
 • Tip 7: Schaf wasbare (badstof)zooltjes voor in (zomer)schoenen aan. Je kan de schoenen dan wat ruimer nemen, waardoor je er sowieso langer mee doet én ze blijven van binnen langer fris waardoor ze, als ze aan de buitenkant ook nog netjes zijn na een poets- of wasbeurt, zeker nog een ronde mee kunnen!